Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, ile son günlerde tartışılan havaalanı trafiği konusunu ve THY'nin vizyonunu konuştuk.
Akşam gazetesi'nin haberine göre THY filosundaki 12 Boeing 777'de 1 hafta içinde Wi-Fi uygulamasının başlayacağı müjdesini veren Kotil, havaalanının yetersizliği konusunda ise kesin konuştu: Uzun vadede İstanbul'a dev bir havaalanı gerekiyor. Bir sıkışıklık olduğu kesin. Şu anda Atatürk Havaalanı daha büyük. Dolayısıyla buradayız. Burada genişletme çalışmaları var. Sabiha Gökçen'de ikinci pist yapmak istiyorlar. İkinci pist yapılırsa buradan büyük oluyor. Sayın Bakanımızın 3'üncü havaalanı ile ilgili demeçleri vardı. Sözün kısası hangi havaalanı büyükse bizim filomuz orada olur...
Artan hava trafiği ve alanlardaki kapasite tartışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Biz transfer yolcuyla büyüyoruz. Bu, yolcuyu dünyanın her yerinden toplayacağız, her yerine götüreceğiz demek. Günün belli bir saatinde bütün uçaklar buraya gelecekler ve kalkacaklar. Onun için bütün filonun tek bir havaalanında olması gerek.
İSTANBUL'A DEV BİR HAVAALANI GEREKİYOR
Bizim filomuz 179 uçak. 400-500 uçağı olan havayollarında da bu böyle. Sözün kısası hangi havaalanı büyükse bizim filomuz orada olur. Şu anda Atatürk büyük dolayısıyla buradayız. Şu anda ciddi bir büyüme içindeyiz. Bu yıl yüzde 20 büyüyoruz. Sayın Bakanımızın 3'üncü havaalanı ile ilgili demeçleri vardı. Gerçek şu uzun dönemde İstanbul'a dev bir havaalanı gerekiyor. Dubai şu anda 120 milyon kapasitesi var. İstanbul, 100 milyonu görmek zorunda.
7 MİLYAR İNSANA BİLET
THY'nin pazarlama atağının geri dönüşü nasıl?
Tek amacımız var, dünyadaki 7 milyar insana bilet satmak. Geçen yıl Sky Truck Research dünyada 18 milyon yolcuya sordu. Avrupa'da 3 havayolu finale kaldı: THY, Swiss, Lufthansa. Ve biz kazandık. THY dünyadaki yolcunun yüzde 2'sini uçuruyoruz. Sadece bir kere uçmuş olanları da eklersek yüzde 3 olur. Demek ki 3 yolcu bizi test edip, oy verdi, kalan 97'si ise test etmeden oy kullandı. Yani harcadığımız reklam ve sponsorluklara değiyor.
ALTIN MADENİ ÜZERİNDEYİZ
Bu marka değeri rakamlara nasıl yansıdı?
Tüm dünyadaki yolcunun yüzde 2'sini biz uçuruyoruz. Bu yüzde 2 oranı, 2003 yılında 0.57 idi. 10 milyon yolcumuz vardı. Bu sene 38 milyon olacak. Hızlı büyüdük. Yüzde 4'e gelince dünyanın en büyük havayolu oluyoruz. Bu yüzde 4 oranına ulaşmak için aynı hızla büyümemize gerek yok. Şu anda havayollarının toplam cirosu 500 milyar dolar. Bizim bu yıl 7.8 milyar dolar. Yüzde 4'e çıkar mıyız onu zaman gösterecek ama altın madeni üzerinde oturduğumuz kesin.
AVRUPA'NIN GÖBEĞİNE 3-4 SAAT
Altın madeni sözüyle neyi kastediyorsunuz?
Almanya İngiltere, Norveç, İspanya. Bütün bu pazarlar Türkiye'ye 3-4 saat mesafede. Bu çok değerli bir süre. Bu sürede yolcu yorulmuyor. Kahvaltı yapıp, film izleyince süre neşeli bir şekilde geçiyor. O yüzden altın madeninde oturuyoruz.
100 YOLCUNUN 6'SI BUSINESS UÇUYOR
Kurumsal pazarda THY'nin durumu nedir?
Tüm havayollarındaki 500 milyar dolarlık cironun büyük kısmı bu pazardan. Bizim için kim gelirse başımızın üzerinde yeri var ama asıl hedefimiz iş amaçlı seyahat edenler. Business Class bizim için önemli. 100 yolcumuzun 6'sı business uçuyor. Rakip havayollarınzda bu yüzde 20'ye kadar çıkabiliyor. Yüzde 6'ya getirdiğimiz oranı yüzde 20'lere getirme potansiyelimiz var.
Kurumsalda hedefiniz ne?
Türkiye'de her şirketle çalışıyoruz. Şimdi dünya devlerini istiyoruz. Avrupa'nın Mercedes'ini de isteriz, alırız da. Barselona'daki sponsorluğumuz bizim için önemli bir örnekti. Biz bir İspanyol havayolu değiliz. Manchester'deki de öyle. İngiliz değiliz, İspanyol değiliz ama tercih edildik.
'Köprü ülke Türkiye' sözü sizin için ne anlam taşıyor?
Avrupa-Ortadoğu arasındaki havayolu taşımalarının cirosu 14 milyar dolar. Çin'de mühendis sayısı ciddi şekilde artıyor. Sanatta, ekonomide doğuya doğru bir canlanma var. Doğuya doğru bir eksen kayması var. Ve biz bunun tam ortasında, bir köprü konumundayız. Doğunun en batısı, batının en doğusuyuz.
UÇAKTA İNTERNET BAŞLIYOR
UÇAKTA internete ne zaman bağlanacağız?
Biz içerik olarak en zengin olmak isteriz. Yolcu ne isterse biz eğlence sistemimizde yer veriyoruz. Küçük uçaklara da server geliyor. Artık gazeteleri de Skylife'ı da sisteme koyabileceğiz. İnternete gelince, bizim uçaklarda WiFi vardı. Onu bu hafta içinde açıyoruz. Boeing 777'lerde artık kendi cep telefonunuzdan, laptop'unuzdan internete girebileceksiniz.
KURAN-I KERİM'İ YOLCU İSTEDİ
Geçtiğimiz günlerde THY eğlence sistemindeki Kuran-ı Kerim dinleme seçeneğinin Rihanna söylüyormuş gibi algılanması gündeme geldi.
BİZDE Panasonic uçak içi eğlence sistemi var. Yolcularımızdan böyle bir istek vardı. Biz de değerlendirdik. Bunların yerleştirmesi aylar sürüyor, yönetimi bizde değil. Tabii o konuya bir daha bakarız.