Turgut Güngör
Milyonlarca emekli enflasyon nedeniyle hayattan beziyor. Yüzde 25 zam verilen 16 milyon emekli, dünyanın en düşük refah seviyesine sahip.
Maaş aldıktan birkaç gün sonra emeklilerin ceplerinde para kalmıyor. Bu durum strese neden oluyor, sinirlilik, depresyon, hayata küsme gibi hastalıklara yol açıyor. Ekonomik kriz ve belirsizlik, halkın ruh sağlığını olumsuz etkiliyor.
Son 10 yılda antidepresan kullanımı yüzde 67 oranında artmış. 2024 rakamlarıyla 65 milyon 591 bin 252 kutu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak ayı enflasyon rakamını yüzde 5, yıllık yüzde 42 olarak açıklasa da kimseyi inandıramadı. İstanbul Ticaret Odası(İTO) yıllık yüzde 48.40, ENAG yıllık yüzde 81 oranında enflasyon hesapladı. Vatandaş olarak her birimiz yaşadığımız enflasyona bakıyoruz. O nedenle kim ne açıklarsa, nasıl hesaplarsa halkın çok umurunda olmuyor.
İŞ AŞ VE BARINMA
Nüfusumuz 85 milyon 664 bin 944 oldu. İstanbul'da yaşayanların oranı yüzde 18.33.
2023 yılında en düşük nüfus artış hızı binde 1.1 olmuştu. Cumhuriyet tarihinin en düşük ikinci nüfus artış hızını binde 3.4 oranıyla geçen yıl gördük.
Türkiye toplumunun yaşlı nüfusu son yıllarda giderek çoğalıyor. Boşanma rakamları iki katına yükseliyor. Geçinme endişesi nedeniyle hiç evlenmeyenlerin sayısı artıyor. Yaşlı bir nüfus, geçim derdi nedeniyle evlenmeyen ve evlense de çocuk istemeyen, yapmayan bir nesil.
İnsanların öncelikli istekleri iş, aş ve barınma. Bir işim olsun, karnım doysun, başımı sokacak yuvam olsun. Bu düşüncede olanların gelecekten beklenti umudu tükeniyor, mutlu olmak hayal kurma ile engeline takılıyor. Geriye insanların bugünü de sorunsuz rahat geçireyim düşüncesi kalıyor.
EZİYETE DÖNÜŞTÜ
Finansal Piyasalar uzmanı İris Cibre yazıyor: "20 ay oldu, hedefler neden tutmuyor? Gelir adaleti bozuldu. Emekli olmak eziyete döndü."
Yeni ekonomi yönetimi geldikten sonra 2 ayda enflasyon yüzde 19,5 arttı. Genel seçim sonrası yüzde 38 olan enflasyon 9 ayda yüzde 68'e yükseldi. Bu yıl Ocak ayı enflasyonu yüzde 5 açıklandı. Maaşı yüzde 30 artan kesim daha ilk ay kazancının önemli kısmını kaybetti. Şubat enflasyonu ile maaşlardaki kayıp tahmini yüzde 9 olacak.
Alım gücünü arttırma sözü veren ekonomi yönetimi 20 ay sonunda başarısız oldu. Ekonomik reformlar olmadan bir arpa boyu yol alınamaz, emekli de rahat nefes alamaz.
Yoksullar ve dar gelirliler son 1 yılda tahminleri tutmayan Merkez Bankası yönetiminin doğru ve şaşmayan tahmin yapmasını istiyor.
HALKIMIZ YOKSUL
2025 enflasyon tahmini yüzde 21'den yüzde 25'e çıkaran Merkez Bankası'na soruyoruz. "Ekonomi iyi" diyordun. Faiz oranını indirdin. Enflasyon düşecek diye maaşlara az zam yaptırdın. Ücret artışlarını minimum seviyede kalmasını önerdin.
Milletvekili maaşı 196 bin 775 lira, emekli milletvekili de 123 bin 759 lira alıyor. Asgari ücretin 22 bin 104 lira. En düşük emekli aylığı 14 bin 469 lira. Açlık sınırı 21 bin 083 lira. Yoksulluk sınırı 68 bin 675 lira. Ev kirasının 10 bin liradan başladığı günümüzde bir bardak çayı 15-20 liraya içen dar gelirler, 20 liraya simit alamıyor.
Yıllardır yoksullaşıyoruz. Rakamlar büyüyor, halk fakirleşiyor. Emekliler alım gücünü 2 ayda yüzde 9-10 kaybediyor. Sorumlular, "enflasyon ancak 2027'de yüzde 10 seviyesine inecek" diye söz veriyor. Ekonomi çıkmazında yoksul halk o zamana kadar nasıl bekleyecek?
![]() ![]() |
![]() |
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |