Antalya’daki toplantıya, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman ve Konya’dan yaklaşık 200 gazeteci ile kurum çalışanları katıldı. Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni ile çok sayıda kamu kurumundan yetkilinin de katıldığı toplantıda, Antalya Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Esen Diler, madde kullanımının gittikçe arttığını, kullanma yaşının ise gittikçe düştüğüne dikkat çekti. Bağımlılıkla mücadelede işbirliğinin önemine değinen Diler, “Bağımlılıkla mücadelede eğitim, sağlık, güvenlik teşkilatlarının yanı sıra bütün kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ve medyanın katkıları büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle başta uyuşturucu olmak üzere alkol ve tütün bağımlılıklarını da kapsayacak şekilde kitle iletişim araçlarının bilgilendirme ve özellikle gençleri yönlendirme fonksiyonu ortadadır. Günlük iletişim dilinde bağımlılıkla ilgili hataların azaltılması, yanlış ifadelerden veya iletişim dilinden kaçınılması, özendirici içerik veya görsel kullanımın önlenmesi büyük önem arz etmektedir. Bu noktadan hareketle toplumun başlıca yönlendirme aracı medyanın bağımlılıkla mücadelede etkinliğinin artırılması bir katma değer katacaktır” dedi.
2016 ile 2018 yılları arasını kapsayan uyuşturucu ile mücadele eylem planının iletişim bölümünde uyuşturucu ile mücadele konusunda kamuoyunu en etkin şekilde bilgilendirerek farkındalık yaratacak profesyonel stratejiler oluşturup hayata geçirilmesinin amaçlandığını da belirten Diler, “Bu noktadan hareketle Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğümüz ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında imzalanan protokol doğrultusunda Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimi Projesi hayata geçirilmiştir. İzmir, Erzurum ve Samsun’da gerçekleşen seminerlerin dördüncüsü Antalya’da yapılıyor. Antalya’dan sonra Gaziantep ve İstanbul ile devam edecek olan projemiz, Ankara’da sonlanacak. Proje sonunda 700’ün üzerinde yerel ve ulusal basın mensubuna, 400’e yakın kamu kurum ve kuruluşlarının basın ve halkla ilişkiler personeline ve 150’nin üzerinde Yeşilay gönüllülerine ulaşılması hedeflenmektedir” dedi. Bu projeyle bağımlılık iletişimi kapasitesinin artırılmasının amaçlandığını anlatan Diler, “Bilgi eksikliği nedeniyle özendirici içerik ve anlatımların yapılacak eğitim faaliyetiyle en aza indirilmesi amaçlanıyor” dedi.
Diler, toplumun uyuşturucuyla mücadele konusunda farkındalık yaratacak ve kamuoyunun bu sürece dahil olacak stratejileri geliştirmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) Antalya Formatörü Harun Karabulut da bağımlılık üzerine sunum yaptı. Maddeyle mücadelede tütün ve alkolle de mücadele edilmesi gerektiğini bildiren Karabulut, madde kullanımına merakla ya da problemleri çözme arayışıyla başlandığını söyledi. Karabulut, ilk kullanımdan sonra vücudun daha fazlasını istediğini, bu maddeyi bulamadığında kişinin yoksunluk sorunu yaşadığını sözlerine ekledi.
Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA)