Bakan Şimşek, "Bu klasik anlamda iddia edildiği gibi bir af değil. Bunun altını çizmek isterim. Bu bir kolaylıktır. Sadece ve sadece çiftçilerimize elektrik faizi konusunda bir af söz konusu" dedi.
Maliye Bakanlığı’nın 2011 yılı değerlendirme toplantısı Antalya’nın Konyaaltı İlçesi'nde bulunan Rixos Sungate Otel’de başladı. Toplantının açılışında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Defterdarlara ve Gelir İdaresi başkanlarına yeni yasal düzenleme hakkında bilgi verdi.
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulan ve 'Torba Yasa' denilen, 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun' hakkında konuşan Bakan Şimşek, yeni bir döneme girildiğini, mükellef haklarını maksimum düzeyde korumak için önemli adımlar attıklarını söyledi. Yasayla birlikte hiçbir mükellefin denetim dışı kalmayacağını, yapılacak bilgisayar programlarıyla yüz binlerce mükellefi çok hızlı bir şekilde denetleyebileceklerini belirten Şimşek, şöyle konuştu:
"Geçen sene dedik ki, 'Artık ben şu mükellefi denetleyeceğim' dönemi, 'Şunlar ilk ona girdi. İlk yüze girdi. Şunlara bir daha bakalım' dönemi bitti. Artık gelişi güzel değil, denetimlerimizi risk analiz modeline göre yapacağız. Eskiden olduğu gibi 'mükellefin defterini aldım üç beş yılım var' dönemi tarihe karıştı. Klasik denetim anlayışını terk etmemiz lazım. Artık sınırlı denetimler olağanüstü bir durum yoksa altı ay, kapsamlı denetimler ise bir yıl içinde bitecek."
CEZA BİR YILDA TEBLİĞ EDİLMELİ
Bazı idarelerin yazdığı cezanın 10 yıl sonra mükellefe tebliğ edildiğini kaydeden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bundan sonra bir yıl içinde tebliğ edilmeyen ceza, ceza olmaktan çıkıyor. Bu durum sizlere çok büyük bir sorumluluk getiriyor. Bizim mevzuatımızda bir belirsizlik varsa, onu mükellef aleyhine değil, lehine kullanalım. Mevzuatımızı her zaman çıkaracağımız tebliğlerle, basitleştirebilir açığa kavuşturabiliriz" diye konuştu.
VATANDAŞI BİLGİLENDİRMEK ÖNEMLİ
Mükellefleri ve vatandaşları bilgilendirmenin en büyük görevleri olduğunu belirten Bakan Şimşek şöyle konuştu:
"Biz Maliye Bakanlığı olarak kendimizi yeniliyoruz. Proaktif bir şekilde çalışmamız lazım. Yeni bir işletme hayata geçtiğinde mutlaka gidip tebrik edin. Bir başarı varsa takdir edin, sadece ve sadece denetim için gitmeyelim. Onlar sonuçta bizim için, bu ülke için katma değer yaratan, sermayesini riske atan çabalayan mükelleflerimiz, vatandaşlarımız."
'YARARLANIP YARARLANMAMAK MÜKELLEFİN TAKDİRİ'
Verginin kanunla konulduğunu ve zorla alındığını belirten Bakan Şimşek, bu kanunun uygulanmasında mükelleflerin zorlanmayacağını, teşvik edileceğini söyledi. Bakan Şimşek, "Bu kanun çerçevesinde mükellefin yararlanıp yararlanmama konusu mükellefin takdirindedir. Mektup gönderip 'matrah arttırmazsanız sizi denetleyeceğiz' demek doğru bir yaklaşım olmaz. Ama mutlaka mükellefi bilgilendirmemiz lazım. En ince ayrıntısına kadar, en güzel örneklerle anlatmamız lazım" diye konuştu.
ÇOK GENİŞ BİR TANITIM PROGRAMI
Tasarının yasalaşmasıyla birlikte çok geniş bir tanıtım programı başlatacaklarını kaydeden Bakan Şimşek şunları söyledi:
"Kanun onaylanır onaylanmaz ikinci mevzuat çıkacak. Broşürler hazırlanıyor. Geniş kapsamlı bir şekilde broşürler basılacak. Elektronik ve kâğıt ortamında başvuru formaları hazırlanıyor. Bu hususların tamamı, bilgilendirme kılavuzlarımızın hepsi internet ortamında olacak. Vatandaşımızı da internet sitemize yönlendirmemiz lazım. Yasa yürürlüğe girdiğinde mükelleflerin hepsine birer mektup göndereceğiz. Yapılan uluslararası tüm çalışmalar şunu gösteriyor ki, proaktif çalışan gelir idareleri daha fazla başarı elde ediyor. Bankalar size boşuna mı e-mail, mektup gönderiyor? Bunlar boşuna değil. Siz mükellefi mahkeme kararı ile bilgilendirirseniz yeterli olmuyor. Mutlaka tüm imkanları kullanmamız lazım."
HER KESİMİNE ANLATACAĞIZ
Sivil toplum örgütleri, muhasebeci ve mali müşavirler ile yerel medyanın bu noktada bilgilendirilmesi gerektiğini anlatan Bakan Şimşek, alışveriş merkezlerinde standlar kurulup vatandaşa broşür dağıtılmasını istedi. Belediyelere de bu konuda yol gösterici olunmasını önerek Bakan Şimşek, Bu tasarıyla ilgili, 'vergileri zamanında ödemeyenlerin ödüllendirildiği' şeklinde bir algı olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, "Bu algıyı güçlendiren bazı hususlar var. 2003 yılına kadar Cumhuriyet tarihinde 31 tane mali af içeren kanunlar geçirilmiş. Bu döneme özgü değil" dedi.
ZAMANINDA ÖDESE BU KADAR ÖDERDİ
Bu yapılandırmanın önceki yapılandırılmalardan çok temel önemli farkları olduğunu belirten Bakan Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Af niteliğinde olmaması için şu hususlara dikkat ettik; 74 milyonunun hakkı olan kamu alacağının, anaparanın tamamını alacağız. Anaparadan indirim yok. İkinci husus, 40 yıl boyunca çift haneli, üç haneli enflasyonlar yaşandı. Artık Türkiye tek haneli enflasyonla tanıştı. Ama ona rağmen enflasyon yüzde 3 de 5 de olsa, paranın zamanla ilgili bir değeri söz konusu. Biz anaparanın tamamını alıyoruz. Faizi almıyor, enflasyon farkını alıyoruz. Aslında bir mükellef vergisini zamanında ödeseydi bu kadar öderdi. Bu klasik anlamda iddia edildiği gibi bir af değil. Bunun altını çizmek isterim. Bu bir kolaylıktır. Sadece ve sadece çiftçilerimize elektrik faizi konusunda bir af söz konusu. Diğer bütün hususlarda anaparayı alıyoruz. Anaparayı da enflasyonla güncelliyoruz."