Gazipaşa Öğretmenevi'nde düzenlenen eğitim seminerine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Kontrol Görevlisi Vural Taş ve Gıda Mühendisi Selda Çınkı konuşmacı olarak katıldı.
HER ŞEY KAYIT ALTINDA
Hijyen seminerinin ardından katılıcılar sınava tabi tutulacak. Sınavda başarı gösterenlere sertifika verilecek. Seminerde konuşan Vural Taş, son yıllarda bakanlık bazında uygulanan yenilikler ve yasalarla ilgili katılımcılara bilgi verdi. Yapılan değişikliklerle üreticinin ve çalışanların yükümlülüklerinin arttığını, bakanlığın sadece denetleme ve kontrol mekanizması haline geldiğini dile getiren Taş, "Bu değişikliklerle tüm sorumluluk sizlere ait. Her şey artık kayıt altına alınacak ve dosyalanacak" dedi.
HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ
Kayıt işlemlerinde kullanılacak formların doldurulmasıyla ilgili bilgi veren Vural Taş, formların İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden alınabileceğini söyledi. Hijyen konusunda özellikle rastgele poşetlerin kullanılmaması, tüm ürünlerin zeminle temas edilmeyecek şekilde saklanması, depoda ürün bekletilmemesi konularına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Taş, "Çalışanların özel eşyalarını üretim yerlerinde bırakması, burada çay içilmesi, yemek yenmesi hijyen açısından sakıncalı" dedi.
DOSYALAR İKİ YIL SAKLANACAK
Depolamanın da kayıt altına alınması gerektiğini dile getiren Vural Taş, nem, sıcaklık ve kontrol edenin isminin yer alacağı bu formlarla birlikte tüm kayıtların dosyalanarak 2 yıl süreyle saklanması gerektiğini ve denetimlerde bu kayıtların ele alınacağına dikkat çekti. Taş, katılımcılara ayrıca, gıda maddelerinin saklanması, temizlik ve dezenfeksiyon şartları, gıda zehirlenmesi, belirtileri, üretim yerlerindeki ekipmanların temizliği konularında bilgiler verdi.
Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA)