Finike Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen seminere, Finike Belediye Başkanı Nail Dülgeroğlu, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Remzi Aslan, Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Celal Bülbül ve üreticiler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Finike Meyve Üreticileri tarımsal Birliği Başkanı Celal Bülbül, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nden Prof. Dr. İsmail Karaca ile biyolojik mücadelenin yaygınlaştırılması amacıyla ortak proje hazırlayarak Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'na (BAKA) sunduklarını kaydetti. Bülbül, projenin BAKA tarafından kabul edildiğini ve toplantının da bu kapsamda gerçekleştirildiğini anlattı.
BİYOLOJİK EĞİTİM VERİLECEK
Finike'de son yıllarda artan biyolojik mücadelenin sağlam ve bilimsel temellere dayandırılarak geçmişte olduğu gibi yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını kaydeden Bülbül, "Doğrudan faaliyet desteği programında onaylanan projede, biyolojik mücadele ajanları ve bunların üretimi hakkında üreticilerimize detaylı bilgiler verilecektir. Buradan hem üniversitemize hem de BAKA'ya teşekkür ederiz" dedi.
Finike portakalında gıda güvenliğini sağlamak için yapılan çalışmaların yanı sıra haksız rekabeti önlemek amacıyla da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürlüğü ile ortak çalışma başlatıldığını, bu kapsamda denetimler yapıldığını anımsatan Bülbül, "Denetimler ve sonuca ilişkin rapor hazırlandı. Benzer çalışmalar farklı büyükşehir toptancı hallerinde de yapacak" diye konuştu.
Prof. Dr. İsmail Karaca ise 'faydalı böcekler' ve 'üretim yöntemleri' hakkında üreticilere bilgi verdi. Biyolojik mücadeleyi önemsediklerini dile getiren Prof. Dr. Karaca, üniversite laboratuarlarında 27 iklim odası bulunduğunu ve her yıl 1 milyon böcek üretildiğini vurguladı. Karaca, ayrıca yeni üretimine başladıkları 22 noktalı uğur böceğinin yaprak bitlerindeki etkilerine dikkat çekti.
SDÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nden Yrd. Doç Dr Hülya Özgönen de 'Turunçgil yetiştiriciliğinde hastalıklar' konusunda üreticilere bilgi verdi. Akdeniz Üniversitesi Finike Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarım Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. İlhami Tozlu ise sulamanın önemine dikkat çekti. Eğitim seminerinin ardından Finike Ziraat Odası Başkanlığı ve Meyve Üreticiler Tarımsal Birliği tarafından konuşmacılara plaket verildi.
Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)