Bu konuda kendilerini de eleştiren Ayyıldız, "Esnafın bir bölümü gelen turisti yolunacak kaz olarak görünce, turistler de ülkemize gelmemek için yarışa girdi" dedi.
Ayyıldız DHA’ya yaptığı açıklamada, 2010 yılında Muğla bölgesine gelen turist sayısının artmasına karşın bölge esnafının sıkıntı çektiğini belirtti. İl genelinde geçen yıl 2 bin 975 yeni işletme açıldığını, buna karşın bin 889 işletmenin kapandığını, bin 700 işletmede de iş değişikliğine gidildiğini söyledi. 2010 yılının esnaf ve sanatkar açısından iyi geçmediğini kaydeden Ayyıldız, "Turist sayısında artış olduğu biliniyor ama bu artış esnaf ve sanatkarımız için önemli değil. Hep turist sayısı hedefleri koyuluyor ama bu hedefin 3 ya da 5 milyon olması bizim esnaf ve sanatkarımızın gelirini arttırmıyor. 3 milyon turist geleceğine 1 milyon turist getirelim ama paralısını, kalitelisini getirelim" diye konuştu.
Şükrü Ayyıldız, kaliteli turist getirmek isterken her şeyi de karşı taraftan beklememek gerektiğini ifade etti. Ayyıldız, "Esnaf ve sanatkarın da kaliteli turistin gelmesi için çalışması gerekli. Yöremize gelerek çalışma eğiliminde olan esnafımızın gelen turistlere iyi davranması lazım. Eğer biz evimize gelen misafiri ağırladığımız gibi Marmaris’e gelen turisti de mutlu bir şekilde ülkelerine gönderebilirsek, ilçenin tanıtımına yerinde katkı sağlanmış oluruz. Esnafın bir bölümü gelen turisti yolunacak kaz olarak görünce, turistler de ülkemize gelmemek için yarışa girdi. Bu durum düzgün çalışan esnafı da etkiledi" dedi. Ayyıldız, esnafın yeteri kadar para kazanması durumunda ne işyerini kapatacağını ne de iş değişikliğine gideceğini vurguladı.
TURİSTLERİ RAHAT BIRAKIN
Şükrü Ayyıldız, acentelerin çeşitli turlar düzenleyerek otellerde ağırladıkları turistleri kendi belirledikleri ve komisyon aldıkları yerlere yönlendirdiğini belirtti. Bu durumun hem turist hem esnaf açısından sakıncalı olduğunu kaydeden Ayyıldız, "Turistin gidip alışveriş yaptığı yerler de neticede bu turu düzenleyenlere komisyon ödüyor. Bu komisyon masrafı satılan malın üzerine ekleniyor. 5 liralık ürün, komisyonlarla 8 hatta 10 lira oluyor. Turist kazıklandığını otele döndüğünde anlıyor. Ama iş işten geçmiş oluyor. Ondan sonra fatura tüm esnaf ve sanatkarıma kesiliyor. Turistleri rahat bırakın. İstedikleri yerlerden alışveriş yapsınlar. Hem yüksek para ödemekten kurtulsunlar hem de esnafımız kendi hakkını kazansın" diye konuştu.
HER ŞEY DAHİL SİSTEMİNE ÖNLEM
Ayyıldız, herşey dahil sistemine kota getirilmediği takdirde, kepenk kapatma sayısında ciddi artışlar olacağını savundu. 500 yatak kapasitenin altındaki otellerde herşey dahil sisteminin uygulanmaması için hazırladıkları bilgilendirme dosyalarını Başbakanlık, Kültür ve Turizm ile Çalışma bakanlıklarına sunduklarını kaydeden Ayyıldız, "Dünyada her şey dahil sistemi ile turizm yapan ülkelere baktığınızda 70 euro altında konaklama verilmezken, Muğla'nın turistik yerlerinde 3 ile 10 euro arasında fiyat uygulanıyor. Bu fiyatlara da 'son dakika' tabir edilen kalitesi düşük turist gelmekte. Bedavaya gelen turistler otelden dışarı çıkmayınca hem ülkemize döviz girdisi sağlanamıyor hem de esnafımız kazanamıyor. Esnaf da kazanamayınca kepenk kapatmak zorunda kalıyor" dedi.
Şükrü Ayyıldız, Muğla merkezde birliklerine bağlı 175, Bodrum’da 233, Dalaman’da 70, Datça’da 52, Fethiye’de 426, Kavaklıdere’de 34, Köyceğiz’de 76, Marmaris’te 236, Milas’ta 236, Ortaca’da 159, Ula’da 72 ve Yatağan’da 116 olmak üzere toplam bin 885 işyerinin faaliyetine son verdiğini açıkladı. Ayyıldız, oda olarak gelecek günlerde her şey dahil sistemine alternatif bazı çalışmalar yapacaklarını ve turizmin bu sistem dışında da otelciye kazandırabileceğini göstermeyi hedeflediklerini belirtti.