AÜ Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesindeki 'Grup Piyano Laboratuarı'nın, piyano eğitmeni öğretim görevlisi Osman Gazi Akçalı, üniversite çatısı altında 8'den 88'e herkesin eğlenerek piyanonun harika dünyasına adım atabileceğini söyledi. Yüreği müzik için atan herkesi beklediklerini kaydeden Akçalı, Grup Piyano Laboratuarı'nda, kursiyerleri yaş gruplarına göre sınıflara ayırarak eğitim vereceklerini söyledi. Sınıfların gelişiminin takip edileceğini anlatan Akçalı, "Eğitimler 12 ay sürecek. Başarılı olanlar bir üst kura geçiş yapacak" dedi. Bireysel piyano derslerinin maliyetinin yüksekliğine dikkati çeken Akçalı, bu yüzden grup piyano laboratuarını kurduklarını, teknoloji yardımıyla grup olarak kursiyerlerin eğitim alabileceğini söyledi. Akçalı, teknolojinin yoğun şekilde kullanıldığı müzik laboratuarının özellikle ABD'de başarıyla uygulandığına vurguladı.
TÜRKİYE'DE İLK OLAN LABORATUVARIN AMACI
Antalya'da 8 yaş ve üstü gruplara akademik piyano eğitimini çok daha uygun fiyatlarla alabilmeleri imkanı sunmayı hedeflediklerini vurgulayan Akçalı, çocukların yanı sıra bir müzik aleti çalmayı hayal eden diğer yaş gruplarından da kursiyerlerin kendilerine başvurabileceğini söyledi. Klasik piyano repertuarının yanında farklı müzik türlerinden oluşan bir piyano repertuarıyla eğitim sunduklarını aktaran Akçalı, ders dışında belirlenen saatlerde ise bireysel çalışma imkanı planladıkları belirtti.
ÖZEL DERS
Piyano dersi sırasında anlatılan konuyu 8 kursiyerin aynı anda takip edebileceğini anlatan Akçalı, "Ben piyano çalarken ekranda ellerimi kullanış şeklim ve notalar görülecek. Kullanılan müzik altyapılı yani küçük orkestra eşliğinde çalışılacak. Konu anlatıldıktan sonra her öğrenciyle özel bir cihazla özel derse geçip, sadece öğrenci- öğretmen arasında derse devam edilecek. Diğer öğrenciler bu ikili dersi duymayacak. Soru sormak isteyen öğrenci tek bir düğmeye basarak hocaya ulaşabilecek. Hocanın anlatacağı ve çalacağı parçayı sadece o öğrenci duyacak. Öğrencinin çaldığı parça anında kayıt altına alınabilecek" dedi.
PROJE KISA SÜREDE HAYATA GEÇTİ
AÜ Genel Sekreter Yardımcısı Güler Çiğdem ise proje kendilerine geldiğinde hemen arayışa geçtiklerini, piyano eğitiminin verilebileceği en uygun yeri bulduklarını söyledi. Türkiye'de ilk defa kurulan piyano sınıfını hayata geçirmek için hızlı hareket ettiklerine vurgu yapan Çiğdem, "Kuruluşunun hemen ardından çok sayıda talep geldiğini görmek bizleri memnun etti. Antalyalıları ve Üniversite çalışanlarının ilgisinin daha da artacağı inancındayım. Türkiye'nin ilk Grup Piyano Laboratuarı hayırlı olsun" dedi.
PİYANOYU SEVİYORUM
Piyanoyu çok sevdiğini ve kolay öğrenmeyi sağlayan bir laboratuar kurulduğu öğrendiğinde katılmak istediğini söyleyen 9 yaşındaki Şimal Erdoğan, "Piyano çalmayı çok seviyorum. Piyano zevkli olduğu kadar göz, kulak, el ve ayağı da çalıştırıyor. Derslere bir hafta önce başladım. Notaları öğrendim, evde de çalışıyorum" dedi.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) -