Hacısüleyman, bu kaybın ise 2 milyar dolarlık turizm gelirine karşılık olduğunu söyledi.
Rusya'daki ekonomik krizin Antalya'ya etkileri Antalya'da Toplumsal Araştırmalar Merkezi Derneği (TEAMDER) tarafından düzenlene toplantıda ele alındı. Rusya'daki krizin özellikle turizm, tarım ve emlak sektörünü etkileyeceğine dikkat çekilen toplantıya, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı ile AKTOB Başkanı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Yusuf Hacısüleyman konuşmacı olarak katıldı.
Moderatörlüğünü TEAMDER Başkan Yardımcısı ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Sayın'ın yaptığı toplantıda, AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Rusya'daki ruble krizinin turizmi olumsuz etkileyeceğini söyledi.
AKTOB Başkanı Hacısüleyman, “Bu tip yüksek develüasyonların olduğu dönemlerde herkesin otomatik bir reaksiyonu vardır. Ev alacaksak almayalım, taşınacaksak, taşınmayalım, araba alacaksak almayalım, ayakkabım, takım elbisem bir sene daha idare eder gibi hemen cebimizden para çıkmasın diye bir reaksiyon gösteririz" dedi.
Tahmini olarak bu yıl Rusya'dan Antalya'ya gelen turist sayısında yüzde 25 ile 30 arasında bir kayıbın yaşanabileceğini anlatan Yusuf Hacısüleyman, Rusya pazarındaki kaybın parasal karşılığının ise 2 milyar dolar olacağını açıkladı.
TANITIM EKSİKLİĞİ
Halen Türkiye'de turizmin ekonomi olarak algılanmamasından da yakınan Yusuf Hacısüleyman yılda 30 milyar dolar gelir sağlayan sektöre devletin tanıtım katkısının da çok düşük olmasından yakındı. Yusuf Hacısüleyman şunları söyledi:
"Bu işin ne kadar ciddi olduğunu anlamak durumundayız. Özellikle turizm işletmeleri olarak bizler ülkeye daha fazla nasıl turist getirebiliriz diye çantamızı alıp bütün ülkeleri dolaşmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken dünya kadar para harcıyoruz. Ama bakıyoruzki ülke olarak sanki turistlerin buraya gelmesi son derece normalmiş gibi bir hava içindeyiz. Devletin tanıtım bütçesi 110- 120 milyon TL civarında."
PASAPORT KOLAYLIĞI
Rusya'da para harcama gücü azalan insanlara tatil imkanının nasıl sağlanabileceğine dair araştırmalar yaptıklarını anlatan Yusuf Hacısüleyman, “Aklımıza gelen şeylerden biri pasaport kolaylığı. Rusya'da yurtdışı pasaportuna sahip olan kitle sayısı çok az. Dışişleri Bakanlığı, Rusların kendi yerel pasaportlarıyla Türkiye'ye geliş gidişlerini sağlayabilir mi diye düşünüyoruz. Fiyat indirimi işe yarar mı deniyor. Ancak eğer tatil motivasyonunu geri getirebilecekse, fiyat indirimi bir miktar yararlı olabilir" diye konuştu.
Yusuf Hacısüleyman, sorunun Bakanlar Kurulu'nda ele alınması gereken bir mesele olduğunu kaydetti.
İHRACATTA DURUM
Öte yandan Batı Akdeniz İhraçatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı da Rusya'nın Türkiye gibi her 8-10 yılda bir krizle karşılaştığını söyledi. Bu krizlerden de başarıyla çıkan Rusya'nın şimdiki ruble krizini aşabilmesi için iki yıllık bir süreninin öngörüldüğünü de belirten Satıcı, Rusya'ya yapılan yaş sebze ve meyve ihracatının azalmasından ihracatçıların olumsuz etkilendiğini söyledi. Rusya'ya yılda yaklaşık 800 milyon dolarlık sebze ve meyve ihracatı yapıldığını anlatan Satıcı, bunun yarısının Antalya'dan gerçekleştiğini açıkladı.
Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) -