Büyükşehir Belediyesi, yayadan bisikletliye, yük taşımacılığından şehirlerarası ulaşıma, kent içi ulaşımın her aşamasında kentin ulaşım anayasasını yeniden yazmak için çalışmalara başladı. Pazartesi günü Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanlığı'nca ihalesi yapılacak Antalya Ulaşım Ana Planı için hazırlanan teknik şartnamede, kentin il mülki sınırının Büyükşehir Belediyesi sınırı haline gelmesiyle birlikte hızla artan nüfus, araç sahipliliği, imara açılan bölgeler ve turizm odaklı yaz aylarında artan trafik yükü gibi etkenlerin, kentsel ulaşımda önemli sorunlara neden olduğu vurgulandı.
ÇEVREYE DUYARLI PLANLAMA
Kentsel ulaşımdaki aksaklıkların ortadan kaldırılması, sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlılık ilkelerinin gözetildiği, sosyal adalet konusunun dikkate alındığı kentsel ulaşım çalışmasının gerekliliğinin ortaya çıktığının altı çizilen şartnamede, ulaşım ve toplu taşıma sisteminin bir bütün olarak kısa, orta ve uzun vadeli planlama kararları doğrultusunda yeniden yapılandırılmasının zorunluluk olduğu belirtildi.
HEDEF 2030 YILI
Kent içi ulaşımın 2016- 2030 yıllarını planlayacak çalışmanın odak noktasında kısa vadede ulaşım ve trafik sistemindeki mevcut sorunların ortadan kaldırılması, orta ve uzun vadede kent ulaşım sistemindeki gelişme eğilimleri ve yönleri değerlendirilerek ortaya konulacak önlemler ve projelerin hayata geçirilmesi yer alacak. Planda, toplu ulaşım sistemleri öncelikli olacak.
KISA VADE PROGRAMI
Mevcut ulaşım sistemindeki aksaklık ve yetersizliklerin giderilmesi, planın kısa dönemli (1- 4 yıl) hedefleri arasında yer aldı. Plan kısa vadede, toplu ulaşım hizmetlerinde hat yapılanması, terminal ve güzergah düzenlemeleri, otobüs yolları ve şeritleri ile otobüs sinyal öncelikleri, durak düzenlemelerine ilişkin önerileri ortaya koyacak. Tüm toplu taşıma sistemlerinin hat, güzergah, terminal, işletme planı ve zaman tarifeleri, bilet teknolojisi ve fiyatlandırma açısından bütünleştirilmesine ilişkin önerilerin de beklendiği plan, ayrıca otobüs filo genişletme ve gençleştirme, satın alma ve hurdaya çıkarma planını da oluşturacak. Taksi, dolmuş, minibüs, işyeri ve okul servis araçları için hat, güzergah, durak ve terminallerinin düzenlenmesine çalışacak planda, filo büyüklüğü ve yaş, kapasite gibi özelliklere ilişkin standartlaştırma önerilerinin hazırlanması da kısa vade hedefleri arasında yer aldı.
Kentin cadde ve sokak şebekesinin geliştirilmesi, karayolu şebeke eksikliklerinin giderilmesi konusundaki temel kararları kısa vadede hayata geçecek şekilde ortaya koyması beklenen Ulaşım Ana Planı, karayolu trafiğinin düzenlenmesine ilişkin temel trafik işletme ve yönetimi kararlarını da oluşturacak. Kent bütününde işlevlerine göre hiyerarşik bir yol ağı kademelenmesi ortaya koymak da kısa vadeli hedefler arasında yer alırken, trafik şeridi dengesinin sağlanması gereken koridorların belirlenmesi de kısa vadeli program içinde yer aldı.
BİSİKLET VE YAYALAR İÇİN STANDARTLAR
Planın bisiklet ulaşımına ilişkin kısa vade planları içinde uygulanacak bisiklet yolları, bisiklet park alanları, bisikletin diğer ulaşım türleriyle entegrasyon projeleri, karayolu kavşak düzenlemelerinde bisikletler için gerekli düzenlemelerin yapılması, bisikletin ulaşım amaçlı kullanımının geliştirilmesine ilişkin projeler ve bisiklet ulaşımı düzenlemelerinde kullanılacak standartların ve kriterlerin hazırlanması yer aldı. Trafiğin asli unsuru yayalar içinse plan kısa dönemde uygulanacak yaya yolları ve alanları projelerini çalışacak, yaya yolları ve toplu taşım bütünleştirme projeleri oluşturulacak, yaya ulaşımının mevcut koşullarının iyileştirilmesine ilişkin düzenlemeler yapılacak ve bu konuda standart ve kriterleri belirleyecek.
20 BİN 600 ANKET YAPILACAK
Plan ihale süreçlerinin ardından 450 gün sonunda tamamlanacak. Çalışmanın ilk iki ayında ulaşıma ilişkin mevcut bilgiler toplanacak ve 'Durum Tespit Raporu' idareye sunulacak. Yeni bilgilerin toplanması ve sorunların belirlenmesi ve buna bağlı oluşturulacak 'Mevcut Durum Analizi Raporu' ise 5'inci ay sonunda tamamlanmış olacak. Çalışmanın bu aşamasında veri toplamak için anket çalışmaları yapılacak. Bunun için 17 bin hanede kullanıcı anket çalışması yapılması istenirken, biner adet sürücü ve yolcu anketi, 800'er adet yaya ve otopark anketi yapılacak.
Plan hazırlık sürecinin raporlama aşamaları tamamlandıktan sonra ulaşım modelleri çalıştırılacak ve sonuçları 8'inci ayda hazır hale getirilecek. Çalışmanın 4'üncü aşamasında ise kısa vadeli kent içi ulaşım iyileştirme önerileri ve ulaşım- trafik düzenleme ve sirkülasyon projeleri yapılmış olacak. Çalışmanın 300'üncü günü sonunda bu aşamaya ilişkin çalışmanın Büyükşehir Belediyesi'ne sunulmuş olması öngörülürken, çalışmanın 390'ıncı gününde Ulaşım Ana Planı hazır olarak idareye teslim edilecek. Çalışmanın 6'ncı ve son aşaması ise 450'nci günde öneri yatırımların etüt, ön proje ve ön fizibiliteleri şeklinde hazırlanarak tamamlanmış olacak.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) -