Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
Antalya'da demokrasi için sanat
Antalya'da demokrasi için sanat
23 Şubat 2013 Cumartesi - 14:19

Türk peyniri ile şarabının uyumu araştırıldı

ANTALYA'da dünya ve Türkiye'den ünlü şarap tadımcılarının katılımıyla gerçekleşen Türk şarapları ve Türk peynir çeşitleri arasındaki en iyi uyuma yönelik tadımlarda, tatlı ve alkol oranı yüksek şaraplarla Erzincan tulum peynirinin en güzel uyumu sağladığı belirlendi.

Türk peyniri ile şarabının uyumu araştırıldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'da bu yıl 20'ncisi düzenlenen Türkiye'nin en büyük gıda ve içecek fuarı Food Product ve Bevex Fuarı kapsamında, ünlü gurme ve sommelier Fransız Annie Françoise Croazet, Mehmet Yalçın, Ahmet Örs, Aydın Demir, Prof. Dr. Artun Ünsal ve Sevim Gökyıldız'ın katılımıyla Türk şaraplarıyla Türk peynirleri arasındaki uyum test edildi.
Anfaş BEVEX Profesyonel Tadım Günleri kapsamındaki şarapla peynir eşleşmelerine ilişkin, Gusto Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yalçın, Fransa'nın ilk kadın sommelieri (şarap hizmeti veren kişi ve tadımcı) ile gurmeler Sevim Gökyıldız, Ahmet Örs, Aydın Demir ve Prof. Dr. Artun Ünsal tadıma katılarak şarap çeşitleri ve peynir çeşitlerini puanlandırdı. Tadımda 16 Türk şarabıyla 10 çeşit Türk peyniri kullanıldı.
Fransa'da rokfor peyniriyle hangi şarabın en iyi uyumu sağladığı iyi bilinirken, Türkiye'de şarap ve peynir çeşitleri arasında oluşturulmuş bir kültür olmadığı için gerçekleştirilen organizasyonda, şarap ve peynir eşleşmeleri arasında en iyi uyum tatlı ve alkol oranı yüksek şaraplarla Erzincan tulum peyniri arasında olduğu saptandı.
HANGİ ŞARAP HANGİ PEYNİRLE İÇİLİR?
Şarap çeşitleriyle en güzel giden peynirin Erzincan tulumu ve Kars gravyeri olduğunu belirten Mehmet Yalçın, eşleşmeleri şöyle anlatı:
"Uyum sonuçlarında Ezine peyniri, Narince ve Şardone üzümlerinden yapılan beyaz şaraplarla güzel gitti. Yüksek alkollü, tatlı beyaz şarapla yakıştı. Bergama tulumu öküzgözü-boğazkere harmanıyla güzel uyum sağladı. Ayrıca tatlı yüksek alkollü kırmızı şarapla güzel oldu. Mihaliç peyniri, yüksek alkollü tatlı kırmızı şarap ve vişneden yapılma mistel şarabına güzel yakıştı. Erzincan tulumuna narince beyaz şarabı ve tatlı kırmızı şarap güzel eşlik etti. Van otlu peynirine yarı tatlı misket şarabı ve tatlı kırmızı şarap güzel eşlik etti. Eski kaşara yarı tatlı misket, tatlı beyaz ve tatlı kırmızı şarap güzel eşlik etti. Kars gravyeri de tatlı kırmızı şarapla güzel bir uyum sağladı."
TÜRK PEYNİRİ ŞARAP İÇİN TUZLU
Tadım sonuçlarına ilişkin bilgi veren Mehmet Yalçın, genellikle Türk peynirlerinin şarapla eşleşmek için biraz fazla tuzlu bulunduğunu ve nitekim fazla tuzlu olması nedeniyle hellim peynirinin şaraba uyumsuz bulunduğunu açıkladı. Yalçın, iyi peynirlerde yağ oranının yüksek olmasıyla tatlı şaraplardaki şekerin, yağ ve tuzla denge kurduğunu dile getirdi.
PEYNİRLER AYNI, ŞARABIN KALİTESİ ARTTI
Jürinin genel kanaatine ilişkin de bilgi veren Yalçın şöyle devam etti:
"Türkiye'de insanlar et yiyorsa kırmızı şarap açtırır, masada sohbet devam ediyorsa bazen peynir tabağı ile yeni bir şarap daha açtırılır. Halbuki bu yanlış. Peynir tabağının tatlı ya da yarı tatlı bir şaraba eşlik etmesi daha doğru. Yemekte içilen şarap, peynirin yanında geri planda kalıyor. Şarap ziyan oluyor. Tatlı şarabı Türk insanı şekerli olduğu için pek sevmez. Hem peynirlerimizin çoğu kahvaltı düşünülerek üretiliyor, saklama ve nakliyat şartları zor olduğundan küflenmemesi için fazla tuz kullanılıyor ve şaraba uyumu zorlaştırıyor. 10 yıl önce daha küçük ölçekli bir tadımdaki sonuçlara göre, peynirlerimizin değişmediği ama şarap kalitesinin arttığı belirlendi. Peynirlerimizin tatlarının şaraba daha uygun olması için bekletilmesi gerekiyor. Fransa'da, İtalya'da 3 yıl yaşlandırılan peynirler var."
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Kalıntı sorununa eğitimli çözüm
 
Kılıçdaroğlu açılış yapıp Antalya'dan ayrıldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Saban Degirmenci 25 Şubat 2013 Pazartesi 00:06

Çok haklısınız , ah birde meyhaneler peynir cesitlerini tam bulundurabilseler

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kalıntı sorununa eğitimli çözüm
GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ambarı ...
Beyin kanaması geçiren anne üçüzlerini evinde kucakladı
AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde 4,5 ay önce üçüz bebeklerini dünyaya ...
Ölüm kestanesi Antalya'ya ulaştı
HİNT Okyanusu ve Kızıldeniz'de görülen zehirli deniz kestanesi 'Diadema ...
 
Benzerliğin böylesi
ANTALYA'da mankenlik yapan 16 yaşındaki manken Afra Saraçoğlu, dünyaca ...
Öğrencilerden hastane ziyareti
KONYAALTI Koleji özel Müzeyyen Çelebioğlu İlköğretim Kurumu 7/A sınıfı ...
5 ayda 130 olaya müdahale ettiler
ANTALYA Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 5 ay önce faaliyete başlayan Güven ...
 
Max, protokol imza töreninde
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ile ACAT Acil ...
Konyaaltı'nda yeni bir obruk keşfedildi
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi üyelerince ...
KESK'li kadınlar 8 Mart'ta grev yapacak
KAMU Emekçileri Sendikalara Konfederasyonu (KESK) üyeleri, 8 Mart Dünya ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva