Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nce bu yıl 9'uncusunu düzenlenen Girişimcilik Haftası'nın ikinci gününde 'Girişimde Fark Yaratanlar' konulu panel düzenlendi. ANSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Arif Selçuk'un başkanlık ettiği panele konuşmacı olarak TUNGİŞKAD Başkanı Fidan Aydın, Funika Holding Başkan Yardımcısı Kemal Sözkesen ve 'www.ekapi.com' internet sitesinin kurucu ortağı Atilla Altay katıldı. Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'ndaki panelde çok sayıda öğrenci yer aldı.
İstanbul'da tekstil sektöründe 20 yıl faaliyet gösterdikten sonra, annesinin rahatsızlığı üzerine döndüğü memleketi Tunceli'nin dağlarında Türkiye'nin ilk organik bal üreticiliğini gerçekleştiren TUNGİŞKAD Başkanı Fidan Aydın, Türkiye'de üretilen baldaki tehlikelere dikkat çekti. Tunceli'de terör olayları nedeniyle boşalan köylerin olduğu dağlarda büyük bir çaba sonucunda organik bal üretimine başlandığını anlatan Fidan Aydın, organik tarıma Türkiye'de henüz gerekli desteğin ve önemin verilmediğini dile getirdi. Aydın, organik tarım ve bala ilişkin bilinçli bir tüketici grubunun oluşturulması ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da gayret göstermesi gerektiğini kaydetti.
TÜRKİYE BAL İHRAÇ EDEMİYOR
Türkiye'den şu an yurtdışına bal gönderilemediğini ve bu durumun çok acı olduğunu belirten Fidan Aydın, dört mevsimin yaşandığı ülkemizde çok iyi potansiyel olmasına rağmen, büyük firmaların bu işin çok gerisinde olduklarını söyledi.
Türkiye'de bal tüketicisinin ilk sorusunun 'Şeker var mı?' şeklinde olduğuna değinen Aydın, aslında Türkiye'de üretilen ballardaki en büyük tehlikenin naftalin, parafin ve antibiyotik ilaçlar olduğunu söyledi. Fidan Aydın, bu konuda şunları kaydetti:
"Bu, balların yüzde 90'ında var. Şu anda Türkiye'de çok az organik üretim var. Balda şeker, aranacak en son şey olmalıdır. Çok üzülerek söylüyorum. Bazıları anlatıyor, 'Köyde Mehmet amcam bal üretiyor. Hiçbir katkı maddesi kullanmıyor' diyor. Tamam, çok iyi niyetli hiçbir şey yapmıyor ama balını tahlile götürdüğünde içinde naftalin, parafin ve antibiyotik ilaçlarla karşılaşıyor. Çünkü Türkiye'de organik mum yok ve yüzde 99'unda naftalin, parafin ve antibiyotik ilaçlar var."
Balın belli bir zümrenin, cebinde para olanın tüketeceği bir ürün olmaması gerektiğini belirten Aydın, "Organik bal girdisi çok yüksek. Sıradan ballarda kullanılan mumların kilo fiyatı 12 lira iken bizin yurtdışından organik mumları 60 liraya getiriyoruz. Umuyorum ki bakanlık bize kolaylıklar sağlar ve biz de Türkiye'de bu balı herkesin yiyebileceği bütçe ile tüketiciye ulaştırma şansına sahip oluruz" dedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)