Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Ayhan Akcan, Türkiye’de ruhsatsız silah sayısının arttığını belirterek, bir an önce önlem alınmasını istedi. Türkiye’de daha önce her 5 silahtan 1’i ruhsatlı iken son 5 yılda ruhsatsız silah sayısının arttığını ve her 8 silahtan sadece birinin ruhsatlı olduğunu söyleyen Akcan, “Bu durum bireysel silahlanmanın arttığını gösteriyor. Bu sosyal bir problem, en kısa sürede çözülmesi gerekir” dedi.
Türkiye’de bireysel silahlanma karşıtı eylem ve projeleriyle ön plana çıkan Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Ayhan Akcan, Türkiye’de bireysel silahlanmanın arttığını belirterek, yetkilileri uyardı. Akcan, Umut Vakfı’nın resmi verilere dayanarak hazırladığı istatistiklere değinerek Türkiye’nin bireysel silahlanmaya karşı bir an önce ciddi tedbirler alması gerektiğini belirtti.
Ruhsatsız silaha talep arttı
Türkiye’de silahlanmaya bağlı olarak silahla işlenen suçların da arttığını belirten Akcan, “Bireysel silahlanma sosyal bir problem, en kısa sürede çözülmesi gerekir. Gençlerin eline silah geçtiğinde sorunlar yaşandığını görüyoruz. İntihar ve akran cinayetlerinde silah kullanılıyor. Ayrıca, kadına yönelik şiddet eylemlerinde de silah kullanılıyor. Türkiye’de son yıllarda işlenen hırsızlık, gasp, tehdit gibi suçlarda da çoğunlukla silah kullanılıyor. Önceden her ruhsatsız 5 silahtan 1’i ruhsatlı iken şimdi 8 ruhsatsız silaha karşı 1 ruhsatlı silah var. Yani ruhsatsız silaha olan talep artıyor. Bu da ciddi düzeyde bir silahlanma olduğunu gösteriyor. Bu nedenle mutlaka çözüm üretilmesi gerekiyor” dedi.
Evin kadını onay vermeli
Doktor Akcan, bireysel silahlanmanın önlenmesi için alınması gereken acil önlemleri de şöyle sıraladı:
“Ruhsatsız silahlarla işlenen suçların cezası artırılmalı, silah ruhsatlandırılması zorlaştırılmalı, ruhsat öncesi eğitim ve ruhsat sonrası denetimle ilgili yasaya hüküm konulmalı, referans sistemi getirilmeli, evin kadını da silah almak isteyen kişi için onay vermeli, taşıma ruhsatı alınması için avukatının referansı olmalı, ruhsat sonrası kişi bireysel şiddet olayını karışmışsa ruhsatı iptal edilmeli, ruhsatlı silah alabilme sayısı 5’ten 1’e indirilmeli, ruhsatlı silah alabilme yaşı 21‘den 25’e çıkarılmalı, ciddi bir sağlık muayenesi ve psikolojik testler zorunlu hale getirilmeli, silahla ilgili her türlü reklam yasağı getirilmeli, açık düğün, nişan gibi açık hava toplantılarında silah bulundurulması yasaklanmalı.”
Akcan bu önlemlerin alınması durumunda Türkiye’de silahla işlenen suçların yüzde 50 oranında azalacağını da söyledi.
Türkiye silahlanma profili
- Sivillerin elinde tahminen 9 milyon adet silah var. Türkiye bu alanda 178 ülke içinde 14. sırada.
- Özel kesimde her 100 kişiye 12.5 adet silah düşüyor.
- Türkiye’de 3 milyon ruhsatlı silah var. Bu silahların sadece yüzde 4’ü ruhsatlı.
- Sivillerin elinde kayıtlı 11 bin 469 adet yivli tüfek var. Kayıtlı av tüfeği sayısı ise 2 milyon 483 bin 502.
- Sivillerin elindeki kayıtlı tabanca sayısı ise 538 bin 399.
- Devletin askeri güçlerinde var olduğu rapor edilen silah sayısı 4 milyon 386 bin, polisteki silah sayısı ise 232 bin 400.