Kaş'a bağlı Üzümlü ve İslamlar mahallelerinde adını Üzümlü'nün eski adından alan Margaz üzümü üretilemiyor. Tarihi Likya dönemine kadar uzandığı belirtilen Margaz üzümü, geçmişte meşe, palamut ve zeytin ağaçlarına ağdırılan asmalarda yetiştirilirken günümüzde modern asma çardaklarında üretiliyor. Kalın kabuğu, sulu ve şeker oranı yüksek üzüm, raf ömrünün uzun olmasıyla biliniyor. Bölgede yaklaşık 600- 650 dekar alanda üzüm üretimi yapılıyor. Dekar başına 10 tona yakın üzüm alınırken, birinci sınıf ürünler yurtiçi ve yurtdışına alıcı buluyor. Kilosu 1.30 liradan satılan Margaz üzümü, Antalya, Samsun, Çorum, Ankara ve Amasya gibi illerden gelen tüccarlar tarafında satın alınıyor.
Son dönemde üzümün yurtdışı pazarını oluşturmak amacıyla bazı turizmciler tarafından tanıtım çalışmaları yapılıyor. Özellikle safari turuna çıkan tatilciler bölgedeki üzüm bağlarına getirilerek, üretimin nasıl yapıldığı yerinde gösterilip üzümler tattırılıyor. Üzümler ve yetiştirildikleri çardaklar turistlerin ilgisini çekiyor.
Üzüm bağını gezen İngiliz Elizabeth Meclure, "İngiltere'den Türkiye'ye geldim. Üzümler çok güzel ve çok tatlı" dedi. Üzüm üreticisi Hamdi Bozkurt, "Eskiden bu üzüm ağaçlarda yetişirdi. Şimdi bunları modern çatılara aldık. Modern çatılarda yetiştiriyoruz. Gelir kaynağımız bu. Türkiye'nin her tarafına bu üzümleri gönderiyoruz. Çok memnunuz. Çok dayanıklı ve lezzetli bir üzüm" diye konuştu. Üzümlü Mahalle Muhtarı Emin Arıcan da "Bu üzüm Likyalılardan Rumlara devredilen, Rumlardan da bize devredilen bir miras. Eski adı Margaz olan, şimdiki adı Üzümlü olan köyümüzde geçim kaynağıdır" dedi.
Ahmet ACAR/KAŞ (Antalya), (DHA)