Tasarlanan sistemle tarıma elverişli olmayan, gemi ve askeri alanlar gibi yerlerde bitki yetiştirilebilecek. Öğrencilerin proje danışmanı Doç. Dr. Ali Yavuz Şeflek, “Özel kabinlerde, bitkilerimizi su içerisinde yetiştirmeyi denedik ve başarılı olduk. Bunu yaparken de bitkinin de bir takım ihtiyaçları var. Bunun içinde özel algoritmalar kullanarak, özel sensörlerle sağladık. Özellikle bitki besin elementlerinin ihtiyaç duyulan zamanda suya verilmesi, ya da suyun pH değerinin ayarlanması için özel sensörler kullandık. Kendi tasarımımız olan otomasyon sistemiyle de bunu sağladık” dedi.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, ‘Akıllı Topraksız Tarım’ projesiyle TEKNOFEST 2021’de Tarım Teknolojileri kategorisinde 3’üncü oldu. Üniversiteliler, tasarladığı topraksız tarımla su içerisinde bitki üretmeyi başardı. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu bazı değerler de otomasyon sistemiyle organize edildi. Su içerisinde bitki üretimini, teknolojiyle birlikte sağladıklarını anlatan Genç Makers takımı Danışmanı Doç. Dr. Ali Yavuz Şeflek, şöyle dedi: “Projemiz, ‘Akıllı Topraksız Tarım Projesi’ otomasyonlu bir sistem oluşturduk. Özel kabinlerde, bitkilerimizi su içerisinde yetiştirmeyi denedik ve başarılı olduk. Bunu yaparken de bitkinin de bir takım ihtiyaçları var. Bunun içinde özel algoritmalar kullanarak, özel sensörlerle sağladık. Özellikle bitki besin elementlerinin ihtiyaç duyulan zamanda suya verilmesi, ya da suyun pH değerinin ayarlanması için özel sensörler kullandık. Kendi tasarımımız olan otomasyon sistemiyle de bunu sağladık. Son yıllarda görüntü işleme tekniklerini hepimiz biliyoruz. Tarımda ve tarım makinelerinde yoğunca kullanılmaya başlandı. Sistemimizde bir robot kom mekanizmamız vardı. Robot kol, görüntü işleme yaparak bitkilerin yerlerini değiştiriyor. Biz burada ilk etapta demo olarak yaptık ama ilerleyen aşamada, hasat dönemlerinde de otomasyonlu bir şekilde çalıştırılmasını sağlayacağımızı düşünüyoruz”
‘DENİZİN ORTASINDA TARIM YAPILABİLİR’
Tasarladıkları projenin tarımın yapılamadığı alanlarda suyun içerisinde bitki üretilebileceğini söyleyen Takım Kaptanı 2’nci sınıf öğrencisi Muhammet Celalettin Özer, “Uzun bir literatür araştırma sürecinden geçtik. Ekip arkadaşlarımızla gecemizi gündüzümüze katarak bu çalışmayı gerçekleştirdik. Projemiz, özellikle tarımın olmadığı gemilerde, askeri alanlarda, hızlı tüketimin çok olduğu, ama üretimin az olduğu yerler olabilir. Bu alanlarda seri bir şekilde üretim yapacak bir komplike sistem olarak oluşturduk. Bu sayede deprem bölgelerinde acil üretim planı oluşturulabilir. Havalimanları gibi, tarıma elverişli olmayan denizin ortasındaki petrol rafinerileri gibi yerlerde hızlı bir üretim planı oluşturup bitki yetiştirebiliriz. Saçak köke sahip birçok ürünü yetiştirebiliyoruz. Özellikle otomasyon sistemine adapte ettik ki, hem el değmeden temiz bir üretimimiz olsun. İlaçlama veya böcekleme gibi faaliyetler olmadan biz bu üretimi yapıyoruz. Aslında bu sayede doğal bir üretim şekli de oluyor. Biz bunu yeni nesil bir tarım yöntemi olarak düşünüyoruz. İlerleyen aşamada bunu geliştirmeyi düşünüyoruz” dedi.
Hasan DÖNMEZ-Salih BÜYÜKSAMANCI/KONYA,(DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |