Balkondaki saç spreyi kutuları patladı
Balkondaki saç spreyi kutuları patladı
Doyran Göleti, su tutmaya başladı
Doyran Göleti, su tutmaya başladı
ANSİAD'da ödül gecesi
ANSİAD'da ödül gecesi
Motosikletle tehlikeyi hareketler
Motosikletle tehlikeyi hareketler
28 Ocak 2012 Cumartesi - 11:23

Yılda 10 milyon ton sebze ve meyve çöpe gidiyor

Dünyanın önemli sebze ve meyve üreticilerinden Türkiye'de yer yıl üretilen 40 milyon ton meyve ve sebzenin dörtte birinden fazlası, hasat ve hasat sonrası yapılan yanlışlar yüzünden çöpe gidiyor. Türkiye'de tarla ya da bahçeden çıkan meyve ve sebzenin 10 milyon tondan fazlası, tüketicinin sofrasına ulaşamadan heba oluyor. En fazla kayıp çilekte, en az ise elmada görülüyor.

Yılda 10 milyon ton sebze ve meyve çöpe gidiyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan, Türkiye'nin verimli toprakları, iklimi ve su kaynakları sayesinde, dünyada üretimi yapılan pek çok sebze ve meyveyi üretebildiğini, Türkiye'nin 40 milyon tonu aşan meyve ve sebze üretim miktarıyla dünyada önemli üretici ülkeler arasında yer aldığını belirtti. Prof. Dr. Erkan, rakamsal olarak dünyada önemli üretici ülkelerden birisi olmasına karşın, Türkiye'de üretilen meyve ve sebzenin yüzde 4- 5 gibi son derece düşük bir kısmının ihraç edilebildiğine dikkat çekti. Türkiye ile aynı ekolojik koşullara sahip ve uluslararası pazarlarda rakibi olan İsrail, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin üretim miktarlarının önemli bir kısmını ihraç ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Erkan, bunun en önemli nedenleri arasında Türkiye'deki hasat, hasat sonrası işleme, paketleme ve depolama aşamalarının yeterince ve uygun biçimde uygulanmaması, teknolojiden faydalanılmaması ve pazarlama konularında rekabet gücünün eksikliğinin yer aldığını vurguladı.

KAYIP YÜZDE 40'A KADAR ULAŞABİLİYOR

Diğer yandan, meyve ve sebzelerde hasat sonrası teknolojisinin gereği gibi uygulanmaması ve soğuk zincirdeki kırılmalar nedeniyle hasattan tüketiciye ulaşıncaya kadar olan ara kademelerde oluşan kayıpların oranının Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yüzde 25-40 arasında değiştiğini belirten Prof. Dr. Erkan, bu kayıpların özellikle bazı ürünlerde çok daha yüksek oranlara ulaşabildiğini vurguladı. Prof. Dr. Erkan, "Oysa ki, hasat sonrasında oluşan kayıpların oranı gelişmiş ülkelerde ülkemize göre oldukça düşüktür. Hasat sonrası kayıpların bu derece yüksek rakamlara ulaşmasının sonucu olarak çok büyük emek ve girdi kullanılarak üretilen meyve ve sebzelerde karlılık oranı önemli ölçüde azalmaktadır" dedi. Hasat, boylama, paketleme, taşıma, depolama ve pazarlama aşamalarının her birinde soğuk zincir uygulamasının kesintisiz olarak devamının son derece önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erkan, "Meyve ve sebzelerde hasattan tüketime kadar geçen süreçte soğuk zincirin herhangi bir aşamada kırılması veya eksik uygulanması ürünün iç ve dış kalite özelliklerinin bozulmasına ve ürün kayıplarına neden olabilmektedir" diye konuştu.

EN BÜYÜK KAYIP ÇİLEK VE MARULDA

Türkiye'de yaş meyve ve sebzelerde görülen hasat sonrası ürün kayıplarında ilk sırayı, yüzde 3 ile 90 arasındaki kayıpla çileğin aldığını anlatan Prof. Dr. Mustafa Erkan, marul ve yaprak salatanın yüzde 30-80, kirazın yüzde 22-45, hıyarın yüzde 15-50, şeftalinin yüzde 20-40, patlıcanın yüzde 15-35 ile en çok kayıp yaşanan ürünler olduğunu belirtti. Prof. Dr. Erkan, hasat ve sonrasında en az ürün kaybı yaşanan ürünün ise uzun süre dayanıklı kalabilen elma olduğunu, elmadaki kaybın yüzde 10-15 seviyesinde kaldığını kaydetti. ABD, Almanya gibi gelişmiş ülkelerde uygulanan soğuk zincir, paketleme, ambalajlama, nakliye teknolojileri sayesinde ürün kaybının çok daha az olduğuna değinen Prof. Dr. Erkan, bu ülkelerde çilekteki kaybın en fazla yüzde 22, marulda 19, kirazda yüzde 18, elmada ise yüzde 2 ile 7 arasında seyrettiğini açıkladı.

BİRÇOK ÜLKENİN ÜRETİMİNDEN YÜKSEK
Ürün kayıplarının en aza indirilebilmesi için soğuk zincirin kesintisiz olarak uygulanmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Mustafa Erkan, "10 milyon tonluk kayıp, birçok ülkenin üretim rakamından bile daha yüksektir. Mesela İsveç, Finlandiya, Norveç, Belçika gibi ülkelerin yıllık sebze ve meyve üretimi 10 milyon tondan daha düşüktür. Dünyada bir tarafta açlık varken, diğer tarafta da fazla miktarda üretilen ürünlerin çöpe atılması söz konusu" dedi. Prof. Dr. Ertan, ürün kaybının azaltılmasının mümkün olduğunu, bunun için ürünün depolama-paketleme tesisleri yerine daha tarlada/bahçede tasnif edilip ambalajlanması aşamasından başlayarak, çeşitli önlemlerle gerçekleştirilebileceğini belirtti.
Bünyamin TOKMAK/ANTALYA, (DHA)
 

 
Serseri kurşuna ikinci kez hedef oldu
 
Kritik ihaleyi Fransızlara verdik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP bölünmeye mi gidiyor?
Rus gelinler bulutların üzerinde
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Rus gelinlerin Türk aile yapısına ...
Saatli bomba gibi enfeksiyon
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 'enfeksiyon' riski nedeniyle ...
 
Alanya’da güneşi gören plaja koştu
Yurdun büyük bölümü kar yağışı altındayken, birkaç gündür yağmurun etkili ...
Yeni yüzünü ilk kez televizyonda gördü
Akdeniz Üniversitesi'nde (AÜ) Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan 19 yaşındaki ...
Alanya’da bisiklet yarışı heyecanı
Kulüplerarası Puanlı Bisiklet (KAP) yol yarışları, Alanya Belediyesi Spor ...
 
Antalya’da 50 hasta kalp nakli bekliyor
Aynı anda çift kol ve yüz nakli operasyonlarının başarı ile gerçekleştirildiği ...
Bir metre karda tatil keyfi
Tahtalı Dağı’nın zirvesinde bulunan ‘Olympos Teleferik’ yarıyıl tatilinde ...
Tan Sağtürk, kardeşini 'Dolandırıcılık'tan kurtardı
Ünlü balet Tan Sağtürk, nüfus cüzdanına kendi fotoğrafını yapıştırarak ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta karşı boykot
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva