Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği (AKTOB) yayını Resort Turizm ve Seyahat Endüstri Dergisi'nce ikincisi düzenlenen Resort Turizm Kongresi, Antalya'daki Lara Barut Hotel'de başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımı ile 'Geleceğin Turizmi Turizmin Geleceği' başlığı altında başlayan kongre iki gün sürecek.
Kongrenin açılışını yapan Resort Dergisi imtiyaz sahibi ve AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, Türkiye'nin turizm sektöründe bulunduğu alanın gurur verici olduğunu kaydetti. Türk turizm sektörünün her kesiminde çok önemli deneyimler elde edildiğini belirten Sururi Çorabatır, çetin rekabet koşullarının hüküm sürdürdüğü turizm sektöründe başarılı olmanın yolu olarak planlı ilerlemeyi gösterdi.
Turizmde dünyanın en önemli ve hızlı gelişen ülkesi durumunda olduğumuzu açıklayan Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın mevcut pazarların korunması, geliştirilmesi ve yeni pazarlar yaratılmasına yönelik çok önemli çalışmalar yürüttüğünü ve sektörün de bu süreçte çok önemli rol aldığını anlattı.
2012'nin olumsuzluklarla başlayan bir yıl olmasına karşın, yılın kayıpsız hatta artışla kapatılacağını belirten Ayık, en önemli iki pazar Almanya ve Rusya'da kayıp yaşanmadığını söyledi.
İSTANBUL VE THY'NİN ÖNEMİ
İstanbul ve THY için ayrı başlıklar açılması gerektiğini vurgulayan Osman Ayık, İstanbul'daki gelişmelerin sevindirici olduğunu ve etkilerinin tüm Türkiye'ye yayılacağını, aynı şekilde THY'nin de oluşturacağı yeni hatlarla bugüne kadar olduğu gibi yarattığı etkilerin devam ettirilmesini beklediklerini söyledi.
ORTAK AKIL ÇALIŞMALARI
Açılış programında son konuşmayı yapan Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, sektöre ilişkin uyarı ve taleplerini Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve sektör temsilcileri ile paylaştı. Altıparmak, turizmin artık birçok ülke gibi Türkiye'nin de vazgeçilmez endüstrileri arasında olduğunu söyledi. Türk turizminin amiral gemisi Antalya'da turizmin 12 aya yayılması konusunda ortak akıl çalışmaları yürütüldüğünü ve sektörün gelişimine ilişkin tüm süreçlerde birlikte hareket edilmesi çağrısında bulunan Vali Altıparmak, mağaralar, yaylalar, sağlık ve kongre turizmlerinin çalışması yapılan önemli başlıklardan olduğunu kaydetti.
YATAK ARTIŞI PLANLANMALI
Antalya'da ciddi yatak kapasitesi olduğunu ve her geçen gün arttığını dile getiren Vali Altıparmak, her yıl 15- 20 bin yatak artışı yaşandığını ve bunun planlanması gerektiğini söyledi. Hem Türkiye hem de Antalya turizmi açısından bu durumun önemli olduğunu belirten Altıparmak, "İtibarımızı koruyamaz isek başkaları tarafından bu boşluk kullanılır ve kendimizi koruyamayız. Kaliteyi korumak ve tedbirleri almak zorundayız" dedi.
'YÖNETİM VALİLİKLERDE OLSUN'
Şelaleler, milli parklar gibi alanların işletme mantığının kesinlikle değişmesi gerektiğini dile getiren Altıparmak, bu konuda da şunları söyledi:
"Buralardan artık para kazanmayı düşünmemeliyiz. İtibar alanlarımız, kamu ve STÖ'ler eliyle yönetilebilir. Bir Manavgat Şelalesi, bir Düden Şelalesi'nde vatandaşın 'verdiğimiz para birilerinin cebine gidiyor' diye düşünmemesi lazım, 'buranın gelişimi, korunması için kullanılıyor' şeklinde düşünülmelidir. Buralarda yetkinin valiliklere devredilmesi ve tek elden yönetimi lazım. Çünkü sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı değil 4- 5 bakanlığı birden ilgilendiriyor."
TÜRKİYE EN İYİ OTELLERE VE EN GÜZEL PLAJLARA SAHİP
Alman tur operatörlerinden Schauinsland Genel Müdürü Gerald Kassner, 'Tur Operatörü Gözüyle Alman Pazarı' başlıklı konuşmasında, dünyada turizm sektörünün hızla değiştiğini, 20 yıl öncesine göre tatile çıkan tüketicinin hem daha az parası olduğunu, buna karşılık çok daha fazla hizmet istediğini anlattı. Kassner, tatilcinin internet sayesinde daha fazla sayıda alternatif tatil ürününe ulaşabildiğini, önceden tatilini katalogdan seçen tatilcinin internette yapılan otel yorumlarından etkilenerek, tatil tercihini ortaya koyduğunu söyledi. Gerald Kassner, tatilini Türkiye'de geçirmeyi tercih eden tüketicilere kaliteli hizmet verildiğini, ancak henüz tam olarak istenilen yere gelinemediğini belirtti.
Bir aile şirketi olarak ciro bakımından Almanya'daki tur operatörleri arasında 7'nci sırada olduklarını anlatan Gerald Kassner, 2006'da tüm müşterilerinin ancak yüzde 10'unun Türkiye'de tatil yaptığını, 2012'de ise toplam müşterilerinin yüzde 25'inin tatilini Türkiye'de geçirdiğini açıkladı.
2013 sezonu için ilk kez ayrı bir Türkiye kataloğu hazırladıklarına işaret eden Gerald Kassner, gelecek yıl Türkiye'ye 300 bin turist getirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Sözlerine, "Türkiye niye bu kadar başarılı ve cazip? Nedir Türkiye'yi bu kadar özel kılan" sorularıyla devam eden Gerald Kassner, "Türkiye en modern otellere ve en güzel plajlara sahip. İyi bir hizmet kalitesi ve nazik bir otel personeli var. Kültür mirasınız çok etkileyici. Hizmet ve fiyat dengesi iyi. Türk mutfağına herkes Almanya'da bayılıyor" diye konuştu.
Gerald Kassner, Türkiye'de fiyat- hizmet dengesinin devam etmesini ve altyapı yatırımlarına ağırlık verilmesini istedi.
TURİZME 12 YIL VADELİ KREDİ
'Dünya ve Türkiye Ekonomisinde Bankacılık ve Turizm' konusunda görüşlerini dile getiren Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ise turizmin en önemli ihtiyaçlarından birinin finansman olduğunun altını çizerek, BDDK'nın verilerine göre turizm finansmanında başı çeken 5 bankadan birisi olduklarını vurguladı. Antalya'daki turizm kredilerinde yüzde 17.5'lik bir payları olduğuna değinen Ateş, turizm sektöründeki toplam kredi miktarının 21 milyar, Denizbank'ın payının ise 2.4 milyar TL olduğunu, sene sonuna kadar verdikleri turizm kredilerinin 3 milyar TL'yi bulacağını açıkladı.
Hakan Ateş, turizmde başta arazi fiyatları olmak üzere yatırım bedellerinin pahalandığını dile getirdi. Ateş, "Bu nedenle artık turizm sektörüne yatırım kredilerini 3 yılı geri ödemsiz olmak üzere 8- 12 yıl vadesine çıkarıyoruz. Faiz oranlarını da daha cazip hale getireceğiz. Böylece ülkemizin en çok turizm kredisi veren bankası olacağız" diye konuştu.
Türkiye'nin turizmdeki başarısından da söz eden Hakan Ateş, turist sayısının sürekli artmasına karşılık, toplam turizm gelirlerinde aynı oranda artış yaşanmadığını, bunun da kişi başına turist harcamasının düşmesinden kaynaklandığını belirtti.
Türkiye'nin başağrısı durumundaki cari açığın azaltılmasında en önemli sektörün turizm olduğuna işaret eden Hakan Ateş, "Eğer turist başına harcama 1500 doların üzerinde olsaydı, şu anda yüzde 7'nin üzerinde olan cari açığımız, yüzde 5.1 olurdu. Türkiye'ye İspanya kadar, yani 60 milyon turist gelseydi, cari açığımız yüzde 3.2 düzeyine inerdi" dedi.
Türkiye'nin turizm sektöründe her yıl yüzde 7 civarında büyüyeceğinin öngörüldüğüne değinen Hakan Ateş, 680 bin olan yatak kapasitesinin 2023 yılında 1.5 milyona yükseleceğini, turist başına harcamanın da 941 dolardan 1300 dolara yükseltilmesinin hedeflendiğini bildirdi. Turist sayısının da her yıl yüzde 7 oranında artarak 2023'te 63 milyona yükselebileceğine işaret eden Ateş, sözlerini "Bunların hiç biri hayal değil kanaatimce. Bu nedenle bankacılık turizm sektörünü destekliyor. Turizm sektörüne yönelik krediler artıyor. Türkiye'nin turizmde önü açık" diyerek tamamladı.
MİCROSOF GENEL MÜDÜRÜ ÖZKAN: TÜKETİYOR AMA ÜRETMİYORUZ
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan kullandığı cep telefonunu değiştirmesini istedi. Resort Turizm Kongresi'nde "Turizmde Bilişim" konusunda turizmcilere seslenen Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, 492 çalışanı ile Türkiye'nin en büyük bilişim şirketi olduklarını söyledi. 19 yıldır Türkiye'de hizmet veren bir Türk şirketi olduklarını belirten Tamer Özmen, "Türkiye'de bilişim teknolojileri sektöründe 150 bin kişi var ve bunların 112 bini Microsoft sayesinde para kazanıyor. 2.5 milyar dolarlık bir değerden bahsediyoruz. Brezilya'da GSMH Türkiye'nin iki katı ama bilişim teknolojilerine yatırımları 6 kat daha büyük. O yüzden Türkiye teknolojik yatırımlara daha çok dikkat çekmeli" dedi.
Dünyada Windows 7 kullanıcı sayısının 790 milyon olduğunu açıklayan Tamer Özmen, yeni ürünleri Windows 8'de ise kullanıcı sayısının hızla arttığını ve bu yıl sonuna kadar 380 milyonu geçmesinin beklendiğini kaydetti.
Türkiye'de Facebook, Twitter başta olmak üzere bilgisayar programlarının çok kullanıldığını, ancak üretim konusunda aynı başarının gösterilemediğine işaret eden Özmen, "Tüketiyoruz, internette sohbet etmeyi seviyoruz ama bir şekilde üretmeyi başaramıyoruz. Bilişim sektöründe 65 milyar dolar gibi bir pazar var ama Türkiye'nin payı yok denecek kadar düşük" dedi.
BAKAN GÜNAY'A 'TELEFONUNU DEĞİŞTİR' ÖNERİSİ
Tamer Özmen'in konuşmasını bitirmesi ve soru-cevap bölümüne geçilmesi esnasında, otoromun moderatörü Yusuf Hacısüleyman, Microsoft Genel Müdürü'nün akıllı telefonlar konusundaki sözlerine atıfta bulunarak, toplantıdan önceki kahvaltı esnasında Özmen'in kendisine telefonunu değiştirmesini önerdiğinden söz etti. Bunun üzerine araya giren Microsoft Türkiye Genel Müdürü Özmen, "Sayın Bakan'a da telefonunu değiştirmesini söyledim" dedi.
Bu arada, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Iphone 4 marka telefon kullandığı öğrenildi.
50 MİLYON DEĞİL 100 MİLYON TURİSTİ HEDEFLEMEMİZ LAZIM
Kayı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, Türkiye'nin 2023 yılında 50 milyon turist hedeflemesinin yeterli olmadığını belirterek, hedefin 100 milyon turist olması gerektiğini söyledi. Kongrenin ikinci oturumunda söz alan Talha Görgülü, turizmcilerin son dönemlerde sık sık dile getirdiği, yeni otel yatırımlarının sınırlandırılması söylemlerine katılmadığını belirterek, Türkiye'nin yatak kapasitesinin artırılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Talha Görgülü, 15 sene önce 'Türkiye turizmde 25- 30 milyon rakamlarını hedeflemelidir" dediğinde, sektörden bazı kimselerin göbekleriyle güldüğünden yakınarak, "50 milyar döviz girdisi dediğimde de başka yerleriyle gülmeye başladılar. 30 milyon turist rakamını tahmin ettiğimiz tarihlerden çok daha önce yakaladık. Dünya Turizm Örgütü de bu başarıyı 15 yıl önceden gördüklerini belgeleriyle yayınladı. Bu, Türkiye'nin turizm sektöründeki başarısıdır" diye konuştu.
Mehmet ÇINAR- Bünyamin TOKMAK/ANTALYA, (DHA)