DTO Antalya Şube Başkanı İnanç Kendiroğlu, uzun süredir üzerinde çalıştıkları projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Kendiroğlu, 'havuz' veya 'çanak' sistemi adlandırılan projeyle 10- 15 müşteriyle ayrı ayrı tura çıkan tekneleri sıraya koyarak, kapasiteleri dolduktan sonra tura göndermek olduğunu kaydetti. Projenin başlamasıyla birlikte tekne sahiplerinin zarar etmekten kurtulduğunu ve hanutçuluğun önlendiğini belirten Kendiroğlu, "Günlük gelir havuzda toplanılıyor ve tekne sahiplerine dağıtılıyor" dedi.
İLÇE YAT KOOPERATİFLERİ DE UYGULUYOR
Projenin detayları hakkında bilgi veren İnanç Kendiroğlu, "Çalışmamız sadece Kaleiçi Yat Limanı ile sınır değil. Antalya'nın ilçelerinde de sistem uygulanıyor. Her liman kendi kooperatifi üzerinden sistemi kurdu. Turistik yatlar, daha önce hanutçular aracılığıyla müşteri topluyordu. Tabiri caiz ise müşteriyi yakalayan, teknenin içine sokuncaya kadar mücadele ediyordu. Şimdi hanutçuluğu ortadan kaldırdık. Yatlar sırayla tura çıkmaya başladı" diye konuştu.
Kendiroğlu, liman girişlerine yolcuları düzenli şekilde yatlara aktarmak için turnike sistemi yapılacağını da vurguladı. Sistemin kooperatif yönetimi tarafından takip edildiğini, denetimin ise DTO'ya bağlı Kooperatif Denetim Birliği tarafından yapıldığına değinen Kendiroğlu, "Bu proje ile gezi tekneleri rahat bir nefes aldı. Günü kurtarmak için yapılan az kişili turlar ortadan kalktı. Bir gün içinde 50 yatlık tur da olabilecek, 10 yatın çıktığı tur da. Önemli olan havuzda toplanan gelir ve dağılımı" diye konuştu.
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)