Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2016 yılı fuar takvimine göre çoğunluğu Avrupa'da olmak üzere 57 ülkede 118 turizm fuarına katılım sağlanacak. Bunlardan 7 büyük fuara özel önem verilirken, 77 fuara kamu ve özel sektör işbirliğiyle katılım sağlanıyor, 34'üne de yurtdışı temsilcilikler aracılığıyla katılım gerçekleşiyor. 2000'li yıllardan itibaren turizmde her yıl çift haneli büyüme rakamlarının görüldüğü turizm sektöründe 2014 yılının son çeyreğinde Rusya'daki ekonomik kriz ve 2015'in son çeyreğinde Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrasında uygulanan yasaklar, turizm sektöründe ilk kez ibreleri çift haneli düşüşe çevirdi.
UMUTLAR BERLİN'DE
4.5 milyon turistin geldiği Rusya pazarını bu yıl için 'sıfır turist' olarak değerlendiren sektör, Almanya ile birlikte en büyük ikinci pazarı olan Rusya'yı kaybetmesinin ardından yeni arayışlara girdi. Sultanahmet'teki bombalı terör saldırısında da Alman turistlerin ölümü ve Doğu- Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki terör olayları, Suriye sınırındaki gerginlik gibi nedenlerle negatif algı sorunları yaşanan sektörün bu yılki en büyük umudu, 9-13 Mart tarihlerinde Almanya'nın Berlin kentinde düzenlenecek ITB Berlin Turizm Fuarı.
BERLİN'DE EN BÜYÜK STANT TÜRKİYE'NİN
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Aydın, Rusya krizi nedeniyle ITB Berlin Fuarı'na daha çok önem verildiğini söyledi. Türkiye'nin 3079 metrekare alanla fuarın en büyük katılımcı standını oluşturacağını dile getiren Cengiz Aydın, bu yıl dijital unsurlara daha çok önem verileceğini söyledi. ITB Berlin'e katılım için oteller, acentaler ve illerden yoğun talep geldiğini belirten Aydın, Sultanahmet'teki patlama nedeniyle Almanya pazarının biraz tedirgin başladığını, hükümetin Avrupa'ya yönelik yakıt desteğiyle katılım talebinin yükseldiğini dile getirdi. Berlin fuarının belirleyici olduğunu da anlatan Aydın, "Almanya en büyük pazarımız ve daha çok önem veriyoruz" dedi.
EN ÖNEMLİ 7 FUAR
Bakanlığın listesinde yer alan en önemli 7 fuardan 3'ü geride kaldı. 12-17 Ocak'ta Hollanda'nın Utrecht kentinde Utrecht Turizm Fuarı'nda 750 metrekare stant kuruldu. 20-24 Ocak tarihlerindeki İspanya'nın Madrid kentindeki FITUR Turizm Fuarı'nda 719 metrekare stantla katılım sağlanırken, en son 11-13 Şubat'ta İtalya'nın Milano kentindeki BIT Milano Turizm Fuarı'nda da 200 metrekare stant kuruldu. Bu üç fuara da hem bakanlık hem de sektör büyük ilgi gösterdi. Sektörün bu yılın en önemli fuarı olarak gördüğü ITB Berlin Turizm Fuarı ise 9-13 Mart tarihlerinde. En önemli 7 fuar arasında 25-28 Nisan'da Dubai'deki Arabian Travel Market ve 7-9 Kasım'da Londra'daki World Travel Market Londra Fuarı yer alıyor.
MOSKOVA'YA GİDEN OLMAZ
Uçak düşürülme olayına kadarki yıllarda ITB Berlin'le birlikte Türk turizm sektörünün en çok önem verdiği iki fuardan biri olan Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen MITT Moskova ise 23-26 Mart tarihlerinde yapılacak. Metrekare bazında Berlin'den sonra en büyük ikinci alanın kiralandığı Moskova'da bu yıl 1254 metrekare alan, bakanlığın kriz öncesi yayımladığı listede yer alıyor. Ancak kriz ve Rusya'nın uyguladığı yasaklar nedeniyle MITT Moskova'ya katılım talebi çok düşük seyrediyor. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Rusya'nın tüm satışları durdurduğu ve yasaklar koyduğunu belirterek, “Şartlar değişmedikten sonra Rusya'ya çok fazla giden olmaz diye düşünüyorum" dedi. Ayık, mart ayında Ukrayna Kiev'deki fuara ise bu yıl daha etkin bir katılım sağlanacağını dile getirdi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -