Kadınların yaklaşık yüzde 40’ı, erkeklerin ise yaklaşık yüzde 25’i varis hastalıkları ile karşı karşıya kalmaktadır. Genetik yatkınlık, yaşam şekli, çalışma koşulları, aşırı kilo ve gebelik gibi çok sayıda risk grubuna sahip olan bu hastalıktan korunmak mümkün. Varis riskini azaltmak için yapılması gereken uygulamaları Kalp ve Damar Cerrahisi Doç. Dr. Macit Bitargil anlatıyor.
İstanbul’daki kliniğinde hastalarını kabul eden Doç. Dr. Macit Bitargil, kalp ve damar problemlerine yönelik özel tedavi seçenekleri sunmaktadır. Kalp ve damar cerrahisi için randevu alabilir, tedavi için ilk adımı atabilirsiniz. Varis tedavisi ve skleroterapi gibi konularda bilgi sahibi olmak için iletişim seçeneklerini kullanabilirsiniz.
Varisten Korunmak Mümkün Müdür?
Varis, damar hastalığıdır. Toplar damar, vücuttaki kirli kanı taşımakta ve kalbe ileterek temizlenmesini sağlamaktadır. Ancak toplar damar, bazı durumlarda görevini yerine getirememektedir. Damar içindeki kan, vücudun üst bölgesine geçiş yapamayarak bacaklarda birikmektedir. Damar duvarının zayıf olması ve kalp kapakçıklarının yetersizliği gibi sebeplerden dolayı varis oluşumu görülmektedir. Bacaklardaki basıncı artıran bazı faktörler, varis hastalığına zemin hazırlamaktadır. Ayrıca ailesinde damar hastalığı öyküsü bulunan kişiler de varis hastalığı için ciddi tehlike altındadır.
Varis hastalıkları genellikle şu kişilerde görülmektedir:
·Ailesinde damar hastalığı öyküsü bulunanlarda,
·Meslekleri gereği gün içerisinde uzun süre oturmak veya uzun süre ayakta kalmak zorunda olan kişilerde,
·Bacaklarından ameliyat olan kişilerde,
·Kaza ve çarpma gibi nedenlerden dolayı bacaklarında travma oluşanlarda,
·50 yaşından büyük kişilerde,
·Gebelerde,
·Aşırı kilolu kişilerde.
Yukarıda da görüldüğü üzere varis hastalıklarına zemin hazırlayan nedenlerin büyük bir bölümü yaşam tarzından kaynaklanmaktadır. Varis riskini azaltmak için yapılması gereken ilk şey, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir.
Varis Riskini Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler
Varis problemi ilk ortaya çıktığında ağrı veya acı hissine yol açmadığından kişilerin tedaviye daha az başvurduğu görülmektedir. Estetik açıdan da kötü bir görüntüye sebep olan bu rahatsızlığa erken dönemde müdahale edilmezse ilerleyebilmektedir. Varis problemi ciddi düzeye ulaştığında ise kişinin hareketlerini kısıtlamakta, uykusuzluğa yol açmakta, yürümesini zorlaşmakta ve dolayısıyla yaşam konforunu olumsuz etkilemektedir.
Birtakım yaşam tarzı değişikliklerini hayatınızda alışkanlık haline getirerek varis riskini azaltabilirsiniz. Bu hastalık ve risk faktörleri hakkında bilgi sahibi olduğunuzda sorunu fark etmeniz kolaylaşacaktır.
Varis riskini azaltmak için yapılması gerekenler:
·Spor: Her gün yaklaşık 30 dakika boyunca yürümeniz veya hafif tempo koşmanız varis riskini azaltmaktadır. Bu tür spor aktiviteleri sayesinde bacaklarınız güçlenmekte ve varise yol açan basınç azalmaktadır.
·Bacak hareketleri: Güçlü bacak kaslarına sahip olan kişilerde varis daha az görülmektedir. Bu yüzden bisiklet sürme gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Bunun için imkanı olmayan kişiler, asansör yerine merdivenleri kullanarak bacak kaslarını güçlendirebilmektedir.
·Sağlıklı beslenme ve diyet: Vücudu ile orantılı olmayan kiloya sahip kişilerde varis riski daha yüksektir. Özellikle obezite problemi yaşayan kişiler varis için risk grubundadır. Aşırı kilonun bacaklarda oluşturduğu ekstra stresten kurtulmak için kilonuzu sağlıklı şekilde kontrol etmelisiniz. Fazla kilolardan kurtularak ve sağlıklı besinleri beslenme düzeninize dahil ederek ilk adımı atabilirsiniz. Alkol ve sigara tüketimi damar sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu alışkanlıklardan vazgeçmeniz de sağlığınız açısından son derece önemlidir.
·Uygun dinlenme: Bacaklarınızdaki kan dolaşımını desteklemek için dinlenme saatlerinizde ayaklarınızı yukarı kaldırmayı deneyebilirsiniz. Bu sayede bacaklarınızda biriken kirli kan, damarlarda yaşanan problemlere rağmen döngüye katılmaktadır.
·Soğuk su uygulamaları: Sıcak su uygulamaları ve sıcak ortamlar bacaklardaki damarların genişlemesine yol açmaktadır. Risk grubunda bulunan kişiler sıcak ortamlarda fazla bulunduklarında varisin şiddeti artabilmektedir. Bacaklara soğuk su uygulamaları yapmak ise damarları büzüştürerek olumlu katkılar sunmaktadır.
·Uygun kıyafet ve ayakkabı seçimi: Ayak ve bacakları sıkan çorap, tayt ve kot pantolon gibi kıyafetler kan akışını yavaşlatmaktadır. Bu tür durumlarda varis riski artabilmektedir. Ürün seçimi yaparken kıyafetin bacaklardaki kan dolaşımını azaltmayacağından emin olunmalıdır. Daha rahat kıyafetler seçerek riski azaltabilirsiniz. Bu durum ayakkabılar için de geçerlidir. Özellikle yüksek topuklu ayakkabılar, bacak kaslarının çalışmasını engelleyerek kan dolaşımını yavaşlatmaktadır. Bu durumdan kaçınmak için düşük topuklu ve rahat ayakkabılar tercih edilmelidir.
·Düzenli kontrol: Eğer ailenizde varis hastalığı gibi damar hastalıkları öyküsü bulunuyor ise risk grubunda olabilirsiniz. Bu durumda daha sıkı önlemler alarak varis riskini azaltmanız gerekmektedir. Genetik yatkınlığı dikkate alıp düzenli aralıklarla Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanlarına başvurarak muayene olmanız önerilmektedir. Ailenizde damar hastalıkları öyküsü mevcutsa ve mesleğinizden dolayı risk grubunda yer alıyorsanız mutlaka muayene olmak için başvurunuz.
Varis hastalıkları ilk etapta ağrı ve acı hissine yol açmasa da ilerlediği takdirde hayat konforunu düşürmektedir. Ciddi vakalarda özellikle gece başlayan uyuşma, ağrı ve şişlik gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Bu durum sonucunda uyku düzeni bozulmakta, günlük aktivitelerden verim alınamamaktadır.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |