Antalya Valisi Ahmet Altıparmak öncülüğünde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından belirlenen tohumculuk, yatçılık, kesme çiçek ve sağlık turizmi alanında Antalya'da 4 sektörün tüm aşamalarındaki firmalar dünya devlerine kafa tutmak, pazar paylarını büyütmek ve rekabet gücünü arttırmak için 'küme' çalışmasına başladı.
Temel amacı ürün ya da hizmet üretimi ve tüketiciye sunulmasında, ilgili kurumların ortak çıkarını gözeterek, bir arada çalışıp rekabet gücü artışını sağlayan ortak yapının hayata geçirilmesi olan kümelenme çalışması BM Kalkınma Programı'nın Antalya pilot bölge olarak yürüttüğü 'Herkes İçin İnsana Yakışır İş' projesi kapsamında BAKA ortaklığında başladı. BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, ekonomide kümelenme modelinin dünyada rekabetçiliğin ve yenilikçiliğin güçlendirilmesi amacıyla kurgulanmış gelişme ve kalkınma modeli olduğunu söyledi.
BAKA Genel Sekreteri Engin, bu çerçevede Antalya için 10 farklı sektörde kümelenme çalışması yapılabileceği konusunda bir rapor hazırladıklarını kaydetti. Rapor üzerinde Antalya Valisi Ahmet Altıparmak öncülüğünde yoğun bir mesai harcadıklarını aktaran Tuncay Engin, yapılan elemeler sonrası Antalya'nın geleceği için önemli gördükleri doğru model ve yönlendirmeyle pazar payını geliştirebileceği 4 sektör belirlediklerini bildirdi.
Engin, BM ve BAKA bünyesinde yürütülen çalışmalar sonucunda Antalya için tohumculuk, yatçılık, sağlık turizmi ve kesme çiçek sektörlerinde kümelenme modellerinin uygulanmasını kararlaştırıldığını, belirlenen sektörler arasında kesme çiçek sektörü hariç BAKA ve BM ortaklığında başlayıp yürütülmesinin, sektörün ilgili sivil toplum örgütüne bırakıldığını açıkladı. Engin, kesme çiçek sektörünün ise Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından yürütüldüğünü belirtti.
TOHUMCULUK İÇİN 1.6 MİLYON DOLAR DESTEK
Engin, 2011 Mayıs ayında saha çalışmalarına başlanan tohumculuk küme çalışmasında sektörle ilgili firmalar ve kamu kurum kuruluşlarıyla 20'ye yakın toplantı gerçekleştirdiklerini anlattı. Engin, toplantılar ve Ekim 2011'de gerçekleştirilen çalıştay sonrasında 'Tohumculuk Yol Haritası Final Raporu' hazırlandığını değinerek, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği'nin (TSÜAB) küme başkanlığında yürütülen çalışmalar sonucunda ve 1.6 milyon dolar destek almaya hak kazınıldığını açıkladı.
YATÇILIK KÜME ÇALIŞMASI
Yatçılıkta çalışmaların 2011 sonunda başladığına işaret eden Engin, kümelenme faaliyetleri kapsamında Antalya Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren 15 yatçılık firmasıyla toplantılar gerçekleştirildiğini vurguladı. Engin, BM Kalkınma Programı ve BAKA desteğiyle başlatılan bu çalışmanın yürütücüsü olarak Antalya Serbest Bölge İşadamları Derneği'nin (ASBİAD) belirlendiğini kaydetti. Engin, saha analizlerini açıklanmasının ardından 2 milyon dolarlık Antalya Lüks Yat Sektörünün Geliştirilmesi Projesi'nin 1.5 milyon dolarlık kısmına Ekonomi Bakanlığı'ndan destek çıktığını bildirdi.
SAĞLIK TURİZMİNE ÖZEL FASIL
Engin, 2012 başında BM Kalkınma Programı (UNDP) uzmanları tarafından kümelenmeye ilişkin Antalya özelinde bir çalışma planı ortaya konulduğunu söyledi. Engin, planda sağlık turizmi konusuna özellikle değinilerek, Antalya'daki potansiyelin değerlendirilmesi için iş planı taslağının verilmeye çalışıldığını vurguladı. Engin, UNDP ile yapılan toplantı ve görüşmeler sonucunda 12 Haziran 2012'de BM Ortak Programı (BMOP) ve BAKA'ınn sağlık sektörü konusunda kümelenme çalışmaları yürütülmesinde işbirliği yapmasının kararlaştırıldığını aktardı.
Engin, sağlık turizminin Antalya'da turizmin çeşitlenmesi ve 12 aya yayılmasında önemli bir yer tuttuğunun altını çizerek, şu bilgileri verdi: "Antalya, 27'si özel, 13'ü devlet, 2 üniversite ve 1 eğitim araştırma olmak üzere 43 hastaneye sahiptir. 2012 yılının ilk 9 ayında Antalya yaklaşık 30 bin sağlık turistini ağırlamıştır. Türkiye'de Yurtdışı Yabancı Hasta İl Koordinasyon Merkezi olan 7 ilden biri olan Antalya'ya en çok sağlık turisti Almanya, Rusya, Hollanda ve İngiltere'den gelmektedir."
Tuncay Engin, bu sektörde gerçekleştirilecek kümelenme çalışmaları çerçevesinde yeni yılın ilk ayında sektörde faaliyet gösteren sağlık kuruluşları, sigorta şirketleri, seyahat acenteleri, STK'lar, üniversiteler, konaklama tesisleri ve kamu kurumlarıyla anket ve röportajlarını yapılacağını söyledi. Bu çalışmalar sonucunda Ocak ayı sonunda çalıştay toplamayı hedeflediklerini kaydeden Engin, Ağustos-Ekim aylarında nihai raporun oluşturularak kamu desteklerine başvurmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)