Antalya'da sahillerde hafta sonu yoğunluğu
Antalya'da sahillerde hafta sonu yoğunluğu
Ahu Tuğba için Atlas Sineması'nda tören düzenlendi
Ahu Tuğba için Atlas Sineması'nda tören düzenlendi
Antalya'daki yangında 2 gecekondu küle döndü
Antalya'daki yangında 2 gecekondu küle döndü
Ruslar Muratpaşa'yı örnek alacak
Ruslar Muratpaşa'yı örnek alacak

Halit Çelikbudak

Milenyum sıcakları kavuruyor
22 Haziran 2024 Cumartesi

Dünyanın her yerindeki insanlar, fosil yakıtların kullanımının daha da kötüleştirdiği şiddetli sıcaklık, sel ve yangınlarla karşı karşıya. Son haftalarda dünyanın dört bir yanından şiddetli sıcaklar yüzünden ölüm haberleri yayılıyor. Climate Central tarafından yakın zamanda yapılan bir analize göre, Mayıs 2023 ile Mayıs 2024 arasında tahminen 6,3 milyar insan, yani dünyadaki yaklaşık 5 kişiden 4'ü, bölgelerinde en az bir ay boyunca anormal derecede yüksek sıcaklıklar yaşadı.
* * * *
Dünya Meteoroloji Örgütü'ne göre aşırı sıcaklar , 2000 ile 2019 arasında yılda yaklaşık 489.000 kişinin ölümüne neden oldu ve bu da ısıyı tüm aşırı hava olaylarının en ölümcülü haline getirdi. Sigorta endüstrisi devi Swiss RE, bu hafta yayınladığı bir raporda "İklim değişikliği aynı zamanda yiyecek ve su kıtlığına, dolayısıyla toplumsal huzursuzluğa ve kitlesel göçe de yol açabilir" denildi. İnsan sağlığına, tarıma ve küresel ekonomiye verdiği zarar yeni yeni anlaşılmaya başlıyor.
* * * *
Yılın ilk beş ayındaki küresel sıcaklıklar,modern kayıt tutmanın başlamasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu, 2024'ün, geçen yılın rekorunu gölgede bırakarak kayıtlı tarihteki en sıcak yıl olma yolunda ilerlediğini gösteriyor. Bilim insanları defalarca, fosil yakıtların yakılmasıyla üretilen bu tür emisyonların anormal derecede yüksek sıcaklıklara neden olduğunu söylüyorlar. Londra'daki Imperial College'dan iklim bilimciler hafta içinde yatıkları açıklamada, "Sıcak hava dalgalarının giderek daha ölümcül hale gelmesi şaşırtıcı değil" dediler.
* * * *
Fosil yakıt kullanımını aşamalı olarak durdurmaya yönelik çabalara karşı gönülsüz bir petrol devleti olan Suudi Arabistan‘dan, bu hafta üzücü haberler geldi. Perşembe günü, Suudi Arabistan'ın kutsal şehri Mekke'ye hac ziyareti sırasında yaklaşık 1000 hacı adayı vefat etti. Petrol zengini bir başka ülke olan Cezayir'in merkezinde, artan sıcaklıklar ve yağmur eksikliğinin içme suyu kaynaklarını kurutması nedeniyle Haziran ortasında su yüzünden isyanlar patlak verdi.
* * * *
Bu hafta Amerikalıların beşte biri aşırı sıcaklık alarmı altındayken, Çin'in kuzeyindeki birçok bölgede sıcaklık rekorları kırdı. Yüksek sıcaklıklar, Çin'in kuzey tarım bölgelerindeki toprakları kuruttu. Hafta başında başkent Pekin‘de, sıcaklıkların 37 santigrat dereceyi aşması nedeniyle sıcaklık alarmı verildi. Meksika'da düzinelerce şehirde rekor sıcaklıklar 100'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, olağanüstü derecede uzun bir sıcak hava dalgasının altında.  Yunanistan, arka arkaya sıcak hava dalgalarının etkisini yaşıyor, sıcak hava dalgasıyla boğuşuyor.
 * * * *
Mart ayında Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen bir konferansta bilim insanları  "Son birkaç yılın deneyimlerine dayanarak neredeyse tam bir kesinlikle söylenebilir ki [...] yüzyılın ve milenyumun cehennem gibi yazını yaşayacağız." Tahminleri, 2023 yazında sıcaklıkların önceki yıllara göre, önemli ölçüde arttığını gösteren son birkaç on yıla ait sıcaklık kayıtlarıyla desteklendiği işaret edildi. Bilim insanları iklim değişikliğinin daha yoğun ve daha uzun sıcak hava dalgaları da dahil olmak üzere daha şiddetli hava koşullarına yol açtığı konusunda hemfikir. Bu aşırı sıcaklıklar, küresel ısınmanın doğrudan bir sonucu… Biyolojik çeşitlilik, ekosistemler ve insanlar için giderek ciddi bir tehdit oluşturmakta…

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Değirmenin suyu nereden geliyor?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ölüm yatının sırları
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Diplomatik gelişmeler
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Nedir bu yaşadıklarımız?
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Eylül ayı sağlık konularıyla ilgili dikkatli olmanız gereken bir ay. Ayın ilk haftasında sorumluluklarınız, çalışma ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva