Alanya Kaymakamlığı'nın, Dim Vadisi Havzası'nda bulunan 10 köyün kadınlarını meslek sahibi yapmak, gelir ve refah düzeyini yükseltmek amacıyla hazırladığı 'Üreterek Güçlenen Dim Kadınları' adlı proje olumlu sonuç verdi. Alanya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın köylü kadınlara hibe ettiği dokuma tezgahlarında üretilen ipek şal, fular ve Alanya şalvarının satışından elde edilen gelirin 10 bin lirası, kadınlara dağıtıldı.
Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, bölgesel kalkınmayı hedefleyen proje kapsamında Dim Vadisi Havzası'nda bulunan 10 köydeki kadınlar başta olmak üzere, halkın, yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla hazırladıkları projenin, 2005 yılında Akçatı Köyü'nde pamuklu dokuma ile başladığını söyledi. Proje sayesinde 18-50 yaş arasındaki kadınlara iş imkânı sağlamak için Uzunöz, Gümüşkavak ve Dim Alacami köylerinde el dokuması, nakış ve takı tasarımı kursu açıldığını belirten Doğan, şöyle dedi:
"Kursu tamamlayan kadınlara Alanya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın katkılarıyla ilk etapta 13 dokuma tezgahı alınarak, geçen yıl ipek dokumacılığına geçildi. Alanya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı projeyi hayata geçirebilmek için bugüne kadar 120 bin lira yatırım yaptı. Dokuma tezgahı sayısını 65'e çıkararak bu tezgahları evlere dağıttık."
KADINLARA 10 BİN LİRA
Alanya şalvarı, ipek fular ve şal satışlarından elde edilen gelirin 10 bin lirasını kadınlara dağıttıklarını aktaran Doğan, şunları söyledi.:
"Şu anda elimizde satılmayı bekleyen 25 bin lira maliyeti olan 750 adet şal var. Satış yerimiz olmadığı için şu an pazarlamada sorun yaşıyoruz. Bunun için Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) ile birlikte bu yıl EMITT Fuarı'na katıldık. Üretilen Alanya'ya özgü modellere, mağaza ve hediyelik eşyacıların ilgi göstermesini bekliyoruz. Esnafımızın Alanya ürünlerini satmasını istiyoruz."
Pazarlama sorununu ortadan kaldırıp aile, köy ve bölge ekonomisini canlandırmak ve kadınların gelişimini sağlamak amacıyla bu projeyi Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'na (BAKA) sunduklarını dile getiren Doğan, "BAKA bu gibi projelere hibe kredisi veriyor. Bu projemiz kabul edilirse Alanya'nın Oba ve Mahmutlar beldelerinde satış yerleri açacağız. Ayrıca yurtdışındaki fuarlara da katılarak ürünümüzü pazarlamayı amaçlıyoruz" dedi.
Köylü kadınlar, 25 liradan satılan ipek dokuma şal veya fuların birini, maliyeti 1500 lira olan dokuma tezgahında ortalama 45 dakikada üretebiliyor.