Genç Balkan Matematik Olimpiyatı'nda, Türkiye birinci oldu
Genç Balkan Matematik Olimpiyatı'nda, Türkiye birinci oldu
Yabancı turistlerden Türk plaklara yoğun ilgi
Yabancı turistlerden Türk plaklara yoğun ilgi
Obama'dan Biden'e destem mesajı
Obama'dan Biden'e destem mesajı
Burdur'daki bıçaklı kavgada bir tutuklama
Burdur'daki bıçaklı kavgada bir tutuklama

Turgut Güngör

Sihirbaz bakan
24 Haziran 2024 Pazartesi

Birkaç ay önce "yeni vergi olmayacak, vergi oranları da artmayacak" diyerek, yüreklerimize bir damla olsun serin su serpen Mehmet Şimşek'in hesabı tutmadı. Nasıl tutsun ki? TÜİK'in hangi rakamı doğru ki? Gerçek olmayan, kafadan yazılan rakamlar ülkeyi yönetenlerin hesaplarını da alt üst ediyor.

 Hazine ve Maliye Bakanı, Londra'da doğruları söylemek zorunda kaldı ve "yüksek enflasyon" nedeniyle "sıkı para politikası" izlendiğini itiraf etti. Türk halkına, "şimdilik sadece sabır önerdiğini" anlatan Şimşek, "Ben sihirbaz değilim" diyerek sorumluluktan kurtulma yolunu seçti. Evet, biliyoruz sihirbaz olmadığını. Yüksek enflasyonu indirmek için sihirbaz aramadı Türk halkı, sıkı para politikası uygulanmasını da istemedi. Yoksul, ezilen, çaresiz halk bir sihirli değneğin durumu düzelterek, ekonomiyi günlük gülistanlık yapamayacağını da biliyor.

YENİ VERGİLER OLMAZ

 İkinci kez göreve gelen Şimşek, bu yılı boş geçiyor, 2025 için duraklama öngörüyor, 2026 yılının ikinci yarısında veya son çeyreğinde tek haneli enflasyon tahmini yapıyor. 2 yıl, hatta iki buçuk yıl insanlar yokluktan, yoksulluktan ölmezse bir umut. Bu sürede AK Parti'nin iktidarda kalması ve Cumhur ittifakının sürmesi gerekiyor. MHP konusunda endişeler, uzun ömürlü hükümet olasılığına şüphe ile bakmayı zorunlu kılıyor. 

 Hazine ve Maliye Bakanı, halka sabır tavsiye ederek koltuğunu koruyamaz. Öncelikle Erdoğan uzun süre beklemeye tahammül edemez. Halkın yakınmaları, iktidar milletvekillerini de rahatsız eder ve Şimşek makamında kalamaz. 

 Yüksek enflasyonu düşürmek ve sıkı para politikası uygulamak için tek seçenek, yeni vergiler değildir. Yeni vergiler, halkı insafsızca ezmek demektir. İktidar, elini halkın cebinden çekmelidir.

CHP'NİN GÖLGE BAKANI

 CHP ekonomik kurmaylarının Bakan Şimşek ile yapacağı görüşme, yoksul halkın beklentilerine ne yazık ki bir çözüm olmayacak. CHP emeklinin, çiftçinin, üreticinin, memurun, işçinin, atanamayan öğretmenin, haklarını alamayan güvenlik görevlilerinin isteklerini anlatacak, bütçede kaynak olduğunu söyleyecek ve bu kesimlerin isteklerinin yerine getirilmesini önerecek.

 Sihirbaz olmadığını söyleyen Şimşek, "sabırlı olsunlar" diyecek, CHP'nin gölge bakan ve kadrosunu yollayacak. Bir hafta ekranlarda bu konular konuşulacak, sonra unutulacak.

 Açlık sınırının 17 bin 725 lira olduğu, nüfusun yarısının sosyal yardımla yaşamaya çalıştığı günümüzde, ekonomik sorunlara çözüm bulması beklenen bakan, "ben sihirbaz değilim" diyerek sorumluluktan kaçamaz. 

ERKEN SEÇİM SÜRECİ

 Böylesine ciddi konuların konuşulduğu yer, bakan odaları değildir. Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında her konu özgürce ve şeffaf olarak dile getirilmeli, sorunların çözüm yeri olmalıdır.   Milletvekillerinin soru önergelerine bile yanıt vermeyen bir iktidar anlayışı, ana muhalefet partisine, çözüm arama noktası olarak bakan odasını gösteriyor. 

 Halkın umut olarak gördüğü parti, "gölge bakan" modeliyle, gerçek sorunların çözümü konusunda sağlıklı yol alamaz. CHP'nin demokrasiyi özümseyen anlayışı AKP'den beklemesi hayalciliktir. CHP yine de bu yolu deniyor.   Seçenekler tükendiğinde, Türkiye erken seçim yapmak zorunda kalacaktır. Bugünkü ekonomik durumda, ne AKP o kadar uzun süre dayanır, ne halk öylesine sabreder, ne CHP kendi iktidar yoluna kilit vurur. Toplumsal dinamikler, sıkıntılı süreçlerde çok daha etkindir. Sistem değişmezse, sihirbaz bakan bile olsa yığınla sorunu çözemez.

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Organize insafsızlık
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Sıcak çok sıcak / Kemer ve sanat
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Sihirbaz bakan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Milenyum sıcakları kavuruyor
İsa Altun
İsa Altun
Sessiz Çığlık
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva