Sanatçı Tina Kannapel için dişçilerin kullandığı aletler ve zımparayla yumurta kabuğu oymak bir tutku.
Tina Kannapel, "Yumurta kabuğu kavisli olduğu için çok güçlü bir yapıya sahip. Bazılarını o kadar çok oydum ki, dantele benziyorlar adeta. Bu işin sırrı, dantelin farklı parçaları arasındaki bağı koparmamak. Böylece yumurta kabuğunun kırılması engelleniyor" şeklinde konuşuyor.
Yılda bin 600 yumurta kabuğu oyup şekillendiren ve satan Kannapel, ana malzemesini, döllenmemiş yumurtaların içini boşaltan kuş üreticilerinden alıyor.Kannapel kaz, sülün ve papağan yumurtalarını da kullanıyor.
Kannapel işe üzerinde desenin basılı olduğu kağıdı yumurta kabuğuna yapıştırarak başlıyor: "Yumurta kabuğunun yüzeyini sabitlemek için kağıt kullanıyorum. Yumurta kabuğunu kağıdın üzerinden oyacaksanız desenin kağıtta olması işinizi kolaylaştırır."
Yumurta kabuklarının sert ve yumuşak noktaları var. Kullanılan kağıt, kırıntı oluşmasını engelliyor. Kannapel geometrik şekiller, hayvan figürleri ve portrelerden oluşan 300 farklı desenle çalışıyor.
Desen ne olursa olsun kabuğu oymaya en zor noktadan başlamak gerekiyor. Böylece kabuk kırılırsa saatlerce verilen emek boşa gitmemiş oluyor.
Tina Kannapel, "İster kedi-köpek resmi çizin, ister insanları, çizmesi ve resmetmesi en zor kısım, gözlerdir. Eğer gözleri iyi çizmeyi başaramazsanız bütün desen berbat olur," şeklinde konuşuyor.
Oyma işlemi tamamlandıktan sonra yumurta kabuğu kağıdı temizlemek için önce ılık suda sonra da klorun içinde yıkanıyor.
Tina Kannapel, "Klor, yumurta kabuklarının içindeki organik maddeleri eritiyor. Kabuklar tamamen sterilize edildikten sonra artık köpük oluşmuyor" diyor.
Washington yakınlarındaki tarihi Occoquan kasabasında bir sanat galerisi Kannapel’in bazı eserlerini sergiliyor. Kannapel’in yumurta kabukları 30 ila 400 dolar arasında satılıyor.
Bu fiyata çatlamalara karşı sigorta dahil değil.