Özellikle yabancı uyruklu kişilerle evlilik akdi gerçekleştirmiş olanların boşanma işlemleri sırasında daha dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü yabancı uyruklu eşten boşanma için gerçekleştirilmesi gereken bir takım farklı işlemler bulunmaktadır.
Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma İşlemleri
Yabancı uyruklu eşten boşanmak için kişilerin, Aile Mahkemesi'ne giderek dava açmaları gerekmektedir. Eş yabancı uyruklu olduğu için boşanma süreci biraz daha zorlu olabilmektedir. Yasal prosedürlerin işleyişi açısından da yabancı uyruklu eşten boşanma davaları belirli farklılıklar içermektedir. Özellikle yabancı ülkelerde açılmış olan boşanma davalarının sonuçları ülkemiz mahkemelerinde tanınmamaktadır.
Bundan dolayı da yurt dışında boşanmış olan kişiler, ülkemizde hala evli olarak gözükebilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için yurt dışında yapılan boşanma işlemleri sonrasında, ülkemizde de tanıma ve tenfiz davasının açılması gerekmektedir. Aslında bu tarz davaların ülkemizde açılmış olması her zaman daha avantajlı olmaktadır. Bu sayede tanıma ve tenfiz davasının açılmasına gerek bulunmamaktadır.
Tazminat, Nafaka Ve Velayet İşlemleri
Yabancı uyruklu eşten boşanma işlemleri yürütülürken en fazla sıkıntı içeren konular arasında tazminat, nafaka ve velayet işlemleri gelmektedir. Özellikle boşanma sonrası yabancı uyruklu eşin yurt dışında yaşayacak olması, velayet işlemleri konusunda büyük sorun yaratmaktadır. Bu konuda avantajlı hale gelebilmek için tarafların boşanma sırasındaki kusur durumlarını, en aza indirebilecek şekilde kendilerini savunmaları gerekmektedir. Çünkü mahkeme tarafından maddi ve manevi kusur bulunması, boşanma sonrası meydana gelebilecek hak kayıplarını arttırmaktadır. Savunmanın profesyonel ve doğru şekilde yapılması, aynı zamanda hukuki prosedürlerinde avantajlı şekilde kullanılması gerekmektedir.
Boşanma İşlemleri Ne Kadar Sürer?
Yabancı uyruklu eşten boşanmak için yürütülen işlemlerin süresi, açılacak davanın çeşidine bağlı olarak değişmektedir. Eşlerin boşanma süreciyle alakalı tüm konularda uzlaşma sağladığı anlaşmalı boşanma çeşidinde, işlemi yürütmek için tek bir avukat yeterli olmakta ve 1 hafta ile 3 ay arasında boşanma davası sonuçlanmaktadır. Eşlerin boşanma süreciyle alakalı anlaşma sağlayamadığı ve tarafların bireysel başvuru yaparak açtığı davalar 3 ya da 4 yıl sürebilmektedir. Tarafları avukatın temsil ettiği çekişmeli boşanma davalarında ise süreç bir yıla kadar düşebilmektedir.
Daha detaylı bilgi için develiogluhukuk.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.