Yaz saati uygulaması, Avrupa'da ve Türkiye'de eş zamanlı olarak mart ayının son pazar günü olan bugün saat 03.00’te yapıldı. Önümüzdeki hafta yapılacak üniversite sınavına girecekleri de etkilemeyecek uygulama, ekim ayının son pazar günü olan 28 Ekim’de sona erecek. Yaz saati uygulaması ile, çalışma saatlerinin günün aydınlık saatlerine alınması sureti ile gün ışığından daha fazla yararlanılarak, elektrik tasarrufu yapılmasını hedeflendi.
Gün ışığından yararlanmak ve enerji tasrrufu sağlamak amacıyla yapılan uygulamanın, insanların biyolojik saatleri üzerinde etkilere sahip olduğu belirtildi. Biyolojik saat, göz hizasında beynin arka kısmında suprakiazmatik çekirdek tarafından düzenleniyor. Sinir hücrelerinden oluşan sistem, gözlerden gelen sinyallere göre fonksiyonunu yerine getiriyor, ışık ve karanlığa göre vücut fonksiyonları arasında denge oluşturuyor. Uzmanlar, geçici de olsa saat uygulamalarının, biyolojik saat üzerinde etkileri olduğunu belirtiyor.
Almanya’daki Münster Üniversitesi'nden davranış biyolojisi uzmanı Prof. Dr. Sylvia Kaiser, Deutche Welle’de saat değişikliği uygulamasının insan ve hayvanlar üzerinde hormonal değişikliklere yol açtığına dikkat çekti. Sylvia, biyolojik saat ile günlük saat birbirine uymadığında, uykusuzluk, uyku bozuklukları, iştahsızlık ya da depresyon gibi etkilere yol açabildiğine dikkat çekti. Prof. Kaiser, insanlarda ve hayvanlarda değişime ayak uydurmanın farklı şekilleri olduğunu belirtirken, birkaç gün içinde etkilerin geçtiğini söyledi.
Almanya, yaz saati uygulamasına enerji tasarrufu yapmak amacıyla 1980 yılında başladı. Türkiye'de, tüm yıl ileri saat (yaz saati ) uygulamasında kalınması konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bir çalışma yürütüyor.
İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)-