Venüs gezegeni 6 Haziran 2012 tarihinde Güneş önünden geçecek. Geçiş Türkiye saatiyle gece yarısı 01.10'da başlayacak. Türkiye'de güneşin doğuşuyla izlenebilecek geçiş Türkiye saatiyle 07.45'te son bulacak.
İnsanlık tarihine 1639 yılında bu tür olayların gerçekleşebileceğini farkettiği zamandan beri sadece beş adet geçiş olayı gözlemlenmiştir. Ayrıca bu gözlemlerde Venüs geçişinin aralarında 8 yıl bulunan ikili bir süreçle tekrarlandığı farkedildi. En son 2004 yılında gerçekleşen geçişin ardından 6 Haziran'da gerçekleşek olan Venüs geçişinin bir sonraki halkaları 11 Aralık 2117 ve 8 Aralık 2125'de gerçekleşecektir. Yani bir sonraki geçişi görmeniz mümkün değil.
Daha önce 1631-1639, 1761-1769, 1874-1882 ve 2004 dönemlerinde yaşanan bu geçişin 1631'de yaşanacağı bilinmiyordu. 1639'da fark edilen bu durum o tarihten başlayarak 6 kez izlendi ve gözlemlenen 7. geçiş 6 Haziran 2012'de gerçekleşecek.
Geçmiş geçiş tarihleri dikkate alındığında aralarında 8’er yıllık ikili çiftlerden oluşan geçiş zamanları ile birlikte 121.5 ve 105.5 yıllık zaman farklılığı Venüs’ün yörüngesi ile Dünya’nın yörüngesinin aynı düzlemde olmamasından ve her iki gezegenin yörünge dönemlerindeki farklılıktan kaynaklanıyor.
Geçiş Amerika kıtasında Güneş’in batmasına yakın bir zamanda başlayacak ve Avrupa kıtasında ise Güneş’in doğması ile gözlenmeye başlanacaktır. Bu geçiş Portekiz ve İspanya'nın batısı hariç tüm Avrupa'da Güney Amerika kıtasının kuzeybatı kısmında, Kuzey Amerika kıtasının, Asya ve Avustralya'nın tamamında gözlemlenecek. Gözlemler ülkelerin konumuna göre kısmen ya da tamamen olabilecek.
Türkiye'den geçişi izlemek için sabah güneşin doğuşunu beklemek gerekecek. Güneş'in doğuşundan itibaren sabah 07.45'e kadar izlenebilecek Venüs geçişi Türkiye saatiyle 07.45'te tüm dünyada son bulacak.
Venüs geçişi sırasında göz sağlığı için teleskop, dürbün, isli cam, röntgen filmi gibi metaryallerle güneşe doğrudan bakılmaması gerekiyor. Optik araçlarla gözlem yapabilmek için güneş filtresi gibi uygun donanımlar kullanılması gerekiyor. Geçişi çıplak gözle izlemek çok tehlikelidir. Bunun yerine teleskopun yanında filtre ya da yansıma düzlemi kullanılmalı ya da gözlem kutusu sistemi kurulmalıdır.
TELESKOP+FİLTRE SİSTEMİ
Teleskop yardımıyla doğrudan Venüs geçişini gözleyebilmek için teleskobun önüne veya uygun bir konuma yerleştirilecek güneş filtreleri kullanılmalı. Bu sayede güneş ışınları yeteri ölçüde azalacağından doğrudan gözle bakmak mümkün hale gelebilecek. Ayrıca oküler kısmının uygun olması durumunda fotoğraf makinası, lcd kamera veya benzer bir dedektör kullanılarak görüntülerin kaydedilmesi mümkün olacak.
TELESKOP+YANSIMA DÜZLEMİ SİSTEMİ
Bu tür gözlemlerde teleskop Güneş’e çevrilir fakat alt okülerden çıkacak olan ışınlar bir perde veya uygun bir ortama yansıtılır. Dolayısıyla gözlemci yansıtılan bu ortamda geçiş gözlemini izleyebilir. Bu tür gözlemlerde teleskobun okülerine yanlışlıkla da olsa kimse gözünü yaklaştırmamalıdır ve ya bakmamalıdır. Yansıyan görüntü herhangi bir kamera kullanılarak kayda alınabilir veya başka bir ortamda canlı olarak yayınlanabilir.
GÖZLEM KUTUSU SİSTEMİ
Bu sistem için basit mukavva veya karton bir kutu kullanılabilir. Kutunun ön kısmı uygun büyüklükte kesilerek bir alüminyum folya ile kapatılıp, ardından alüminyum folyanın orta kısmına uygun büyüklükte bir iğne kullanılarak delik açılır. Kutunun arka kısmındaki bölgesine beyaz bir kağıt yapıştırılması durumunda görüntü daha iyi görülebilecektir. Kutunun arka kısmındaki alanda Güneş diski ve Venüs gezegeninin geçişini görebilmek mümkündür. Gözlem boyunca delik kısmının Güneş doğrultusuna getirilmesi yeterli gözlemler için yeterli olacaktır.
(Gazeteport)