Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belek Beldesi'ndeki Gloria Golf Hotel'de düzenlenen 8. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi'ne katılan Yrd.Doç.Dr. Uyar, gazetecilere diyabet, kanser ve yanlış beslenme konusunda bilgi verdi. Yaz aylarının yaklaşmasıyla birçok kişinin diyet yapmaya başladığını ancak önerilen bazı diyetlerin sağlığa zararlı olduğunu kaydeden Uyar, kan grubu diyetleri, şok ve çok düşük kalorili diyetler yerine, her türlü besinden çeşitli gıdaların alınabildiği, az ve sık beslenmeyi içeren beslenme programlarını önerdi. Yrd. Doç. Dr. Uyar, bu tür diyet programlarının uzman hekim kontrolünün önerisi doğrultusunda ve beslenme uzmanlarının kontrolünde uygulanması gerektiğini bildirdi.
Yaz aylarına daha zinde ve zayıf girmek isteyenlerin diyete başvurmasının bir alışkanlık haline geldiğinin altını çizen Uyar, beslenme programlarına başlamadan önce hekim ve diyetisyen kontrolünün önemini vurguladı. Yanlış beslenmenin ortaya çıkardığı çok sayıda hastalık olduğunu, bunlardan birinin de 'Tip 2 diyabet' olduğunu anımsatan Uyar, "Aklınıza gelebilecek, ölümle sonuçlanan kronik hastalıkların çoğunluğu beslenme kaynaklı. Bugün araştırmalar kanserin de temelinde yanlış beslenmenin olduğunu, yanlış gıdaları yanlış şekilde tüketmenin olduğunu vurguluyor" dedi.
Gazete, televizyon veya internette yayınlanan her diyet programına uyulmasının sakıncalarını dile getiren Fatih Uyar, şu bilgileri verdi:
"Yıllarca yanlış beslenme programları uygulayan hastalarımızı sağlığına kavuşturmak çok zor oluyor. Bozulmuş bir metabolizmayı toparlamak, yeniden kilo verdirmek ya da aldırmak çok zor. Kısa sürede çok düşük kalorili yapılan diyetler gerçekten teoride bir kilo kaybına sebebiyet verir. Biz kas dokusundan değil, yağ dokusundan kilo verilmesini istiyoruz. Tersi olursa yavaş yavaş insanlarda unutkanlık, dikkat dağınıklığı, hafıza kaybı gibi sıkıntılarla sonuçlanacak şeyler oluşur. Şok bir diyet yapan insanda ilk bir haftanın sonunda verilen kilolar sıvı kaybıdır. Ondan sonra kastan erimeye başlar. Protein diyetlerde karbonhidrat kaynağı olmadığı için vücut protein kaynağından tüketmeye başlar. Protein kaynağı metabolizmanın dönmesi için herşeyin temel yapı taşını oluşturur. Bu da çok hızlı şekilde metabolizmanın baştan sona bozulmasına neden olur."
YEMEKHANE YERİNE KANTİN
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Karaağaoğlu da gazetecilere yaptığı açıklamada, öğrencilerin yemekhane yerine okul kantinlerinden beslenmelerinin sakıncalarına dikkati çekti. Çocukların kantinlerde genellikle enerji açısından içeriği yüksek besin değeri düşük yiyeceklere eğilimleri olduğunu belirten Prof. Dr. Karaağaoğlu, ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini anlattı.