Ses, Türkiye topraklarında kullanılan tohumların sadece yüzde 6.5'unun ithal olduğunu, İsrail'den alınan tohumların da bunun yüzde 10'unu oluşturduğunu açıkladı.
Türkiye'de 2008 yılında kurulan ve fide üreticileri, fidan üreticileri, bitki ıslahçıları, tohum sanayicileri ve üreticileri, tohum yetiştiricileri, tohum dağıtıcıları ve süs bitkileri olmak üzere 7 alt birlikten oluşan TÜRKTOB, iki yıldır tohum sektörüne ilişkin üç yanlışı silmek ve doğru bilgilere ulaşılması için mücadele veriyor.
Birlik başkanı Hakkı Şafak Ses, TÜRKTOB'un, tüm Türkiye topraklarına ekilen, dikilen, ithal veya ihraç edilen tüm bitkisel materyalleri üreten sanayici ve işadamlarından, tohum ve fideyi ıslah edenlere kadar herkesin biraraya geldiği üst birlik olduğunu hatırlattı. Kamuoyunda herkesin çok iyi ama yanlış bildiği, herkese öğretilmiş ama yanlış öğretilmiş üç temel yanlış bilgiyi silmekle vakitlerinin geçtiğini anlatan Hakkı Şafak Ses, Türkiye'de herkesin bu kadar yakın ama bu kadar da yanlış bildiği başka bir şey olmadığını söyledi.
TRAVMATİK ÜÇ YANLIŞ
'Travmatik üç yanlış' olarak nitelendirdiği bu üç yanlış bilgiyi açıklayan Hakkı Şafak Ses, "Bunlar, 'Tohumlarımızın hepsi ithal geliyor', 'Tohumlarımız hep İsrail'den geliyor' ve 'Tohumlarımız GDO'lu.' Sokakta 10 kişiye sorarsak bunlardan biri, ikisi veya üçünü muhakkak söyleyenler çıkar, kesinlikle boş geçmez. Bu nasıl, neden, bu toplumun zihnine yerleştirilmiş ve ne kadar kolay yer etmiş. 2 yıldır bunların karşısında doğruları ifade etmeye çalışıyoruz. Birçok kişi de şaşırıyor" diye konuştu.
'İTHAL TOHUM ORANI YÜZDE 6.5, GERİSİ YERLİ'
Hakkı Şafak Ses, bu üç yanlışa ilişkin doğruları da şöyle açıkladı;
"Türkiye topraklarında kullanılarn tohumların sadece yüzde 6.5'i ithal, 93.5'i yerlidir. Türkiye'de tohumculuk sektörü kadar yerlilik ve millilik oranı yüksek başka hiçbir sektörümüz yoktur. 180 milyon dolarlık ithalatımız, 120 milyon dolarlık da ihracatımız vardır. Ama Türkiye topraklarına her yıl 3.5 milyar dolar değerinde tohum ekilir. Tahıllar ve sebzeler dahil olmak üzere. Şimdi 180 milyon dolarlık ithalat değeri, 120 milyon dolarda ihracat değeri olan bir sektörde Türkiye topraklarına da 3.5 milyar dolar tohum ekiyoruz ve nasıl bu ithal suçlaması yapılabiliyor? Bu çok ciddi bir yanlış. Tohumlarımızın İsrail'den geldiği söyleniyor. Yüzde 6.5'lik ithalatımızın içerisinde İsrail'in payı yüzde 10. Yani ithal ettiğimiz 180 milyon dolarlık tablonun sadece 20 milyon dolarlık kısmı İsrail'den geliyor. Diğerleri diğer ülkelerden geliyor."
'1 GRAMI BİLE GDO'LU DEĞİL'
Ayrıca Türkiye topraklarına ithal veya üretim yoluyla 1 gram bile GDO'lu tohum ekilmediğini vurgulayan Ses, şöyle devam etti:
"Çünkü GDO'lu tohum ithali ve ekimi kanunla yasak. Bu üç yanlışın vatandaşın zihnine yerleştirilmesi de durup dururken olmadı. Bunun birinci temel sebebi, tohumla meyve sebzeyle ilgili konular gündeme geldiğinde bir kanat sürekli GDO'yu gündemde tuttu ve ürünlerimiz şaibeli hale geldi. Aslında dünyada GDO ile ilgili bir tehdit var fakat, biz buna ülke, hükümet, üreticiler ve tüketiciler olarak tavır almışız. Türkiye'de 'GDO'lu tohum gelsin ekilsin' diyen ne bir kişi, ne bir lobi kaldı."
Hakkı Şafak Ses, bu üç yanlışın Türk insanının kafasına yerleştirilmesindeki nedenlerin altında, tarımsal potansiyelindeki zenginlik ve iç piyasada daralma yaşanması ve üretiminin engellenmesine ilişkin uluslararası lobilerin olduğunu söyledi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)