GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
9 Mart 2024 Cumartesi - 10:29

Tütüncü, ‘1974 Kıbrıs Evi’ ile Pil Fabrikasını Antalya’nın kullanımına açtı

Kepez Belediyesi, kullanımına tahsis edilen eski Antalya Pil Fabrikası yerleşkesini, 1974 Kıbrıs Evi Projesiyle halkın hizmetine sundu. Türkiye’nin milli davası Kıbrıs’ın milli mücadelesini, tarihini anlatan 1974 Kıbrıs Evi’nin açılışı da KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımıyla gerçekleşti.

Tütüncü, ‘1974 Kıbrıs Evi’ ile Pil Fabrikasını Antalya’nın kullanımına açtı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kepez Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı’nın Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Hakan Tütüncü, şehrin sanayi mirası olan Pamuklu Dokuma Fabrikası’ndan sonra MKE Antalya Pil Fabrikası (ANTPİL)  yerleşkesini de Antalyalıların kullanımına açtı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Fabrikalar Mahallesi Namık Kemal Bulvarı’nda 132 dönüm arazi üzerine kurulu fabrika yerleşkesini, geçtiğimiz yıl Kepez Belediyesine tahsis etti. Kepez Belediyesi de, Eski Pil Fabrikası’nın tescilini yaptığı yapılarını restore ederek, sosyal, kültürel ve sanatsal tesislere dönüştürüyor.  İmar planında yeşil alan olan fabrika yerleşkesinin yeşil alanları ise Milet Bahçesi oluyor.

PİL FABRİKASI’NIN KURULUŞ AMACINA MÜZE

Fabrika yerleşkesinin kültür ve sanat adası olarak halkın kullanımına açılması kapsamında ilk olarak kütüphane ve müze projeleri gerçekleştirildi. Antalya Pil Fabrikası, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan çeşitli pil ve bataryaları üretmek amacıyla kuruldu. Fabrikanın inşaatı 1972’de başladı. Fabrika, 1. Milliyetçi Cephe Hükümetinin Milli Selamet Partili (MSP) Sanayi ve Teknoloji Bakanı Abdülkerim Doğru tarafından Temmuz 1975’te törenle açıldı. Fabrika, 20 Temmuz 1974’teki Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin pil ve batarya ihtiyacını karşıladı.

CUMHURBAŞKANI TATAR KIBRIS TÜRK EVİNİN AÇILIŞINDA

Bu tarihi katkısından dolayı fabrika yerleşkesinde 1974 Kıbrıs Türk Evi kuruldu.  Kıbrıs Türk Evi’nin açılışı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımıyla yapıldı.
Cumhurbaşkanı Ensin Tatar törende yaptığı konuşmada, KKTC insanının kendisini her zaman Türkiye’nin bir parçası olarak gördüğünü belirterek şunları söyledi: “Merhum Başbakan Bülent Ecevit ile merhum Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan 1974’te Kıbrıs Barış Harekatı kararını alırken, Türk milletine güvendi.  Türk milletine güvenilerek alınan bu zor karardan dolayı Türkiye’ye silah ambargosu geldi. O ambargolar, Türkiye’ye, milli savunma sanayisini geliştirme imkanı sundu. MKE Antalya Pil Fabrikası (ANTPİL)milli savunma sanayi düşüncesiyle açıldı. Müze temasıyla kurulan 1974 Kıbrıs Türk evi projesiyle verilen mesaj önemli. 1974 Kıbrıs Evimizin hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye’mizin her bölgesinde Kıbrıs Türk Evlerinin olmasını isterim.”

BU MÜZE KIBRIS DAVASININ ANLATILMASI İÇİN ÖNEMLİ

Daha sonra kürsüye gelen Antalya Valisi Hulusi Şahin de,  Kıbrıs davasının çocuklara anlatılması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti: “ Milli davaları, milli değerlerimizi çocuklarımıza aktarmamız lazım. Bu duyguyu aktarabilmemiz için de 1974 Kıbrıs Türk Evi gibi eserler lazım. Belediye Başkanımız Hakan Tütüncü DokumaPark’ta muhteşem işler yaptı. Eski Pil fabrikasında da muhteşem işler yapacağını ilk örneğini verdi. 1974 Kıbrıs Türk Evi, büyük davalarımızı anlatacağımız örnek bir anı evi olarak ortaya çıktı. Bu anı evine çocuklarımızı getirelim. Çocuklarımıza Kıbrıs davasını anlatalım. Kıbrıs, mavi vatanın kalesidir. Anadolu’nun güvenliği sabit bir uçak gemisi gibi KKTC’ye bağlıdır. Adayı kaybeden Anadolu’da rahat oturamaz.  O nedenle Kıbrıs davası hepimiz milli davasıdır.”

KIBRIS AMBARGOSU SONUCU PİL FABRİKASI KURULDU

Başkan Hakan Tütüncü de konuşmasında, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türkiye’ye silah ambargosu konulduğunu anımsattı. Dönemin hükümetinin, bu ambargonun ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, pil ve batarya ihtiyacını yerli imkânlarla karşılanması amacıyla bir fabrika kurulmasına karar verdiğini belirten Tütüncü,  Kıbrıs adasına yakınlığı nedeniyle bu fabrikanın Antalya’da kurulduğunu aktardı. Başkan Tütüncü, teknolojinin değişmesi ve ekonomik verimlilikten dolayı fabrikanın 1998’te kapatıldığını belirtti. 

PİL FABRİKASINA DOKUMA DOKUNUŞU

İmar planlarında yeşil alan fabrika yerleşkesinin 132 dönümlük alanının, Milet Bahçesi olarak düzenleneceğini söyleyen Tütüncü, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Fabrikanın tescilini yaptığımız bütün binalarını, kültür, sanat ve spor tesisi olarak yeniden işlevlendireceğiz. Pil fabrikası da şehrin akciğer deposu olacak.  Binaların onarılmasını, o binalara yeni bir fonksiyon yüklenmesini yapıların mimari dokusuna ve hatıralarına sadık kalarak yapacağız. Bu yaklaşımımızı bu yerleşkeye komşu olan dönemin Başbakanı merhum Adnan Menderes’in temelini attığı eski Dokuma Fabrikası’nın dönüşümün de ortaya koyduk. İstedik ki, eski pil fabrikasının bütün binalarını, bütün yaşanmışlıklarıyla yeni bir işlev kazandıralım. Fabrika yerleşkesinin kent için adeta bir oksijen deposu olmasını istiyoruz.”

MİLLİ DAVA İÇİN FABRİKAYA KIBRIS ANI EVİ

Tütüncü, pil fabrikası yerleşkesinin, bir endüstriyel miras olarak halka açılmasıyla ilgili çalışmaları geçtiğimiz yıl başlattıklarına işaret ederek, şunları kaydetti: “Bu kapsamda fabrika yerleşkesinde, bu fabrikanın var oluşuna vesile olan Kıbrıs Barış Harekatı’nı anlatan, Türk’ün milli davası Kıbrıs’ı işleyen, Kıbrıs ile anavatan arasında ilişkileri güçlendiren bir anı evinin yapılmasıyla ilgili çalışmayı geçtiğimiz yıl başlattık.  Fabrikanın bir sosyal yapısını Kıbrıs anı evi olarak düzenlemeye karar verdik. Anı evi ile fabrikanın kuruluşuna işaret ettiğimiz gibi Türk’ün milli davasından biri olan Kıbrıs davamızı da en iyi şekilde gündemde tutmalı ve tarih içerisindeki o sıkıntıları en güzel şekliyle anlatmalıydık.  Kıbrıs Anı Projesi için KKTC Başkonsolosluğu ile irtibata geçtik.  Antalya Expo alanında oluşturulan KKTC Anı Evi,  ziyaretçi olmadığından dolayı işlevini yitirmişti. Bu anı evini eski pil fabrikası yerleşkesine aldık. Bu anı evini müzecilik, teşhir ve tanzim mantığımızla da birleştirerek, geliştirdik.

ANI EVİYLE FABRİKA HALKIN HİZMETİNE AÇILDI

Bu anı evi ile eski pil fabrikası yerleşkesinin halka açalım istedik. Bugün Kıbrıs Türk Evini, 1974’ün bütün hatıralarıyla KKTC Cumhurbaşkanımızın yüksek teşrifleriyle açma aynı anda fabrika yerleşkesini halka kazandırma bahtiyarlığına eriştik. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı kararını veren dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit’i, Başbakan Yardımcısı merhum Pof. Dr Necmettin Erbakan’ı ve hükümetin bütün bakanlarını rahmet ve minnetle yad ediyorum. 1974’ün 20 Temmuzu’nda,  Mehmetçiğin Beşparmak Dağlarında yazdığı destan en önemli milli destanlarımızdan birisidir.

ECEVİT, ERBAKAN, BAYKAL VE DOĞRU İSİMLERİ FABRİKADA YAŞAYACAK

Bülent Ecevit’in ismi de fabrika yerleşkesinde yaşayacak. Fabrikanın bir binasını Bülent Ecevit adıyla edebiyat müzesi haline getiriyoruz. Fabrikanın yapımında emeği olan Erbakan’ın ismini de yerleşkede yaptığımız bir kütüphaneye yaşatıyoruz. Fabrikanın sosyal tesisini, güzel bir bilim ve teknoloji kütüphanesine dönüştürdük. Bu kütüphaneye de Prof. Dr Necmettin Erbakan’ın ismini verdik. Antalya’mızın evladı olan merhum Deniz Baykal, Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleştiren hükümetin Enerji Bakanıydı. O harekatta onun da imzası olduğu için Baykal’ın hatırasını da pil fabrikası yerleşkesinde yaşatma kararı aldık. Fabrikanın açılışını 1975’te yapan Bilim ve Teknoloji Bakanı Abdülkerim Doğru’nun ismi de fabrikada yaşayacak.  Dört büyüğümüzün ismiyle burada hangi noktaya bakarsak bakalım Türk’ün milli davası olan Kıbrıs davasını kalbimizde, gönlümüzde diri bir şekilde yaşayacağız. Gelecek kuşaklara da Kıbrıs davamızı en güzel şekilde anlatmış olacağız.”

Konuşmaların ardından protokol üyeleri kurdeleyi keserek, 1974 Kıbrıs Türk Evi’nin açılışı gerçekleştirdi.
Başkan Hakan Tütüncü’nün rehberliğinde Cumhurbaşkanı Tatar ve diğer davetliler Kıbrıs Türk Evini’ni gezdi.

MÜZEDE NELER VAR?

Müze temasıyla kurulan Kıbrıs Anı Evi’nin girişinde Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesinin lideri Dr Fazıl Küçük ile KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın büstleri yer alıyor. Müze önünde göndere Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC’nin bayrakları da çekildi. Müzede,  Ada’daki Türk toplumunun haklarını ve güvenliğini teminat altına alan Kıbrıs Barış Harekâtı’nın önemi ve Türk toplumuna yapılan zulüm, baskı ve katliamlar döneminin fotoğrafları, belgeleri ve gazeteleriyle anlatılıyor. Anı evinde, Kıbrıs’ta Rumların gerçekleştirdiği ‘Kanlı Noel’ katliamına da dikkat çekiliyor.

 
Eurovision'dan İsrail kararı
 
'Turizmde Türkiye'yi güçlü bir sezon bekliyor'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü şair Shevchenko’yu andılar
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Ukrayna Ailesi Derneği’yle, Ukraynalı ...
Ali Bahar: Antalya'nın turizmdeki başarılı ivmesi devam edecek
ATSO Başkanı Ali Bahar, 2024 yılının başarılı bir sezona işaret ettiğini ...
Antalyalı avukata, 'Davadan çekil' kurşunları
ANTALYA'da silahlı saldırıya uğrayan Avukat Gökhan Kadir Gülaçar, sol ...
 
Antalya için ‘don’ uyarısı
Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, üreticiyi don olayına karşı uyardı.
Türkiye'nin ilk 'Müze Belediyesi' Kepez'de açıldı
KEPEZ Belediyesi ve AK Parti Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı ...
Müdür Çevik, kadın personelle bir araya geldi
ANTALYA İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ...
 
Tatar: Kıbrıs’ın başkalarının egemenliğine geçmesine müsaade edemeyiz
KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs’ın ...
Kepez Belediyesi çalışanlarına karanfil
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kepez Belediye Başkan Adayı Mesut Kocagöz, ...
Uysal, emekçi kadınlarla buluştu
MURATPAŞA Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında bir ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva