Kız öğrencilerin de erkek öğrencilerle birlikte çalıştığı atölye, üniversitenin tüm mobilya ihtiyacını karşılıyor. Öğrenciler, Antalya Valilik Konağı'nın da mobilya dekorasyonunu yaptı.
Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Mobilya Dekorasyon Bölümü, adeta bir fabrika gibi çalışıyor. 22'si kız 136 öğrencinin öğrenim gördüğü bölüm üç yıl önce açıldı. Kampüs içerisindeki merkezde öğrencilerin uygulamalı öğretimin yanısıra üniversitenin tüm mobilya ve dekorasyon ürünlerinin üretimini gerçekleştiriliyor. Kız öğrenciler de erkek öğrenciler gibi ellerine çekiç alıp, çivi çakıyor, matkapla vidalama, daire testere makinesinde kesim, baş kesme makinesinde çıta hazırlama gibi atölyedeki tüm makineleri kullanıyor.
Mobilya ve Dekorasyon Bölümü öğrencileri, üniversitenin dışarıdan ancak 1.2 milyon liraya temin edebileceği bir yıllık tüm mobilya ürünlerini çam, kayın ve iroko (Afrika kökenli egzotik bir ağaç türü) ağaçlarını kullanarak bu atölyede üretiyor. Kız öğrencilerin de öğrenim gördüğü ve bizzat çalıştığı atölyede, Antalya Valilik Konağı'nın mobilyaları ve dekorasyonu da yapıldı.
YARI YARIYA MALİYET
Öğretim Görevlisi Harun Diler, üniversite için üretilen mobilya ve dekorasyon ürünlerinin yıllık maliyetinin 600 bin lirayı bulduğunu, bunların dışarıdan alınmak istediğinde ise üniversitenin en az 1.2 milyon lira gibi ücret ödemesi gerektiğini kaydetti. Uygulamalı eğitimin ise parayla dahi ölçülemeyeceğini belirten Harun Diler, bugüne kadar Hukuk Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Psikiyatri Hastanesi, Antalya Sağlık Yüksek Okulu, Adrasan Sosyal Tesisleri, Diş Hekimliği Fakültesi ve sosyal tesisler ek binasının mobilya ve dekorasyon ürünlerinin tamamen bu atölyede öğrencilerle birlikte hazırlandığını söyledi.
Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü'nün mobilya dekorasyonu için çalışmalara başladıklarını belirten Harun Diler, Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü'ne dünyanın en güzel kütüphanesinin kurulacağını dile getirdi. Diler, kütüphanenin mobilyalarında Akdeniz uygarlıklarını yansıtan mobilyaların olacağını ifade etti.
VALİ KONAĞINI DA YAPTILAR
Üniversitenin ihtiyaçlarının yanı sıra, Antalya Valilik konağı ile 4 suitin bulunduğu Devlet Konukevi'nin mobilya ve dekorasyonunu da gerçekleştirdiklerini açıklayan Diler, dışarıdan çok talep aldıklarını, ancak yetiştiremediklerini kaydetti. Diler, sadece malzeme giderleri karşılanmak suretiyle 4 ilköğretim okulunun kütüphanesini de yaptıklarını vurguladı. Öğretim Görevlisi Diler, gelecek yıl ise Mühendislik Fakültesi'nin mobilya dekorasyonunun gerçekleştirileceğini bildirdi. Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Beden Eğitimi Yüksek Okulu'nun materyal tasarımları için de hizmet verdiklerini söyleyen Diler, tiyatro topluluğunun sahnesinden, öğrenci topluluklarının isteklerine kadar çeşitli konulardaki taleplere de cevap verilebildiğini sözlerine ekledi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)