F TİPİ CEMAATE KARŞI DİRENİŞ DESTANI
Aziz Yıldırım’ın bir yıldır hukuk savaşı verdiği “Adalet tiyatrosu”, mahkemeden
çıkan tahliye ve mahkumiyet kararlarıyla perdesini kapattı.
MÜTHİŞ MÜCADELE
Cemaatin intikam fermanı çıkardığı Fenerbahçe, dik duruşu, taraftarının kenetlenmesi, her alanda inanılmaz mücadelesi ile büyük alkış aldı.
PERDE ARKASINDA
Fenerbahçe ile F tipi Cemaat arasında iki büyük anlaşmazlığın 3 Temmuz’da düğmeye basılan operasyonla zirveye çıktığı konuşuluyor. İşte perde arkasında kalan 2 gerekçe:
1-İki yıl önce Türkçe Olimpiyatları için Fenerbahçe Stadı’nı isteyen Cemaatin olumsuz yanıt alması nedeniyle savaş açtığı dillerde dolaşıyor.
2-Zaman Gazetesi reklamının Şükrü Saracoğlu Stadı’na konulmasına Fenerbahçe izin vermediği için Cemaatin tepkisini çektiği öne sürülüyor.
……
VAH MEDYAM VAH
Medyanın Esat bombası, 28 Haziran günü gazeteciler.com adlı internet sitesinde yer aldı. Sitede yer alan haber şöyleydi: “Günün bomba haberini gazeteciler.com patlatıyor. Hüsnü Mahalli aracı kılındı, Beşar Esad’dan randevu alındı. 4 ünlü gazeteci cuma günü Esad ile biraraya gelecekti. Ancak 3 isim bu randevuyu iptal etti. Neden?”
Haberde, 4 gazetecinin Suriye kökenli Akşam’ın köşe yazarı Hüsnü Mahalli’nin kapısını çaldığı, “Elbette yardımcı olurum” sözü üzerine Beşar Esad’ın Cuma gününe randevu verdiği yazıyordu. Beşar Esad’dan randevu isteyen gazeteciler Hürriyet’ten Ertuğrul Özkök, Kanal D anchormani ve Posta gazetesi başyazarı Mehmet Ali Birand, Habertürk köşe yazarı Amberin Zaman ve Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer.
İlginç olan, Amberin Zaman, Mehmet Ali Birand ve Ertuğrul Özkök, son anda bu röportaja gitmekten vazgeçmişti.
DOĞAN GRUBU DANIŞTI
“Birand ve Özkök, Beşar Esad ile yapacakları röportajdan Doğan Grubu’nun tepe yöneticilerini haberdar ettiler. İptale giden süreçte bundan sonra başladı” diye yazan gazeteciler.com şu iddiayı ortaya atıyordu:
“Denilen şu ki…Doğan Grubu’nun tepe yöneticileri röportaj hazırlığını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a çok yakın olan, kamuoyunda onun yol haritasını çizen kişi olarak tanımlanan etkin bir isme danıştılar. Doğan Grubu yöneticilerine, “kişisel görüşleri”ni aktaran etkin isim, Şam ile ilişkilerin böylesine gergin olduğu bir dönemde Esad’a propaganda yapma imkanı tanımanın Türkiye yararına olmayacağı mesajını verdi.
Bu mesaj üzerine Doğan grubu 2 ünlü isme Esad ile röportaj için vize vermedi. Mehmet Ali Birand, “grubun alacağı karara uyacağını” belirtirken, Ertuğrul Özkök iptal karşısında sessiz kalmayı tercih etti.”
HABERTÜRK’ÜN DURUMU
gazeteciler.com haberi şöyle sürüyordu: “Habertürk’ün Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Amberin Zaman’ın Esad ile olan randevusunu doğruladı. Altaylı, “Daha önce bana da böyle bir davet gelmişti. O zaman Türkiye’nin Şam Büyükelçisi (yakın arkadaşım) Ömer Önhon bana “Seni sanal bir dünyaya götürüp gezdirecekler. Söyledikleri ve gösterdikleri hiçbir şey gerçek değil” demişti. Bunun üzerine ben gitmekten vazgeçmiştim. Amberin Zaman, Esad ile olan görüşmeye davet aldığını bana söyleyince ona bunları anlattım ve “İster git ister gitme… Ama ben böyle bir durumda Esad ile ilgili bir şeyi gazetemde kullanmam dedim… Kararı Amberin’e bıraktım.”
Cumhuriyet Gazetesi'nden Utku Çakırözer, Başbakanın danışmanlarının izin vermediği röportajı yaptı. Esad'dan randevu isteyen Mehmet Ali Birand ve Ertuğrul Özkök, Doğan Grubu yöneticilerinin uyarısı üzerine Suriye’ye gitmekten vazgeçmişti. Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, yaptığı açıklamada Birand ve Özkök’ü "Hükümet gazetecisi, saray yazıcısı" olmakla suçladı.
Esad'dan randevu alan gazetecilerden bir tek Utku Çakırözer "Hükümet gazetecisi, saray yazıcısı" olmadığını gösterdi. ÇGD'nin suçladığı isimlerden henüz bir yanıt ya da savunma gelmedi.
……..
GAZETECİLİK MESLEĞİ YARGILANIYOR
Türk basınının güçlü isimlerinden, uzun yıllar Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) başkanlığı yapan Nail Güreli, Yeni Ulus’un sorularını yanıtladı: "Silivri basına gözdağı vermektir."
Güreli, Bab-a Ali’den Medya Towers’a değişen basının etik değerlerinden iktidarın baskılarına kadar Yeni Ulus’un sorularına yanıtlar verdi.
Menderes, Özal dönemlerindeki basına baskıyı yaşayan ve gözlemleyen Güreli, “Günümüzde gazetecilik mesleği yargılanıyor” dedi.
Nail GÜRELİ ile röportaj YENİ ULUS’ta…