Antalya İl Genel Meclisi, etrafı demir çitlerle çevrili, her türlü girişin yasak olduğu ve yıllar içinde başıboşluğuyla camları kırılan, dış cephe kaplamaları dökülen 14 katlı eski İl Özel İdaresi hizmet binasının güçlendirilmesi için ısrar kararı aldı.
Antalya İl Özel İdaresi İmar ve İnşaat Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan ve Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ın görüşülmesi için meclise sevk ettiği 7 Ekim 2011 tarihli İl Genel Meclisi'nin bakım ve onarım kararının gözden geçirilmesine yönelik talebine ret çıktı. İdare, İl Özel İdaresi eski hizmet binasının Afet Riski Alanlarının Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde binanın yıkılmasını meclise önerdi. Meclis'e gönderilen yazıda yıkım, 'binanın enerji performans yönetmeliğine uygun olarak ısıtma ve soğutma sisteminin yapılabilmesinin çok zor ve maliyetli olacağı kaydedildi.
Yazıda, yaklaşık 35 yaşındaki binanın güçlendirme maliyetinin yüzde 10 gibi görülmesine karşın yapının kullanılabilmesi için bu oranın üzerinde bir bedelin gerekli olacağı' gerekçeleriyle savunuldu. Karar mecliste AK Parti ve MHP gurubunun oylarıyla çıkarken, CHP eski binanın yıkılmasından yana oy kullandı. CHP içinden Ali Erkan, AK Parti'den Ramazan Feten ve DP'li Halil Ceylan oylamada çekimser kaldı. MHP grubu, ısrar kararlarının Yıldız Teknik Üniversitesi'nden bir grup öğretim üyesinin bir yıla yaklaşan bir çalışma sonucunda hazırladığı rapora dayandırdı.
O rapor çerçevesinde meclisin 7 Ekim 2011'de bakım, onarım ve güçlendirme kararı aldığını savunan MHP gurubu, Antalya İl Özel İdaresi İmar ve İnşaat Dairesi Başkanlığı'nın ilgili yazısından yıkılması için öne sürülen gerekçelerin daha öncede varlığını koruduğunu savundu. AK Parti gurubu ise mevcut bina için İl Genel Meclisi'nin bakım, onarım ve güçlendirme kararı olduğunu ve bu karardan geri dönüşle alınacak yıkım kararın meclis üyelerinin zimmet çıkartılmasına yol açacak bir hukuki süreci peşinden getireceğini iddia ederek, yıkıma karşı çıktı. CHP grubu ise, mecliste 1.5 saati bulan tartışmalar arasında yıkımı savunan tek siyasi parti oldu. CHP'lilerin ikna girişimleri kararın çıkmasına yeterli olmadı.
KADERİ ÇİZİLEMEDİ
ÖZEL İdare eski hizmet binası, 1982 yılında hizmete açıldı. 11 Mayıs 2004 gününde binanın güney cephesinin zemin katında betonarme kolonda çökme meydana geldi. Çökmeyle kolona bağlı döşeme ve duvarlar hasara uğradı. İl Kriz Merkezi, çökmeden 2 gün sonra toplanarak binanın tahliyesine karar verdi. Kararla birlikte kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte özel işyerleri binayı terk etti. 8 yılı aşkın süredir kullanılmayan eski Özel İdare binası, zaman içinde harabeye dönüştü.
BUNDAN SONRA NE OLUR?
İl Genel Meclisi'nin ısrar kararının ardından, olağanüstü bir gelişme olmaması kaydıyla, kentin tam merkezindeki 14 katlı bina, bir sonraki yerel seçim dönemini bekleyecek. 2014 Mart'ında yapılacak seçimlerle birlikte İl Özel İdaresi yapılanması lağvedilecek ve İl Özel İdaresi'nin mülklerine ilişkin yeni kurulacak Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi de bir karar alacak. Merkezin alacağı karar çerçevesinde bina ya Muratpaşa Belediyesi'ne ya da Büyükşehir Belediyesi'ne devredilecek. Kendi binaları hakkında karar alamayan, aldığı kararı uygulamayan İl Genel Meclisi de böylece yetki ve sorumluluğu seçimle birlikte belediyelere devretmiş olacak.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)