Raporda, Alevilerin dört temel sorunu “Asimilasyon, diyanet, zorunlu din dersi ve cemevleri” olarak sıralanırken, devlet eliyle asimilasyona ilginç örnekler verildi. Anket çalışmasının da yer aldığı rapordaki bazı tespitler şöyle:
“Alevi toplumu yüzyılın ilk çeyreğinde Müslüman nüfusun yüzde 30’u idi. Yaptığımız çalışmanın sonucunda ise Alevilerin Türkiye nüfusunun ancak yüzde 15’i olduğu ortaya çıkmıştır. Demek ki son yüzyılda her 2 Aleviden 1’i asimile olmuştur.
12 MİLYON ALEVİ VAR
Avrupa Birliği’nin 1998 yılında Türkiye için hazırladığı ilk ilerleme raporunda Alevi nüfusunun 12 milyon civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirtmiştir. Bu tespit de göstermektedir ki bizim ulaştığımız rakam şimdiye kadar ulaşılmış en reel tespittir. Türkiye sınırları dahilinde nüfusunun yüzde 50’den fazlası Alevi olan yerleşim yer sayısı: 4 bin 382. Alevi köyü: 3 bin 929, Karışık köy: 334, Belde: 92, Karışık Belde: 16, İlçe merkezi: 9, İl merkezi: 2.
Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’nden alınan köy, belde, ilçe ve il nüfus kütüklerine kayıtlı ve kaydı açık olan kişi sayısı verilerine dayanarak 4 bin 382 yerleşim yerindeki Alevi nüfus: 9 milyon 652 bin 467. Alevilerin asimile olduğu şehir merkezlerindeki nüfusunun yüzde 5’lik bölümü: 2 milyon 869 bin 285. Toplam Alevi sayısı: 12 milyon 521 bin 752.
SÖZLÜ SINAVDA KATLEDİLDİLER
Özellikle son 10 yılda AKP iktidarı bürokrasiden Alevileri total olarak dışladı. Kamunun hiçbir alanında Alevilere yaşama hakkı tanınmadı. Alevi işadamları ve tüccarlar kamunun neredeyse tüm ihalelerinden dışlandı. KPSS yazılı sınavlarında başarılı olan yüzbinlerce genç tamamen iktidarın güdümünde ve kontrolünde olan sözlü sınavlarda tabiri caizse katledildi.
ALEVİ ÇOCUKLAR DÖNÜŞTÜ
Aleviliğin temel değerlerine saldıran, aşağılayan ve çocukları ailelerin yaşam ve inanç dünyasına yabancılaştıran bu ders karşısında Alevi aileler trajediler yaşadılar ve yaşamaya devam ediyorlar. Kaç-göç bilmeyen bir inancın mensubu olan çocuklar karşı cinsten birileriyle aynı ortamda oturmaz, el sıkmaz, sünni çocuklar dışlamasın diye Kur’an kursuna gitmek ister, Ramazan’da oruç tutar hale dönüşmeye başladı. Aleviler değişen çağ ve göçlerle etkisizleşen Alevi kurumlarının desteğini almadan, yalnızlaşmış bir sosyal çevrede inançlarını yaşatıp çocuklarına sahip çıkmaya çalışıyor.
OY VERDİKLERİNE PİŞMANLAR
Son genel seçimlerde Alevilerin yüzde 73’ü CHP tercihini kullanmış. MHP’yi tercih edenlerin oranı yüzde 8, BDP’yi tercih edenlerin oranı yüzde 7, İktidar partisi AKP ise sadece yüzde 6 olarak çıkmıştır. Alevilerin yüzde 59’u oy verdiği partinin beklentilerine yanıt vermediğini düşünüyor. Ankette “Alevi toplumunun siyaseten yeterince temsil ediliyor mu?” sorusuna da yanıt verenlerin yüzde 64’ü “Hayır” diyor. Bugün seçim olsa son genel seçimde oy verdiğim partiye yeniden oy veririm” diyenlerin oranı yüzde 36. Yüzde 43’lük oran ise “yeniden oy vermem” düşüncesinde. “İktidarın gerçekleştirdiği Alevi Çalıştayı sonrası hayatınızda belirgin bir değişiklik oldu mu?” sorusuna ezici bir çoğunluk “Hayır” yanıtını veriyor. Hayır ve yorumsuzların toplamı yüzde 94.”