Vali Altıparmak, Antalya'da görev yapan gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Anadolu Park Restoran'da gerçekleşen buluşmada kent üzerine değerlendirmelerde bulunan ve soruları yanıtlayan Vali Altıparmak, Çankaya'da Cumhurbaşkanı Gül'ün onayını bekleyen büyükşehir belediyeleri yasasıyla ilgili görevinin çıkan yasayı değerlendirmeden ziyade, 'Nasıl yaparım, nasıl uygularım' arayışı içinde olmak olduğunu söyledi.
"Biz de daha iyi nasıl yaparız diye şu anda düşünüyoruz" diyen Altıparmak, vali sıfatını bir kenara bırakarak 'Vatandaş Ahmet Altıparmak' olarak değerlendirmesini ise "Büyükşehir yasasından en çok, en fazla yararlanacak il Antalya'dır" diye açıkladı. Antalya'nın Gazipaşa'dan Kemer'e kadar büyük bir ova görünümünde olduğunu ve bölgenin makro planlamaya ihtiyacı olduğunu belirten Vali Altıparmak, yasayla ilgili değerlendirmesine şöyle devam etti:
"Kaş'a kadar demiyorum, orası kesiliyor. O bölgenin ayrı planlanması lazım. Bölgesel planlama gerekiyor. Demiryolu, her bir belediye kendi başına planlayabilir mi? Kıyı kenar çizgisi, baştan sona, makro planlanması gerekiyor. Şu anda bakıyorsunuz her yer yerleşim alanı, her yer ticari alan. Dünyada hiçbir yerde yok. Bu kadar kıymetli bir araziyi doğru kullanmamız lazım. Bunun tek bir otorite tarafından kullanılması lazım."
'TAŞ OCAKLARINDAN RAHATSIZIM'
Antalya Valisi Altıparmak, Toros Dağları'ndaki kum, taş ve çakıl ocağına ilişkin bir soruya ise "Rahatsız oluyorum" karşılığını verdi. Fakat duyduğu rahatsızlığın bir anlam ifade etmediğini belirten Vali Altıparmak, "Taş ocağına ruhsatı biz vermiyoruz" dedi. Kum, taş ve çakıl ocakları konusunda gerçekleştirdikleri birim amirleri toplantısında çok açık mesajlar verdiğini dile getiren Vali Altıparmak, "Bu toplantıda, birim amirlerine 'Kendinizi yetkisiz görmeyin. Sadece size izin geliyorsa bile, ruhsatı sizden almasa bile, engel olunması konusunda vicdani bir kanaatiniz varsa engel olun' diyorum. 'O size dava açsın. Ben sizin arkanızdayım' diyorum" diye konuştu.
Vali Altıparmak, bu kapsamda Antalya'da Türkiye'de bir ilke imza atarak turizm güzergahlarına 1 kilometre mesafede tamamen ruhsatın kaldırılması yolunda teklifte bulunduklarını açıkladı. İlgili genel müdürlükle bu konu ve mermer ocağı tehdidi altında bulunan Abdal Musa Dergahı'nın etrafının korunmasıyla ilgili bizzat görüştüğünü belirten Vali Altıparmak, "Ama bunun ötesinde Burdur yoluna çıktığım zaman, her geçişimde talimat verip, ruhsat veya sınır aşımı konusunda denetimler yaptırıyorum. Hakikaten rahatsız oluyorum" dedi.
Vali Ahmet Altıparmak, "Yerelin güçlendirilmesi işte budur. Bu ruhsatlar valilik tarafından veriliyor olsa da biz versek, sorulara cevap verme yetkim olur, hem de sorumluluğunu alırım. Ama yetki bizde değil" diye konuştu.
EXPO TOPLANTILARI BU HAFTA BAŞLIYOR
Altıparmak, 2016'da Antalya'da düzenlenecek uluslararası botanik fuarı, EXPO 2016'yla ilgili teşkilatlanma çalışmasının devam ettiğini söyledi. Yönetim kurulu ve meclis için ilgili kurumlara yazıların yazıldığını ve temsilcilerin belirlendiğini kaydeden Vali Altıparmak, "Bu hafta içinde toplantılar başlıyor" dedi. Vali Altıparmak, EXPO çalışmalarıyla birlikte fuarın gerçekleştirileceği Aksu'da tarım alanlarını toplulaştırma çalışmasının da başlayacağını kaydetti.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)