Turizmde yaşanan düşüş ve dalgalanmalar Alanya'da alternatif turizm aktivitelerinin başında gelen cip safariyi de olumsuz etkiledi. Torosların eteklerindeki ilçeye tatile gelen turistlerin yoğun rağbet gösterdiği, doğayla iç içe yapılan cip safari turlarında büyük düşüş yaşandı. Bölgede cip safariler düzenleyen pek çok firma turizmde yaşanan gerileme nedeniyle araç filosunu ve personelini düşürerek sezonu en az kayıpla kurtarmaya çalışıyor. Firmalar, 2014 ve 2015 yıllarında günde 5- 6 noktaya ortalama 30'un üzerinde tur yaparak her yıl yaklaşık 250 bin turisti ağırlarken, bu yılın 7 ayında cip safari yapan turist sayısı yüzde 60 geriledi. Alanya'da bu yıl bir önceki yıla oranla cip safari yapan turist sayısı 150 bin kişi azaldı.
'2016 İYİ GELMEDİ'
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Turlardan Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Nedanlı, tatile gelen turistin cip safari turlarıyla turizm yerleri dışında gerçek Alanya'yı gördüğünü ve turizmi ilçenin uzak noktalarına bu şekilde taşıdıklarını söyledi. Son dönemde turist sayısındaki düşüşten en çok etkilenen sektörlerin başında turların geldiğini aktaran Nedanlı, 2016 yılının Alanya'da turizme iyi gelmediğini vurguladı. Turizmin genelinde olduğu gibi safari turlarında da sorunların devam ettiğini kaydeden Nedanlı, "Şu tarihe kadar safari turizminde yüzde 60'ın üzerinde bir eksi söz konusu" dedi.
'KORKUMUZ DAHA DA DÜŞMESİ'
Yaşanan düşüşün yüzde 70'lerin üzerine çıkmasından korktuklarına dikkati çeken Nedanlı, şöyle konuştu:
"Turizmin normal akışında temmuz ve ağustos ayları çok yoğundur. Ortada safari yapacak araç dahi bulamazsınız. Safarici cip bulamaz, motosiklet kiralama şirketleri motosiklet, tekne turizminde tekne bulunmaz. Düşüşle beraber sektörümüz seneyi ortalama yüzde 70'lik bir eksiyle kapatacak gibi görünüyor. Bu ciddi bir rakamdır. Ben personelimin yarısını işe alamadım. Geri kalanlar çok mu çalışıyoruz, maalesef hayır. Haftanın 2- 3 günü ofiste iş olmadığı için oturuyoruz. Bazı firmaların giriş rakamları çok iyi olmasına rağmen satış yapamıyor. Yolcunun dışarıya çıkmadığını söylüyorlar. Mevzu fiyatta değil, çünkü gereken indirimler fazlasıyla yapıldı. Turizmdeki düşüşte, otellere gelmeyen turist gibi bizde de durum aynıdır. Fiyatı düşürsen de 10 değil 5'e de versen turist otelden çıkmayacaksa çıkmıyor."
'ARAÇ VE PERSONEL SAYISI DÜŞÜRÜLDÜ'
Cip safarideki düşüşün ardından tüm şirketlerin filo azaltmaya gittiğine işaret eden Mehmet Nedanlı şöyle devam etti:
"Bu da araç kiralama şirketlerini büyük ölçüde etkiledi. Kendi filosu olan safari şirketleri için de durum aynı. Normalde 20- 25 araçlık filo ile safari turu yapan şirketlerin, bu yıl daha araçlarının 3- 4 tanesini yan yana göremedim. Bu araçlar safarilere çıkmasalar dahi rutin bakımları, vergileri, bandrolleriyle masraf çıkarmaya devam ediyor. Bu faturaların çok büyük olmasından korkuyoruz."
Engin ANAK / ALANYA (Antalya), (DHA)