Antalya'nın Demre İlçesi yakınlarında bulunan akarsulara kadar larva olarak sürüklenen ve burada yumurtadan çıkan yılan balığı, tatlı suda 5 ile 20 yıl arası yaşadıktan sonra denize açılarak, dünyanın diğer ucundaki Meksika Körfezi'ne gidiyor. Burada 600 metre derinlikte çiftleşen yılan balığı yumurtalarını denize bıraktıktan sonra körfezde ölüyor, larvalar ise göç yolculuğuna başlıyor.
Bu yolculukta küçük larva halindeki canlılara Atlantik Okyanusu'nun akıntıları yardım ediyor. 'Gulf Stream' denilen sıcak su akıntısı onların Avrupa ve Akdeniz açıklarına kadar doğru yol almalarında yardımcı oluyor. Göç yolculuklarına başladıklarında larva olan yılan balıkları akarsu kıyılarına yaklaştıklarında değişim geçirerek 6- 7 santimetre uzunluğunda saydam genç yılan balıklarına dönüşüyor ve Demre sahillerine kadar geliyor ve tekrar tatlı suya giriş yapıyor. Yılan balığı, ergenliğini ve yetişkinliğini Demre civarındaki akarsularda tamamlıyor. Burada 5 ile 20 yıl arasında yaşayan balıklar, tekrar nehirlerden okyanusa doğru yüzmeye ve doğdukları, yumurtlayacakları Meksika Körfezi'ne yolculuğa çıkıyor. Bu döngü her nesil devam ediyor.
Antalya Akvaryum Yaşam Destek Ünitesi Karantina Sorumlusu su ürünleri mühendisi Olgaç Güven, balığın 300 gün süren yaklaşık 14 bin kilometrelik hayat yolculuğunun şaşırtıcı olduğunu söyledi. Yılan balıklarının Meksika Körfezi'ne kadar iç güdüsel olarak gidip larva halinde dünyaya geldikleri yolu izlemelerinin doğanın bir mucizesi olduğunu belirten Güven, "20 yıla yakın tatlı suda yaşayıp beslenen bir balık türü. Denize açıldığında ise bambaşka bir dünya ile karşılaşıyor. Larva olarak dünyaya geldikleri ve akıntı ile sürüklendikleri yolu iç güdüsel olarak buluyor ve Meksika Körfezi'ne geri dönüyor. Orada çiftleşiyor, yumurtluyor ve ölüyor" diye konuştu.
İbrahim LALELİ/ ANTALYA, (DHA)