Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Antalya'nın hava, su, toprak kaynaklarının durumu, çevre sorunları gibi konuların ele alındığı kapsamlı bir 'Çevre Durum Raporu' hazırladı. Raporun kentteki su kaynakları arasında yer alan akarsularla ilgili bölümünde, Antalya'nın falezlerden dökülen onlarca şelalesini kaybettiği yer aldı. Şelalelerin yok olmasının ana nedeninin, akarsuların akış yönlerinin değiştirilmesi olduğu vurgulandı.
Antalya'da sayısı 29'u bulan akarsudan 25'inin denize, 4'ünün içerideki göllere döküldüğü veya göllerden çıkıp ovalarda kaybolduğu belirtilen raporda, bu akarsuların bazılarının yazın kuruduğu, ancak Eşen Çayı, Aksu, Köprüçayı ve Manavgat Irmağı gibi nehri andıran büyük akarsular olduğu da kaydedildi. Bu büyük suların, Toroslar'ın yaylalarından ve binlerce yılda dağlarda açtıkları vadilerden köpüre köpüre akarak birçok yerde şelaleler oluşturduğu kaydedildi.
BİRKAÇ ŞELALE KALDI
Ayrıca dağlar arasında gürültüyle akan bu suların ovalara inince uysallaştığına dikkat çekilen raporda, "1965 yıllarına değin Antalya kentinin içinden geçen sular, kıyıdaki 40- 50 metre yükseklikteki falezlerde 30 kadar şelale oluştururdu. Bunların sayısı, zamanla akarsuların akış yönlerinin değiştirilmesi sonucu birkaç taneye indi" denildi.
DOĞAL ŞELALELER KADAR GÖRSELLİĞİ GÜZEL
Muratpaşa Belediyesi'nin girişimi sonucu, irili ufaklı 10 farklı yapay şelale falezlerde yeniden inşa edildi. Dev su pompalarının yardımıyla denizden çekilen su şelale havuzuna taşınıyor. Buradan tekrar denize dökülen su, tur teknelerinden bakıldığında görsel şölen oluşturuyor. Antalya falezlerinin eski günlerini anımsatan görüntüler, turistler başta olmak üzere tekne turuna çıkanları hayran bırakıyor.
İbrahim LALELİ/ ANTALYA, (DHA)