Nüroloji Uzmanı Dr. Mustafa Sunbaş, 'Dünya Alzheimer Günü' dolayısıyla yaşlıları ziyaret eden kulüp üyelerine alzheimer ve safhaları hakkında bilgi verdi. Dr. Sunbaş, Türkiye'de son yıllarda alzheimer hastası sayısındaki hızlı artışa dikkati çekti, ilerleyici olduğuna vurgu yaptı. Dr. Sunbaş, yeme-içme, uyku bozuklukları, alta kaçırma, şeker, kolesterol ve tansiyon yüksekliği gibi rahatsızlıkların hızlandırıcı belirtiler olduğunu kaydetti.
Tüm dünyada 2015 yılı verilerine göre 23 milyonu aşkın alzheimer hastası bulunduğuna işaret eden Dr. Mustafa Sunbaş, 2050 yılına doğru sayının 150 bine ulaşacağını vurguladı. Alzheimerin belirtileri hakkında da bilgiler veren Dr. Mustafa Sunbaş, şöyle konuştu:
"Alzheimer 60 yaşından itibaren ortaya çıkıyor, erken teşhis hastayı iyileştirmese bile yaşam kalitesini yükseltiyor. Alzheimerin başlangıcında yaşam koşulları büyük etkendir. Alzheimer ile birlikte birçok rahatsızlıklar da ortaya çıkabiliyor. Fiziksel aktiviteler, zekâ oyunları, gazete- kitap okuma, müzik dinleme, şarkı- türkü söyleme, neşeli olma, sanatla uğraşma gibi sosyal etkinliklerle hayat stressiz hale geliyor, alzheimer riski de azalıyor. Kaliteli yaşam, alzheimerin hızını azaltabiliyor."
Hayat Ağacı Yaşlı Bakım Merkezi yöneticilerinden Dr. Burcu Yüceşen de, derlediği alzheimer hastalarının hikâyelerini ve şiirlerini okudu.
Etkinlik sonunda, 5'inci Kesim Lions Kulübü Dernekleri Başkanı Duygu Günsür Kaplan, Deniz Lions Kulübü Başkanı Ebru Dikmen Varol, günün anısına sağlıklı bir yaşam ve çevre için TEMA'ya fidan bağışında bulundu.
Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)