Akdeniz Üniversitesi'nde nano teknoloji ile üretilen ütü, tava, tost makinesi, cezve, armatür, rezervuar basma butonu, mermer, akıllı tahta ve tablet bilgisayarlar, güneş enerjisi paneli, göz protezi ve fayans, basın toplantısıyla tanıtıldı. AÜ Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, artık klasik üretimler yerine katma değeri yüksek bilginin teknolojiye dönüştürüldüğü yeni ürünlerin gelişmş ülkeler tarafından ortaya konulduğuna dikkati çekti. Prof.Dr. Kurtcephe, "Başarısını kanıtlamış bir üniversite olarak bize yüklenen misyonu yerine getirmek için teknoloji konusunda üzerimize düşeni yapma gayreti içindeyiz. Üreteceğimiz teknolojiler ürüne dönüşecek ve katma değer olarak halkımıza katkı sağlayacak, Türkiye'nin gücünü artıracaktır" dedi.
Geliştirilen, patentleri alınan, hem Türkiye hem de yurt dışında birçok marka tarafından üretimi yapılarak piyasaya sürülen ürünleri tanıtan Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç ise özelliklerini anlattı. Prof.Dr. Arpaç, Arçelik gibi bazı ünlü markaların üretimini yaptığı ütünün çizilmeye dayanıklı, kireçlenmeyen, yapışmaz nanoglass olarak tabanının geliştirildiğini ve şu an birçok marka adı altında Türkiye'nin yanı sıra yurtdışında da satışa sunulduğunu kaydetti.
Nano teknoloji ile üretilen cezvenin de Kahve Dünyası dahil çeşitli markaların üretime dönüştürdüğü cezveyi anlatan Prof.Dr. Arpaç, elektrikli cezvelerin dekoratif farklı renklerde, korozyon ve çizilme dayanımlarının nano kaplamalar ile artırıldığını söyledi.
Yabancı bir firmanın talebi üzerine üretilen yapay göz protezinden bahseden Prof.Dr. Arpaç, antibakteriyel etkinliklerin göz protezlerinde ortadan kaldırıldığını açıkladı.
Prof.Dr. Arpaç, Antalya'da faaliyet gösteren 'Sergün Günısı' firmasının talebi üzerine güneş enerjisi panellerinin üzerine güneş ışığından yüksek verimlilik, özellikle kapalı havalarda daha çok gün ışığını emecek bir kaplama yapıldığını ve kullanımına başlandığını söyledi.
FLOR İÇERMEYEN FANATİK TAVALAR
Avrupa Birliği ülkelerinde ve dünyanın birçok ülkesinde 2015'den itibaren teflonun tava, tost makinesi gibi mutfak ürünlerinde tamamen yasaklanacağını belirten Prof.Dr. Arpaç, teflon tavalarda yiyeceğe karışarak çok büyük sağlık problemlerine yol açan flor parçacıklarını ortadan kaldırdıklarını ve teflona alternatif olarak geliştirilen seramik bazlı, renklendirilebilir, flor içermeyen, yapışmaz, çizilmeye dayanıklı tava ve tost makinesi için kaplamaların geliştirildiğini ve bazı markalar tarafından da üretiminin yapılarak piyasaya sürüldüklerini kaydetti. Bu tava ve tost makinelerinin istenilen renklerde olabileceğini, hatta Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray gibi spor kulüplerinin renklerine yönelik taleplerin de olduğundan bahsedilen toplantıda Prof.Dr. Arpaç, flor içeren sprey, mutfak ürünleri gibi tüm ürünlerin artık çok kısa sürede günlü yaşamdan çıkacağını söyledi.
Prof.Dr. Arpaç, yüzey kaplamalarda çok kullanılan mermere ilişkin de üretim sırasında yüzey parlatma işleminde mermer yüzeyinde oluşan gözeneklerin geliştirilen malzeme muamelesi ile çay, kahve, boya maddeleri gibi hiçbir şekilde kir ve leke tutmayan kolay temizlenebilir yüzeyler elde edildiğini kaydetti.
Dünyada ilk olduğunu açıkladığı armatür yüzeylere yapılan kaplamayı anlatan Prof.Dr. Arpaç, "Armatür yüzeyleri için kireç tutmayan, kolay ve deterjansız temizlenen, hidrofob kaplama geliştirildi. Bu sayede su damlaları ve sabun lekeleri gibi armatür yüzeylerinde olaşabilecek lekeler kolayca temizlenebilmektedir" dedi.
PARMAK İZİ VE YANSIMAYI ÖNLÜYOR
Prof.Dr. Arpaç, akıllı tahta ve tablet bilgisayarlar gibi birçok kullanım alanı bulunan, cam ve benzeri yüzeylerinin yansıtmayı en aza indirecek, görüntü kalitesini artıracak ve parmak izi, bakteri gibi olumsuzları önleyen antireflektif çalışmasının ilk olarak Fatih Projesi kapsamında akıllı tahtalarda uygulandığını açıkladı.
Proje kapsamında bugüne kadar dağıtılan 84 bin akıllı tahtanın 3'te 1'inin bu teknolojiye sahip olduğunu belirten Prof.Dr. Arpaç, proje toplamında sayının 620 bine çıkmasının planlandığını, kalan 500 bin kadar akıllı tahtanın da bu şekilde kaplanacağını ekledi.
Diğer yandan tablet bilgisayarlar üzerinde de kullanılan kaplama ile parmak izi, yansıma önlenirken, antibakteriyel özellik de kazandırıldı. Fatih Projesi'nde öğrencilere dağıtımı süren tabletler için de bu teknolojinin kullanılmasının beklendiği belirtildi.
REZERVUAR BASMA BUTONU
Prof.Dr. Ertuğrul Arpaç, rezervuar basma butonlarının parmak izi bırakmayan özellikte kaplanarak zamanla yüzeyde meydana gelen istenmeyen görüntülerin engellendiğini ve istenen durumlarda antibakteriyel özelliğin de kazandırılabildiğini söyledi. Prof.Dr. Arpaç, kirlenmeyi önleyen, kolay temizlenebilir su bazlı hidrofob kaplı fayans geliştirildiğini de ekledi. Türkiye'nin 2023'deki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine küçük de olsa bir katkı sunacak ürünlerin geliştirildiğini açıklayan Prof.Dr. Ertuğrul Arpaç, "Amacımız ülkemizin bu tür ürünlere ilişkin dışa bağımlılığının azaltılması ve hatta ihracatının geliştirilmesi. Bu noktada hedefimiz üretim değil, üretecek şirketlere bu hizmetleri sunmaktır" dedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)