Cumhuriyet'in ilanının 99'uncu yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Manavgat Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Manavgat Şubesi iş birliğinde 'Atatürk ve Cumhuriyet' konulu konferans düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi'ndeki konferansa strateji uzmanı emekli tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu konuşmacı olarak katıldı.
'VAHDETTİN Mİ GÖNDERDİ?'
Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a gönderilmesiyle ilgili toplumda farklı görüşler olduğunu anlatan Babüroğlu, Atatürk'ün 9'uncu Ordu Müfettişi olarak Samsun'a, Sultan Vahdettin'in oluruyla, Damat Ferit hükümeti tarafından, İngilizlerin isteği üzerine gönderildiğini söyledi. Amacın, düşmana karşı bir müdafaa değil, bölgeyi işgal eden İngiliz askerleri ile Rum çetelerin korunması olduğunu anlatan Babüroğlu, "Eğer Vahdettin, Atatürk'ü bölge halkını kurtarmak için göndermiş olsaydı, neden daha sonra 24 Mayıs 1919'da onun hakkındaki idam fermanını imzalasın, kendi gönderdiği insanı, adam niye asmak istesin?" dedi.
'CUMHURİYET, MUSTAFA KEMAL'İN ÇAĞDAŞ TÜRKİYE PROJESİNİN ESERİDİR'
Cumhuriyet'in 28 Ekim 2023 gecesi Atatürk'ün 'Yarın Cumhuriyet'i kuracağız' denilerek ilan edildiği konusunun doğru olduğunu, ancak Cumhuriyet'in 1 gecede kurulmadığını ifade eden Babüroğlu, "Cumhuriyet, Mustafa Kemal'in kafasında uzun yıllar boyunca şekillenen çağdaş Türkiye projesinin eseridir. Atatürk, gençliğinden itibaren Jean-Jacques Rousseau, Montesquieu, Kant gibi yabancı aydınlar ile Tevfik Fikret, Namık Kemal, Ziya Gökalp gibi yerli aydınları okumuştur" diye konuştu.
'GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER'
Samsun'a gitmesi için görevlendirilmek üzere İstanbul'a çağrılan Atatürk'ün, tren garında, trenden indikten sonra İstanbul'un işgal edildiğini gördüğünü anlatan Babüroğlu, şunları söyledi:
"O sırada düşman kuvvetlerinin gemileri, İstanbul Boğazı'nda zafer turu atıyordu. Yaklaşık 2 saat törenin bitmesini bekleyen Atatürk ve yaveri Salih Bozok, daha sonra karşıya geçerken, Salih Bozok gözyaşlarını tutamaz. O sırada Atatürk, 'Geldikleri gibi giderler' dedi. Atatürk, 10 Kasım 1938'de Dolmabahçe'de vefat ettiğinde, vasiyeti üzerine defnedilmek üzere Ankara'ya götürülmek için gemiyle Anadolu yakasına geçerken, o gün boğazda zafer turu atan tüm düşman devletlerinin gemileri, 'Geldikleri gibi giderler' dediği gemiler, onu uğurlamak için saygı geçişi yaptı."
Batı dünyasında Çanakkale Savaşı ile ilgili farklı bir anlayış olduğuna dikkati çeken Babüroğlu, Çanakkale'deki Truva kentinin Batı dünyası tarafından yıkıma uğradığını, 1918'de Atatürk, Batı dünyasını hezimete uğrattığında ise Truva'nın rövanşını aldığını söyledi. Babüroğlu, "Truva kentini tarihte yıkan kralın adı Agamemnon idi, Çanakkale Savaşı'nda İngilizlerin orada bulunan en büyük savaş gemisinin adı da Agamemnon'du" diye konuştu.
Dr. Naim Babüroğlu, konferansın sonunda kitaplarını imzalayıp okurlarıyla fotoğraf çektirdi.
Ömer KARÇA/ MANAVGAT, (Antalya), (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |