Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
8 Haziran 2019 Cumartesi - 11:38

Yüzen adalar, su altında kaldı

SAMSUN’un Ladik ilçesindeki Ladik Gölü’nde su seviyesinin yükselmesi, geçen yıl karaya oturan yüzen adalara etki etmedi. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat, yüzen adaların su altında kaldığını belirtti.

Yüzen adalar, su altında kaldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Samsun'un Ladik ilçesinde 870 hektarlık alana sahip Ladik Gölü'nde, çevredeki erozyon tehdidi, sudaki bitki tortuları ile zemininin dolması ve tarım faaliyetleri için aşırı su çekilmesi nedeniyle geçen Kasım ayında en derin yerinde su seviyesi 80 santimetreye kadar düştü. Bu nedenle gölün meşhur yüzen adaları karaya oturdu. Su seviyesi, kışın yağan kar ve bahar yağmurları ile 4 metreye kadar yükseldi. Ancak karaya oturan yüzen adalar için bir etkisi olmadı. Zeminle birleşen adalar, su yüzeyine çıkmadı. Adaların üzerinde bulunan ağaçların gövde kısımları su altında kalırken, dalları da su yüzeyinden görülmeye başlandı.

'YÜZEN ADALAR MAALESEF TABANLA BİRLEŞTİ'

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat, Ladik Gölü’ndeki yüzen adaların göl ve çevresindeki biyolojik çeşitlilik için çok önemli alanlar olduğunu belirterek, yüzen adaların tabanla birleştiğini söyledi. Polat, "Şu an Ladik Gölü'ndeki su maksimum kotunda. Maksimum kotuna yükselince doğa gözlemcilerin yüzen adaları tekrar yüzen vaziyette görmesini bekliyorduk. Ama bugün Ladik'e gittiğimizde yüzen adaları değil de, yüzen ağaçları görüyoruz. Çünkü yüzen ağaç ve yüzen bitkilerin kökleri suyun tabanında kaldı. Maalesef yüzen adalarımız tabanla birleşti" dedi.

'GÖÇMEN KUŞLARIN GELME İHTİMALİ AZALDI'

Yüzen adaların korunaklı bölge olması nedeniyle özellikle balıkların yüzen adaların alt kısmını yuva olarak kullandığını dile getiren Polat, “Gölün bu özelliği yitirilmiş oldu. Ladik gölünün bir diğer özelliği de ornitolojik değeridir. Göçmen kuşlar üreme maksadıyla buraya geliyor. Göçmen kuşların burayı tercih etmesindeki etken, buraların insan etkisinden uzak, korunmalı yüzen adalarda yuva yapıp kuluçkalara yatmalarıydı. Artık buralarda kuluçka yapacak habitatlar kalmadığına göre, göçmen kuşların buralara gelme ihtimalleri de çok aza indi. Dolayısıyla hem balık popülasyonun geleceğini, hem kuş popülasyonunun geleceğini yüzen adalar ile birlikte zarara uğrattık” diye konuştu. 

'GEÇEN YILKİ MANZARANIN DAHA KÖTÜSÜYLE KARŞILAŞACAĞIZ'

Yakın gelecekte sulama maksadıyla tekrar su çekilmeye başlandığında geçen yıl görünen manzaranın biraz daha kötüsüyle karşılaşılacağını da kaydeden Prof. Dr. Polat, şunları söyledi:

“Çünkü Ladik Gölü baraj gölüne dönüştürülmeden önceki su derinliği 6-6,5 metre derinliğindeydi. Bugün bu derinlik maksimum kotunda en derin yerde 4 metre şeklinde. Bu şunu ifade ediyor; Ladik Gölü’nün tabanı erozyonla en az 2 metre tabı yükselmiş oluyor. Dolayısıyla gölün alanı tarım yapılan arazilere doğru kayacaktır. Su çekilmeye başlandığı andan itibaren ham tarım topraklarının büyük bir kısmı su rejimi ile birlikte tabana dolmaya devam edecek ve dolayısıyla Ladik Gölü’nü yakın bir gelecekte önce gölete, ardından bataklığa dönüştürecek ve yok olma seyrini hızlandıracaktır.”

'YENİDEN BİR YÜZEN ADALAR SİLSİLESİNİ GÖRMEK ZOR'

Sular altında kalan yüzen adaların yerine yeni yüzen adaların yapılmasının çok masraflı olacağını da aktaran Prof. Dr. Polat, şöyle konuştu:

“Eğer 'biz yeniden bir yüzen ada yapalım, kuşlarımız, balıklarımız tekrar yuva yapacak habitatlara kavuşsun' desek herhalde Samsun’un bütçesini bu iş için harcamamız gerekir.  Sonucunda ise 'kesin başarılı olacağız' diyemeyiz. Bunun için bir doğal habitatı, geri dönüşümsüz olarak tahrip ettikten sonra onu tekrar doğaya kazandırmanın çok masraflı ve çoğu zaman da imkansız olduğunu bilmemiz gerekir. Yeniden bir yüzen adalar silsilesini Ladik Gölü’nde görebilmemiz mümkün değil. Ancak şunu yapmamız gerekir. En kısa sürede Ladik Gölü’nün boşa akan sularını sulamada değerlendirecek yeni bir sistem kurarak Ladik Gölü’nün su rejimi ile daha fazla uğraşmamak, doğal haline bırakıp, gölün ömrünü elimizden geldiği kadar uzatmak bizim görevimiz olmalı”

LADIK GOLU'NDE SU SEVIYESI YUKSELMESINE RAGMEN KARAYA OTURAN YUZEN ADALAR GOL ZEMININDE KALDI. FOTO:YAPRAK KOCER-LADIK(SAMSUN)-DHA

LADIK GOLU'NDE SU SEVIYESI YUKSELMESINE RAGMEN KARAYA OTURAN YUZEN ADALAR GOL ZEMININDE KALDI. FOTO:YAPRAK KOCER-LADIK(SAMSUN)-DHA

LADIK GOLU'NDE SU SEVIYESI YUKSELMESINE RAGMEN KARAYA OTURAN YUZEN ADALAR GOL ZEMININDE KALDI. FOTO:HUSEYIN KALAY-LADIK(SAMSUN)-DHA

LADIK GOLU'NDE SU SEVIYESI YUKSELMESINE RAGMEN KARAYA OTURAN YUZEN ADALAR GOL ZEMININDE KALDI. FOTO:HUSEYIN KALAY-LADIK(SAMSUN)-DHA

LADIK GOLU'NDE SU SEVIYESI YUKSELMESINE RAGMEN KARAYA OTURAN YUZEN ADALAR GOL ZEMININDE KALDI. FOTO:HUSEYIN KALAY-LADIK(SAMSUN)-DHA

Yaprak KOÇER- Hüseyin KALAY/LADİK (Samsun), (DHA)

Etiketler:
 
30 derece sıcakta kar banyosu
 
Okçuluk Yarışmasında Dünya birincisi oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
30 derece sıcakta kar banyosu
SİVAS Kongresi'nin 100'üncü Yılı etkinlikleri kapsamında İmranlı ilçesi ...
Bayram tatilinde denizde boğuldu
KIRIKKALE’nin Vize ilçesi Kıyıköy beldesinde bayram tatilini geçiren Ertaç ...
Tarihi kaleye restorasyon talebi
MERSİN'in Çamlıyayla ilçesinde, virane görüntüsü tepkilere neden olan ...
 
Tartıştığı kişiyi, bıçakla yaraladı
İZMİR'in Karabağlar ilçesinde A.Y., sokakta kavga ettiği Mehmet Yetkin'i ...
Dünyanın en yaşlı gazisinin evi alevlere teslim oldu
ZONGULDAK’ın Ereğli ilçesinde, dünyanın en yaşlı gazisi unvanını taşırken ...
TEM Otoyolu'nda feci kaza: 2 ölü ve yaralılar var
TEM Otoyolu Beşiktaş Harp Akademileri Tüneli geçişinde makas atarak ilerlediği ...
 
Başkent'te gecekondu yangını
ANKARA'nın Çankaya ilçesinde boş bir gecekondu çıkan yangında hasar gördü.
28’inci kattan düşen öğrenci hayatını kaybetti
ANKARA'da, hukuk fakültesi öğrencisi Hakan Baldur Güler (23) yalnız yaşadığı ...
Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı
ADIYAMAN'ın Gölbaşı ilçesinde, hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı, 4 kişi yaralandı.
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva