Alanya'da oturan 22 yaşındaki Burcu ve 26 yaşındaki Emrah Usul çifti, ikinci çocuklarını bekledikleri sırada kötü bir sürprizle karşılaştı. Gebeliğin 32'nci haftasında bebeğin vücudunda tümör olduğunu tespit eden doktorlar, çifti Antalya'ya sevk etti. Hamileliğinin 36'ncı haftasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde sezaryenle doğum yapan Burcu Usul ile bebeği, Medical Park Hastanesi'ne sevk edildi. 4 kilo 115 gram ağırlığında doğan bebeğin kalça kısmında yaklaşık 2 kiloluk tümör tespit edildi.
Henüz 4 günlükken Operatör Doktor Emel Oğuz ve ekibinin ameliyata aldığı Buğlem Usul, 3.5 saatlik operasyonun ardından vücudundaki tümörden kurtuldu. Çocuk Cerrahisi Yoğun Bakım Servisi'nde 40 gün tedavi gören minik Buğlem, bugün hastaneden taburcu edildi.
Hastalığı öğrendiği anda büyük umutsuzluğa kapıldıklarını belirten anne Burcu Usul, "Çocuğun alınması teklif edildi, ama biz hiç düşünmedik. Kendi canımız olduğu için ve ikimize bir zararı olmadığı için. Çok korktuk ama atlattık. İlk çocuğumda hiçbir sağlık sorunu yok. Doktorlara sorduğumuzda DNA kırıklığı nedeniyle böyle bir olay gerçekleşmiş olabilir dediler" diye konuştu.
Vakanın Sakrokoksigeal Teratom hastalığı olarak adlandırıldığını söyleyen Operatör Doktor Emel Oğuz, tümörün halk dilinde kötü huylu tipte olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Tümörün yüzde 90'ı vücut dışında kalça bölgesinde, yüzde 10'luk kısmı da vücut içerisindeydi. Ameliyattan önce ön hazırlıkları yaptık. Kitle büyük ve hasta küçüktü. Neredeyse vücudunun yarısını kaybedecek bir ameliyattı. Ameliyat esnasında ve sonrasında kalp yetmezliği durumu yüksek ihtimalle yaşanabilirdi. Aile bu süreçte çok ümitli değildi. Bebeği görmedikleri için ben fotoğraflarını gösterdim. Ameliyatta sadece tümörü tutması için bile bir hemşire görevliydi. Çünkü yüzüstü yaptığımız bir ameliyatta bebeğe ağırlık vermemek ve tümörün yırtılmasını engellemek istiyorduk. Fiziki olarak vücudunun yarısını kaybediyor ve bu esnada çok şiddetli sıvı kayıpları ortaya çıkıyor. Böyle bir ameliyatta bebeğe 40 mililitrelik bir kan verilebilir, biz 250 mililitre kan ve bunun dışında donmuş plazma verdik. Böyle durumlarda böbrek ve kalp rahatsızlıkları yaşanabilir. Buna rağmen sorun yaşamadık. Küçük ama kendisinden beklenmeyen bir çaba gösterdi. Herhangi bir tümör hücresi bırakmadığımızdan nerdeyse eminiz. Bu tür durumlarda kötü huylu hücreler için kemoterapi uygulanır. Operasyonun ardından bebeği değerlendiren Çocuk Onkolojisi doktorlarımız hastaya kemoterapi uygulamaya gerek bile görmedi. Bebek gayet sağlıklı."
Hastanedeki işlemlerinin ardından taburcu edilen minik Buğlem ve annesi, kendilerini bekleyen akrabalarının yanına Alanya'ya gönderildi.
Akif ARICI/ANTALYA, (DHA)