Türkiye'nin kış mevsimindeki en önemli turfanda sebze üretim merkezlerinden olan ve yaz mevsiminde sera üretimine ara verilen Demre'de, ilk kez serada salatalık üretildi. Gündüzleri sıcaklığın 40 dereceye yaklaştığı ilçedeki seralarda gölgeleme yöntemi kullanıldı. Üç ayrı firma tarafından, 12 dekarlık serada deneme üretimi yapılan 'silor' cinsi salatalıklara 'Badem hıyar' adı verildi. Geçen ay dikilen fidanlardan 11- 12 santim büyüklüğünde, açık parlak renkte üretilen salatalıklar pazara sunulmaya başladı. Böylece, seralardan yılda tek ürün alınan ilçede, artık iki ürün alınmaya başlandı. Ürünün pazar fiyatı ise 1 ile 1.5 TL arasında belirlendi.
YAZ KIŞ SERA ÜRETİMİ
Yaz mevsiminde ilk kez sera üretimine başlayan Fatih Bilgin, "Yüksek sıcaklık nedeniyle böyle bir üretim yapmayı denedik. Seranın yüzde 45'ini kapatacak şekilde örtüyle kapatarak üretime başladık. Gölgelemeyle güneşin etkisini kırmaya çalıştık. Yüksek sıcaklık nedeniyle her gün sulama yapıp, suda gübre verdik" dedi. Deneme üretimi yapan çiftçi Kadir Şahin ise "Artık yaz döneminde üretim yapar duruma geldik. Üretici artık hem yaz döneminde hem de kış döneminde ürün alabilecek" diye konuştu.
Ahmet ACAR/DEMRE (Antalya), (DHA)