Antalya'da 2 katlı evde yangın çıktı
Antalya'da 2 katlı evde yangın çıktı
Yüksek yağlı yiyecekler kaygıya ve depresyona neden oluyor
Yüksek yağlı yiyecekler kaygıya ve depresyona neden oluyor
Emekli öğretmenlerden miniklere sürpriz
Emekli öğretmenlerden miniklere sürpriz
Kumluca Kaymakamı Güneş görevine başladı
Kumluca Kaymakamı Güneş görevine başladı
17 Aralık 2021 Cuma - 10:45

Vakıf nasıl kurulur?

Vakıf, kişilerin taşınır veya taşınmaz mallarını kendi rızalarıyla hayır amacı ve yine kendisinin belirlediği hedef ve amaç doğrultusunda tamamen hizmete sunulmasıdır.

Vakıf nasıl kurulur?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kanuna göre tanımı ise Medeni Kanun’un vakıflar gerçek veya tüzel şahısların yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca hizmet için kurulan tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarıdır. Bir mal varlığın bütünü veya gerçekleşmiş ya da gerçekleşeceği anlaşılan her tür geliri ve ekonomik değeri olan haklar vakfedilir şeklindedir.

Toplumları oluşturan insanların arasında sosyal yardımın ve dayanışmanın en eski kuruluşlarından olan vakıf, toplumun sahip olduğu manevi gücün ve değerlerin daha fazla güçlenmesine vesile olmuştur.

Vakıf kurmak için 5737 sayılı Vakıflar Kanunu’nda asgari bir kişi sayısı belirlenmemiştir. Fiil ehliyetine sahip her kişi vakıf kurma hakkına sahiptir. Sınırlı ehliyetli kişiler de vakıf kurabilir. Ancak, vasiyetname gereklidir. Bunun için 15 yaşını doldurmak ve ayırt etme gücüne sahip olmak şartı aranmaktadır. Bununla birlikte tam ehliyetsiz kişiler vakıf kuramaz. Tüzel kişiler vakıf kurabilir. Vakıf kurma iradesi resmi senedinde veya ölüme bağlı tasarrufa bağlı olabilir. Resmi senetle kurulan vakıflar, vakıf senedi hazırlamak zorundadırlar. Vakıf senedi kurucular tarafından noterde aynı anda imzalanması gerekir. Kurucular eğer daha fazlaysa bu işlemler temsilci aracılığıyla yapılabilir.

Vakfın en önemli özelliği bir mal topluluğu olmasıdır. Belirli ve sürekli bir amaca hedeflenecek bir mal varlığına sahip olması gerekir. Vakıfların tüm şartlarının yerine getirilip getirilmediğini mahkemeler denetler. Kuruluş şartları yeterli olması halinde ve bunun tespiti durumunda mahkeme tarafından tutulan sicile tescille tüzel kişilik kazanırlar.

Vakıf kurmak için iki yol izlenir. Birincisi noterde resmi senet ile ikincisi ölüme bağlı tasarrufla. Noterde resmi senet veya ölüme bağlı tasarrufla yapıldıktan sonra bu bilgilerin remi olarak kaydı tutulması gerekir. Bu işlem vakıfın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde gerçekleşir. Vakıfın sicil kaydı için bu mahkemeye başvurmak zorunludur. Genel müdürlükte sicil kaydı yapıldıktan sonra kurulduğuna dair resmi gazetede alan edilir.

Vakıf kurmanın bir maliyeti vardır. Bu tutar her yıl vakıflar meclisi tarafından belirlenir. 2021 yılı için vakıf kuruluşu kurmanın asgari tutarı 80.000 TL’dir.

Vakıf kurmak isteyen kişi bunu noterde resmi senetle yapabildiği gibi göstereceği bir akar gelir ile de yapabilmektedir. Bu bir tarla, dükkân, daire ya da zamanla bitip tükenmeyeceği bir varlığıyla yapabilir. Sonrasında bu varlığın kullanılabileceği bir hedef ya da yer gösterilir. Bir cami, eğitim kurumu, hastane veya bir mahallenin fakirleri olabilir. Sonrasında vakfı kuran kişi vakfın gelir kaynağını ve harcanacağı tarafları, vakfın yönetim ve temsile yetkili organı ve görevlerini ayrıntılı bir şekilde deftere kaydeder. Buna vakfiye denir. Bu veriler mahkemeye sunularak tescil edilmiş olur. Dolayısıyla vakıf kurulmuş olur. Bundan sonra vakfın tüm harcamaları ve faaliyetleri devletin kontrolündedir. Vakfeden ölse bile vakfın hizmeti devam eder. Vakıf gelirlerin çarçur edilmemesi, vakfın hedefinden şaşmaması ve şartların değiştirilmemesi için devlet gözetiminde tutulur.

Günümüzde birçok vakıf tabela vakfıdır. Akarı ve bir geliri yoktur. Hayır severlerin yardımıyla hizmet vermektedir. Asıl vakıf iki unsurdan oluşur. Gelir kaynağı bir akar ve bu gelir kaynağının sunacağı bir hizmet alanı. Örneğin, bir çarşıda bulan dükkânların gelirlerinin belli bir kısmının yanındaki hastanenin ihtiyaçlarına tahsis edilmesi.

Kısacası, noter beyanı ile resmi senet tescillenerek veya daimi akar bir gelire sahip mal varlığı göstererek mahkemeye başvurulup vakıf kurulabilir. Devlet güvencesinde olacak olan bu vakıfların kurulumunda veriler ve tüm bilgiler mahkeme tarafından onaylanır, kabul görülür ve vakıf kurulur

Kaynak: https://dernekciler.com/vakif-nasil-kurulur/

 
Sahte içkiden bir haftada 33 kişi hayatını kaybetti
 
Antalya'da motosikletler çarpıştı, sürücüler öldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sahte içkiden bir haftada 33 kişi hayatını kaybetti
Türkiye'de son yedi günde 33 kişi sahte içki nedeniyle yaşamını yitirirken, ...
Eski sözlüsünün başından aşağı kızgın yağ döken şüpheli tutuklandı
HATAY'ın İskenderun ilçesinde evini bastığı eski sözlüsü G.Ç.'yi (37) ...
Liselilerin 'laf atma' kavgası: 2 yaralı
ERZURUM'da, liseliler arasında laf atma nedeniyle çıkan kavgada 2 öğrenci, ...
 
Özgürlük Alanı Olarak Freelance İşler
Modern anlamda ele alındığında bir insanın kendisini yaşamında ve iş hayatında ...
Aizanoi Antik Kenti kazısında 'Herkül'ün mermer heykeli bulundu
KÜTAHYA'nın Çavdarhisar ilçesinde, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ...
'Ece Üner ile Susma' yayından kaldırılıyor
Hafta içi her gün Kanal D'de yayınlanan Ece Üner ile Susma programı, reytinglerde ...
 
Üsküdar'da istinat duvarının çökme anı kamerada
ÜSKÜDAR'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle bir binanın istinat duvarı ...
'Halay başı olma' kavgası kanlı bitti: 1'i ağır 3 yaralı
İZMİR’in Bornova ilçesinde, düğüne katılan Suriye uyruklu davetliler arasında ...
Aynı aileden 4 kişi, silahlı saldırıda yaralandı
ADANA'da Selim Ertem, ailesiyle birlikte yolda yürürken İ.A.'nın pompalı ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva