TMMOB İnşaat Mühendisleri odası Antalya Şubesi Batı Antalya Temsilciliği Finike, Kumluca, Kaş ve Demre Yönetim Kurulu Üyeleri Yüksek İnşaat Mühendisi Bahadır Cenk Gündoğdu, inşaat mühendisleri Ali Altınkan, Türker Uras, Emre Ceylan ve Mehmet Öztürk, 17 Ağustos deprem yıkımının 21'inci yılı nedeniyle ortak açıklama yaptı. Bölgedeki deprem riskine dikkati çeken yönetim kurulu üyelerinin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Bölgemizde daha çok Girit taraflarında aktif fay hattı bulunmaktadır. Ve bu fay hattında yakın zamanda büyük deprem üretme durumunun tahmin edildiği ve özellikle Finike, Kumluca, Demre, Kaş ilçelerini etkileyeceği durumu basında yer almıştır. Bölgemizdeki yıkıcı yakın zamandaki depremler, 18 Mart 1926'da meydana gelen bazı kayıtlara göre 6.8, bazı kayıtlara göre de 6.9 büyüklüğünde Finike ilçesinde ve yine bölgede Fethiye merkezli depremlerdir. Bölgede eski dönemlerle ilgili fazla kayıt olmadığından bu depremlerin tekrar etme zamanı sıklığı bilinmemektedir."
Bölgedeki yapılar hakkında da bilgi aktaran İMO Batı Antalya Yönetim Kurulu Üyeleri, “1999'dan önce 4. derece deprem bölgesinde bulunan Antalya batı bölgesi, bu yıldan sonra 1. derece deprem bölgesine dahil edilmiştir. Dolayısıyla bu tarihten önce yapılan yapıların deprem dayanım kuvvetleri de 4. dereceye göredir. Bu bağlamda tekrar tekrar hatırlatarak, bölgemizdeki özellikle 1999 öncesi yapılan yapıların yapı stoğunu yenilemek zorundayız" dedi.
Finike Belediyesi tarafından yapılan revizyon imar planında kentsel dönüşüme özendirecek uygulamalar yapıldığını hatırlatan yönetim kurulu üyeleri, şöyle dedi:
“Bu uygulamanın bir an önce yürürlüğe girmesi ve diğer bölge belediyelerinin de benzer uygulamalar yapmaları gerekmektedir. Yeni yapılar hakkında ise bölgemiz en yüksek derecede deprem bölgeleri içerisinde bulunmaktadır. Bölgemizde son zamanlarda bazı yüksek yapılarda deprem perdeleri yapımından imtina edildiği duyumları alınmıştır. Bölgemizde yapılan özellikle çok katlı yapılarda deprem perdelerinin yeterince kullanılması kuvvetle önerilmektedir."
Yapının oturduğu zemin tabakasına göre, zemin etüdüne göre, yeterli zemin iyileştirmesi yapılması gerektiğini de vurgulayan inşaat mühendisleri, “Vatandaşlarımız yeni bina alırken sadece dış görünüşüne değil, yapının taşıyıcı sisteminde deprem perdeleri kullanılıp kullanılmadığına, zeminde gerekli iyileştirmenin yapılıp yapılmadığına da dikkat etmelidir. Yabancı uyruklu kişiler ülkemizde bir daire alırken bu daire ile ilgili yapının taşıyıcı sistemi ve nasıl yapıldığını da sorgulamaktadır. Ancak bu bilinç henüz ülkemizde gelişmemiştir. Gayrimenkul alımlarında yapının taşıyıcı sistemini de bir kıstas olarak göz önünde tutmalıyız" dedi.
Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |