'Alaiye Şalvar' adlı mağazasında Alanya şalvarı, 8 köşeli kasket, ipek gömlek, kuşak, yumurta topuklu ayakkabı ve köstekli saat satan Ali İhsan Arslan Arslan, 'Alanya şalvarı'nı markalaştırmak için 30 Eylül 2011 tarihinde Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduğunu söyledi. Arslan, yapılacak inceleme ardından tescil edilmesi halinde, bordo kuşaklı siyah kumaştan dikilen ünlü Alanya şalvarının marka olacağını kaydetti.
Yöresel kıyafetleri dikerek satışını yaptığını belirten terzi Ali İhsan Arslan, Alanya'ya özgü şalvarı diğerlerinden ayıran en önemli özelliğinin üzerindeki bordo renkli kuşak olduğunu söyledi.
Yüzde 100 pamuktan ve 'Arap Kızı' denilen kumaştan dikilen Alanya şalvarının vücudu sararak kışın sıcak, yazın serin tuttuğunu belirten Arslan, şöyle dedi:
"Kuşak ipi olarak atalarımız gaz lambası ipi kullanırdı. Biz de bu geleneği sürdürerek bu ipten kullanıyoruz. Şalvarı tamamlayan kıyafetler ise Alanya yöresine ait yumurta topuk ayakkabı, cepken, gömlek, sekiz köşeli kasket, köstekli saat ve tespihtir. 'Alaiye şalvarı' olarak patentini almak için Türk Patent Enstitüsü Markalar Daire Başkanlığı'na başvurdum."
Alanya Çevre Koruma ve Dayanışma Kültür Derneği (ALKOD) Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Talaşoğlu ise, Alanya Şalvarı'nı tanıtmak için, her yıl düzenlenen Alanya Sofrası ve yayla şenliklerine Alanya Şalvarı ile katıldıklarına dikkati çekti. Türk örf ve adetlerini yaşatmak için eski kıyafetleri günlük yaşantıda kullandıklarını aktaran Talaşoğlu, "Oğlum da Alanya şalvarını giyiyor. Yerli halkın yanı sıra yabancılar da Alanya şalvarına ilgi gösteriyor. Biz de elimizden geldiği kadar şalvarımızı tanıtmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Günlük kıyafet olarak Alanya şalvarı giyen Ercan Soylu da ilçede tatil yapan turistlerin de ülkelerine dönerken Alanya şalvarı satın aldığını söyledi. Alanya yöresine özgü şalvarlar, kumaş kalitesine göre 30-50 lira arasında satışa sunuluyor.
Teoman ERİŞ/ALANYA(Antalya), (DHA)