Alkışlar Medstar, alkışlar Prof. Dr. Mustafa Özdoğan ve arkadaşları… Sevgili dostlar, bu hafta kanser haftası nedeniyle Kanser Okulu’nun AKM salonlarındaki muhteşem organizasyonuna katıldım... İnsan olmanın özelliklerini ve de sağlığımızın ne kadar önemli olduğunu daha iyi anladım... Dünyaya örnek olacak bu projeyi izleme şansını yakaladığım için çok mutluyum... Aman Tanrım! Bu son yıllarda büyük dikkatle, sevgiyle, başarıyla, paylaşımla anlatılan bu derslerden çok ders aldım... “Allahım ne güzel insanlar yaratmışsın bu nasıl insan” derken, bilmelisiniz ki bunu sadece ben söylemedim, yüzlerce insanın ortak haykırışıydı… Prof. Dr. Mustafa Özdoğan’ın tüm arkadaşlarıyla yapmış olduğu bu projeye Nobel Ödülü verilmeliydi... Onlarca ulusal kanal canlı vermeliydi, onlarca yazılı basın manşet atmalıydı bu organizasyonu... Allahım sen dert verirken bak dermanı da vermişsin. Birbirinden değerli hocalar Medstar. Memoril Hastane grubunda kenetlenmiş. Yaşama sarılmaları için insanları nasıl da güzelliklerde buluşturmuş. İşte Prof. Dr. İhsan Karadoğan hastalarıyla adeta güçlü bir aile olmuşlar…
Orada hastalık yok, kanser yok; orada insanlık akıyor. Her bir karede, “işte insan olmanın özellikleri bunlarmış” diye düşündüm. Mustafa Hoca ve İhsan Hoca çok başarılı bir ekibin başındalar. Allah onların ömrüne ömür katsın ki onlarca insana şifa dağıtsınlar.
Kemoterapi ve sanat merkezinin hazırladığı tiyatro gösterisiyle adeta kahkahalara boğuldum. TSM Müzik Korosu en zor eserleri ne güzel seslendirdi. Hocalarım her şeyi anladım da bu hastaları hem tedavi ediyorsunuz bir de bu faaliyetleri son derece başarıyla bizlere nasıl izlettiniz... Zamanın hızlı aktığı ve çabuk tükettiğimiz sevginin merkezi meğerse burasıymış... O kadar kalabalıktı ki tebrikler Akdeniz’in güzel insanları… Her şeylerini bırakmışlar koşmuşlar gelmişler.
Bilinçli bir halk Antalya’nın güzel insanları…
Bu projeye destek veren Antalya Büyükşehir Belediye Bşkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın ve Konyaaltı Belediye Bşkanı Muhittin Böcek de programın sonuna kadar halkla birlikteydiler… Sayın Akaydın sahneye sık sık davet edildi... Hastaların yapmış olduğu resim sergisini izlerken, bu resim sahiplerine ödül töreninde paylaşımları yaptı... Akdeniz Üniversitesi’nde birlikte çalıştığı birçok hocalarla birlikte alkışlara eşlik ettiler... Medstar Grubu’na, Memorial Grubu’na başta olmak üzere bu sosyal proje adına ve Prof. Dr. Mustafa Özdoğan ve Prof. Dr. İhsan Karadoğan başta olmak üzere emeği geçen herkese gönülden sevgiler...
Çağımızın korkutucu hastalıklarından birisi olan kanser önlenebilir bir hastalıktır. Sigaradan uzak bir yaşam, doğru beslenme tarzı ve düzenli egzersizin tüm kanserlerin neredeyse yarısından çoğunu ortaya çıkmadan önlediği bilinmektedir. Bununla birlikte kanser tedavisinde başarının sırları erken tanı, teknolojinin doğru kullanılması, kanser alanında yetkin hekimlerin hastayı disiplinler arası ortak bir platformda değerlendirmesi, tedavi planını hastaya ve hastanın tümörüne özgü planlamasıdır. Kanserden korunmada ve erken tanıda en belirleyici faktör toplumsal bilinçlenmedir. Bilinçli bir toplum konunun profesyonelleri, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile gerçekleşebilir.
Medstar Kanser Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Medstar Kanser Merkezi işbirliği ile hayata geçirilen “Kanser Okulu” hakkında bilgi verdi.
Prof. Özdoğan “Kanser Okulu ile halkımızın doğru bilgiye ulaşımın kolaylaştırılması, toplumsal kanser korkusunun azaltılması, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğu algısının pekiştirilmesi, kanserde erken tanı için farkındalık yaratılmasını ve kanser hakkında merak edilen tüm soruların yanıtlarına en doğru ve hızlı şekilde ulaşılmasını sağlamayı hedefledik” dedi.
İlk Ders “Meme Kanseri”
Kanser Okulu’nun ilk dersinde; meme dokusunda ortaya çıkan ve yayılma özelliği gösteren, kadın kanserleri arasında ilk sırada bulunan “Meme Kanseri” konusunun ele alındığını belirten Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, dünyada ortalama 8 kadından birini yaşamının bir bölümünde etkileyen meme kanserinde erken tanının önemini vurguladığımız toplantıda katılımcılara, “Yaşam kalitesi odaklı tedavi modeli” ile özellikle meme ameliyatları sonrası memenin yeniden kazanılmasına yönelik estetik operasyonlar hakkında da bilgi verdi. Ayrıca meme kanseri dersinde; Türkiye’de yeterince gündeme getirilmeyen ve tedavinin arka planında kalan cinsel rehabilitasyon da, hasta ve hasta yakınları için özellikle gündeme aldığımız konular arasındaydı.
İkinci Ders “Çevresel Faktörler, Yaşam Tarzı ve Kanser İlişkisi”
Kanser Okulu’nun ikinci dersinde; GDO’lu gıdalar, kanserojen maddeler, kozmetikler, şeker, hazır gıdalar, obezite, sigara, güneş ışınları, radyasyon, tomografi, D vitamini ve egzersizin kanserle ilişkisi konuları ele alınarak, halkımızın en doğru bilgiye konunun uzmanları yardımıyla ulaşmasını sağladık. Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Esat Karakaya, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Ahmet Demirkazık ikinci dersimize konuşmacı olarak katıldı.
Üçüncü Ders “Kan Kanserleri ve Kemik İliği Nakli”
Kanser Okulu’nun üçüncü dersinde, kan kanserleri ve kemik iliği nakli konuları ele alındı. Kemik iliğinde bulunan kan yapıcı kök hücrenin genetik yapısının bozulması ve kan hücrelerinin üretiminin kontrol dışına çıkarak, vücutta aşırı birikimine yol açması ile ortaya çıkan kan (kemik iliği) kanserleri, akut veya kronik şekilde gösterilebilen bir dizi hastalıktır. Akut ve kronik lösemiler, lenfomalar (Hodgkin ve Hodgkin dışı), plazma hücre hastalıkları (multiple myelom vb.) ve myeloproliferatif hastalıklar en sık izlenen alt grupları oluşturmaktadır. Kan kanserlerinin tedavisinde son yıllarda önemli gelişmeler olmuştur. Hedefe yönelik akıllı ilaçlar sayesinde hastalıkların yaşam süreleri ve kaliteleri artmış, mini nakil uygulamalarıyla da ileri yaş hastalara kemik iliği nakli yapılabilir hale gelmiştir.
Kan kanserleri dışında bazı solid organ kanserleri, kemik iliği yetmezliği sorunları ve çeşitli kalıtsal veya metabolik hastalığın tedavisinde önemli yer tutan “kemik iliği nakilleri” Türkiye’nin kanayan yaralarından biri olan “kan ve kan ürünlerinin temini ve kullanımı” da ele alınan önemli konular arasındadır. Kan ve kan ürünleri sadece kanser hastalarında değil, birçok hastalıkta yaşamsal önemi olan çok etkili tedavi seçenekleridir. Hastaların yeterli miktarda, gereken zamanda ve güvenli kan ve kan ürünlerine ulaşbilmeleri için modern bir kan bankacılığı sisteminin kurulmuş olması ve sağlıklı her bireyin düzenli kan bağışı organizasyonlarına katılması ve destek vermesi gerekir. Dersin diğer konusunu ise “kök hücreler ve kordon kanı bankacılığı” oluşturmaktadır. Kök hücreleri kullanarak doku ve organlarda oluşan hasarları düzetebilme, hatta doku ve organ yaratma hayali kök hücreleri son yılların en popüler ve en çok araştırma yapılan konulardan biri yapmıştır. Açılış konuşmasının Prof. Dr. İhsan Karadoğan tarafından gerçekleştirildiği Kanser Okulu’nun 3. dersine, Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği ve Türk Kan Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bayık konuşmacı olarak katılmıştır.
Dördüncü Ders “Kanserde Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp”
Kanser Okulu’nun dördüncü dersinde “Kanser Tedavisinde Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp” konusu ele alındı. Bitkisel tedavilerin yanında Geleneksel Çin Tıbbının da kanser tedavisinde çok önemli bir yeri olduğunun anlatıldığı toplantıda; kanserden korunmada vitaminlerin etkisi, bitkisel tedavilerin modern kanser tedavisine desteği, bilimsel veriler eşliğinde tamamlayıcı tıbbın tedavideki yeri, sanatsal ve dinsel tedaviler ile kanserin kişiye özel tedavi felsefesi hakkında katılımcılar bilgilendirildi.
Kanser Okulu’nun dördüncü dersine; Medstar Kanser Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Medstar Kanser Merkezi Hematoloji ve Hücresel Tedaviler Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Karadoğan, Hacettepe Üniversitesi Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Hayran, Tıbbi Onlolog Doç. Dr. Okan Kuzhan ile Tıbbi Onkolog Uz. Dr. Ayşegül Kargı konuşmacı olarak katıldı.
24 Saat Onkoloji Hizmeti
Onkoloji hizmeti kesintisiz 7 gün 24 saat olmalıdır. Hasta ve yakınlarını her an ulaşabilecekleri uzman hemşirelerden kurulu danışma merkezi ile sunulacak kesintisiz hizmetin hastalarla buluşturulması hedeflenmektedir.
Medikal Ontoloji Bölümü; akciğer, meme, gastrointestial kanserler ve diğer tüm solid organ tümör kanserlerinin tedavisini multidisipliner ruhu ile vakit kaybı olmaksızın uluslararası tedavi rehberleri doğrultusunda yapmaktadır.
Hasta ve hasta yakınlarına kanıta dayalı tamamlayıcı tıp olanaklarını sevgi ile sunarak, yaşam kalitelerini takip ve tedavileri süresince en üst düzeye çıkarmayı hedeflemektedir.