Balkondaki saç spreyi kutuları patladı
Balkondaki saç spreyi kutuları patladı
Doyran Göleti, su tutmaya başladı
Doyran Göleti, su tutmaya başladı
ANSİAD'da ödül gecesi
ANSİAD'da ödül gecesi
Motosikletle tehlikeyi hareketler
Motosikletle tehlikeyi hareketler
21 Ocak 2012 Cumartesi - 11:13

‘Yatırımlar zeytin ağacına takılıyor’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Madencilik Konsey Başkanı İsmet Kasapoğlu, çevre ve madenin hayatın vazgeçilmez iki gerçeği olduğunu belirterek, bazı kişi ve kesimlerin bu iki alanı birbiriyle çatıştırmaya çalıştığını iddia etti.

‘Yatırımlar zeytin ağacına takılıyor’
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ZEYTİN AĞAÇLARI ENGEL OLUYOR
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Madencilik Konsey Başkanı İsmet Kasapoğlu, çevre ve madenin hayatın vazgeçilmez iki gerçeği olduğunu belirterek, bazı kişi ve kesimlerin bu iki alanı birbiriyle çatıştırmaya çalıştığını iddia etti. Avrupa'da maden bulunan yerlerin değerlendirildiğini ve daha sonra rehabilite edildiğine işaret eden Kasapoğlu, "Türkiye'de ise 10 milyonlarca Dolar harcanıp ortaya çıkarılmış madeni 2–3 kilometre tepenin arkasında zeytin ağacı var diye üretime alamıyoruz. ÇED'de bir kişi 'hayır derse' izin verilmiyor. 'Tarım Bakanlığı'nın temsilcisi geliyor. Buraya yakında zeytin ağaçları var olmaz' diyor. Bu durumda bu ülke değerlerinden nasıl istifade edecek." dedi.

MADENCİLĞİ TAM KAVRAYAMADILAR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen 'ÇED ve Madencilik Sempozyumu' Antalya Rixos Downtown Hotel'de yapıldı. Sempozyumda konuşan TOBB Madencilik Konsey Başkanı İsmet Kasapoğlu, ÇED sürecinin çevre ve madenciliğin her türlü ilişkisini çözme noktası olması gerektiğini söyledi. "Ama ne var ki, bazı bakanlıklar ve ilgili kurumlar madenciliği tam kavrayamadıkları için herhangi bir fabrika ile madeni aynı kriterlere göre değerlendirmek durumunda kalıyor." diyen Kasapoğlu, şunları kaydetti: "Halbuki hem dünyada hem de Avrupa'da ikisi birbirinden farklı değerlendiriliyor. Dünyada madenciliğin en yoğun yapıldığı yer Avrupa. Bugün dünyanın en yeşil alanı da Avrupa. Dolayısıyla madencilikle doğa katliamı gibi bir ibareyi yan yana koymak her şeyden önce Yaradan'a ihanettir. Konya ovasını bozkır haline madenciler mi getirdi? Madenciliğin kıymetini bilelim."

"MADENCİLERİ POTANSİYEL SUÇLU OLARAK GÖRMÜYORUZ"

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta da yaptığı konuşmada, madencileri potansiyel suçlu değil, ülkenin kalkınmasının temel taşları olarak gördüklerini ifade etti. Ancak gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre ve yaşanabilir şehir bırakmak için bazı önlemleri de almak zorunda olduklarının altını çizen Balta, "Türkiye'de son 10 yılda her alanda bir zihniyet değişikliği yaşanıyor. Özellikle çevre konusunda toplumsal olarak bir zihniyet değişikliği var. Sadece madenciler çevreyi kirletmiyor. Biz diyoruz ki, madenci, işletmesine başlamadan öncede çevre ile alakalı neler yapacağını planlamalı. Topoğrafik yapının bozulmasına karşı önlemlerini almalı. Bakanlık olarak bakış açımız, kirlettikten sonra temizlemek değil, kirletmeden önlem almak." diye konuştu.

"AMACIMIZ EKONOMİK GELİŞMEYE ENGEL OLMADAN ÇEVRE DEĞERLERİNİ KORUMAK"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED izin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satılmış ise madencilik sektörünün ekonomi açısından önemli bir alan olduğuna vurgu yaparak, "Amacımız ekonomik gelişmeye engel olmadan çevre değerlerini korumak." dedi. ÇED yönetmeliğinin şimdiye kadar 5 kez revize edildiğini aktaran Satılmış, ihtiyaç duyulması halinde revize etmeye devam edeceklerini kaydetti. Şuan ki ÇED yönetmeliğinin AB kriterlerine uygun olduğunu dile getiren Satılmış, şöyle devam etti: "Ülkemizdeki karar mekanizmaları arasında oy birliği şartı aranan tek mekanizma ÇED kararlarıdır. Çoğu yargı kararları bile oy çokluğuyla alınabiliyor. Bu da gösteriyor ki, ÇED çevre yönetiminin en etkin aracıdır. ÇED sürecinde komisyon üyesi bir temsilcinin haklı gerekçelerle 'hayır' demesi durumunda ÇED süreci durdurulabiliyor. Bu görüş olumlu olmadıkça ÇED sürecine devam edilmez."

ÇEVRE CEZALARI ÇOK AĞIR
Satılmış, bu durumda çoğu yatırımcıların dosyası bakanlıkta olduğu halde faturayı haksız yere kendilerine kesmesinden yakındı. Yatırımcıların çoğunun ÇED raporunda neyi taahhüt ettiğini bilmediğini, bu yüzden sorunlarla karşılaştıklarına dikkat çeken Genel Müdür, "Vermiş olduğunuz taahhütlere uyun. Uyduğunuz takdirde, hiçbir sıkıntı ile karşılaşmazsınız. ÇED raporu olmadan alana müdahale etmeyin. Çevre cezaları çok ağır. ÇED toplantılarına mutlaka katılın." diye konuştu.
Mustafa Satılmış, ÇED sürecini daha pratik hale getirmek ve zaman kaybını önlemek için e-ÇED projesi başlattıkları bilgisini de verdi.
 

 
İsim isim kurultay imzacıları
 
Yeni sahibi kim oldu?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
1 milyon 200 bin euro’ya bir Türk firması satın aldı
KYK Yapı Kimyasalları Genel Müdürü Cemil Onur Sürmeli, 1 milyon 200 bin ...
Babasını öldürüp kaçtı, inşaatta çalışırken yakalandı
Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'nde babası 57 yaşındaki Ahmet H.'yi bıçaklayarak ...
Otomobille tır çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı
Sivas'ta Ulaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü personelini taşıyan otomobil, ...
 
Bir çocuk annesi apartman bahçesinde ölü bulundu
Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde eşinden geçen yıl boşanan 1 çocuk annesi ...
Borcunu ödemeyen akrabaya infaz
Burdur'un Tefenni İlçesi'nde 17 yaşındaki A.T., borç-alacak yüzünden tartıştığı ...
İstanbul'da üç gemi çarpıştı
İstanbul'da şiddetli lodosun etkisiyle iki gemiyle çarpıştığı belirtilen ...
 
Turistleri donmaktan gazeteciler kurtardı
Bisikletleriyle dünya turuna çıkan İspanyol turistleri Bitlis'in Tatvan ...
Din hanesi kimlik kartlarından çıkartılacak!
Türkiye’nin AİHM’de mahkûm olmasına yol açan din hanesinin yeni kimlik ...
Rtük’ün sevişme kronometresi
Ahlak polisi haline gelen RTÜK, şimdi de ‘’Öyle bir geçer zaman ki’’ adlı ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta karşı boykot
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva